Reuniune extinsă a Consiliului Coordonator al statelor membre CSI privind HIV/SIDA


Republica Moldova a fost reprezentată de dl Ştefan Gheorghiţă, Primvice-director al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă şi dl Igor Chilcevschii, Preşedintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV din Republica Moldova.

Întîlnirea a fost deschisă de dl Alexandru Goliusov  (şeful secţiei de supraveghere a HIV/SIDA şi hepatitelor virale a Serviciului Federal de Supraveghere a drepturilor consumatorilor şi bunăstarea populaţiei, preşedintele Consiliului de Coordonare a ţărilor CSI privind HIV/SIDA, Rusia), care a venit cu un cuvînt de salut către participanţi, a anunţat scopurile şi obiectivele întîlnirii, a dat citire ordinii de zi şi a prezentat rezultatele aşteptate.
Prima zi de lucru s-a axat pe elaborarea planului de implementare a Programului Unic al statelor membre CSI privind HIV/SIDA. Programul a fost aprobat de către Consiliul şefilor de guvern a statelor CSI, în noiembrie 2009 şi este destinat să faciliteze introducerea şi aplicarea principiilor fundamentale de combatere a HIV/SIDA în ţările membre CSI:  existenţa unui program naţional, a unui organism de coordonare, precum şi a unui sistem de monitorizare şi evaluare, asigurarea accesului liber la consiliere şi testare la HIV gratuită, voluntară şi confidenţială, precum şi punerea în aplicare a programelor naţionale de prevenire a infecţiei HIV în rândul tinerilor şi a grupurilor epidemiologice relevante.

Pentru a pune în aplicare obiectivele ambiţioase ale Programului de acţiune al statelor membre ale CSI pentru combaterea HIV/ SIDA trebuie mobilizate toate sectoarele societăţii, în fiecare ţară în parte, cât şi la nivel regional. Acest lucru a fost menţionat în raportul domnului Denis Brun, directorul regional al UNAIDS pentru Europa şi Asia Centrală. El a împărtăşit experienţa sa în pregătirea şi punerea în aplicare a proiectelor regionale care vizează prevenirea şi tratamentul HIV/SIDA în rândul grupurilor specifice de populaţie.
La reuniunea Consiliului de Coordonare  reprezentanţii fiecărei ţări au informat despre progresele înregistrate în asigurarea accesului universal la prevenire, tratament, îngrijire şi sprijin a persoanelor cu HIV/SIDA şi au discutat măsurile urgente care trebuie luate pentru a accelera progresul în realizarea accesului universal în ţările CSI.
Pe parcursul zilei a doua, participanţii au discutat despre aspectele practice ale extinderii cooperării în domeniul combaterii epidemiei HIV între statele membre ale CSI, a societăţii civile şi a comunităţilor persoanelor care trăiesc cu HIV. O atenţie deosebită a fost acordată întrebărilor legate de durabilitatea finanţării
Anja Nitzsche-Bell, şeful grupului de cooperare cu Fondul Global, oficiul UNAIDS Geneva, a prezentat  analiza preliminară a situaţiei ce ţine de durabilitatea finanţării răspunsului la epidemia HIV/SIDA la momentul încheierii granturilor oferite din partea Fondului Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei în cadrul regiunii CSI.
De asemenea, în timpul reuniunii, participanţii au discutat problemele organizatorice pentru petrecerea celei de-a 4 Conferinţe regionale din Europa de Est şi Asia Centrală privind HIV/SIDA – întrebări ce ţin de selectarea ţării gazde, planul de organizare şi pregătire a conferinţei, principalele scopuri şi obiective.
2010 este anul de realizare a angajamentului global în vederea sporirii accesului la tratament, prevenire, îngrijire şi sprijin a persoanelor cu HIV, stipulat în Declaraţia politică a ONU în 2006. În pofida faptului că au fost obţinute  progrese în tratament, reducerea transmiterii HIV de la mama la făt şi a mortalităţii  din cauza SIDA, deşi a crescut implicarea comunităţilor persoanelor care trăiesc cu HIV, a societăţii civile, a organizaţiilor religioase,  în regiuni rămâne o serie de probleme serioase care necesită soluţionare. Una dintre ele rămâne a fi profilaxia şi, în special, activitatea de prevenire în rândul grupurilor vulnerabile, a tinerilor şi populaţiei, în general.
Reuniunea de la Moscova a consituit un pas important în întrebarea ce ţine de progresul în realizarea accesului universal în ţările CSI.

Rodica IFTODI
Coordonator PR&Advocacy
LIGA PLWHA din Moldova
Tel.: +373 22 92 99 06,
Fax: +373 22 92 99 07
E-mail: plwha.md@gmail.com