2021

Consolidarea capacităților partenerilor TB și HIV cu privire la aspectele de comunitate, drepturi și gender în vederea implicării și realizării monitorizării conduse de comunitate

25 Aug

Peste 50 de reprezentanți ai societății civile, activi în domeniul TB și HIV/SIDA, la nivel local și național, au fost instruiți, în perioada 23-25 august 2021, pe segmentul aspectelor legate de comunitate, drepturi și gender în răspunsul TB și HIV în procesul de monitorizare bazată pe comunitate (Community Led Monitoring).

 

poza 1
poza 2
poza 3
poza 4
poza 5
poza 6
poza 7
poza 8
poza 9
poza 10

Peste 50 de reprezentanți ai societății civile, activi în domeniul TB și HIV/SIDA, la nivel local și național, au fost instruiți, în perioada 23-25 august 2021, pe segmentul aspectelor legate de comunitate, drepturi și gender în răspunsul TB și HIV în procesul de monitorizare bazată pe comunitate (Community Led Monitoring).

Pe parcursul celor trei zile de training online, participanții au fost familiarizați cu cele mai recente informații din domeniul Comunităților, Drepturilor Omului și Genului în răspunsul celor două maladii, în conformitate cu ghidurile și recomandările Fondului Global. Totodată, au fost prezentate și discutate principiile și procesul de monitorizare bazată pe comunitate,  instrumentele/aplicațiile de evaluare a monitorizării comunitare, existente în Republica Moldova și în regiune, dar și alte materiale de referință importante privind stigmatizarea și reducerea acesteia.

 • Aplicația mobilă I LIKE VOT (disponibilă gratuită pe Google Play Market) va fi lansată în toamna anului 2021 și popularizată în rândul comunităților afectate de tuberculoză. Aplicația a fost dezvoltată în cadrul proiectului Stop TB Partnership TB REACH ca instrument digital, în principal, pentru tratamentul tuberculozei asistat video, dar conține și un modul de monitorizare bazată pe comunitate. Datele colectate prin activitățile de monitorizare comunitară vor fi traduse în indicatori corespunzători pentru contextul TB din țară și vor fi prezentate în mod regulat partenerilor cheie pentru luarea deciziilor, ajustări ale intervențiilor și schimbări sistemice acolo unde este cazul.
 • Platforma HIV Scorecard - https://scorecard-hiv.md - reprezintă un instrument național de monitorizare a celor mai reprezentativi indicatori pe domeniul infecției HIV, elaborat cu suportul UNAIDS Moldova, în care scorurile obținute se bazează pe o combinație de indicatori de acoperire, de ieșire și de rezultat pentru componentele cheie ale Sistemul de Monitorizare Globală a SIDA. Platforma poate servi drept un instrument model și util pentru o revizuire periodică a performanței la toate nivelurile.

Reprezentanții societății civile, la rândul lor, vor instrui potențialii utilizatori nu doar în ceea ce privește funcționalitatea și utilizarea aplicațiilor/platformelor de monitorizare, dar vor crește și nivelul de cunoaștere a aspectelor în ceea ce privește comunitățile, drepturile și genul în răspunsul TBC/HIV. 

Totodată, participanții la atelier au discutat despre angajamentul continuu sau potențial al participanților la activitățile de monitorizare comunitară, dar și specificul angajamentului Consiliului Național de Coordonare (CNC TB/SIDA) în activitățile legate de domeniul Comunităților, Drepturilor și Genului.

Atelierul a fost facilitat de experta internațională, Nonna Turusbekova, care are o experiență vastă în capacitarea partenerilor guvernamentali și neguvernamentali în domeniul programelor de sănătate TB și HIV, domeniile de drepturi ale omului și gender, și organizat de Secretariatul CNC TB/SIDA, în parteneriat cu Centrul PAS, în conformitate cu Planul de activități CCM Evolution, parte al grantului acordat de Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei pentru CCM-uri.

Republica Moldova participă la lucrările Reuniunii de Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU privind HIV și SIDA

09 Jun

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, reprezintă Republica Moldova în cadrul Reuniunii de Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU cu privire la HIV și SIDA, în perioada 8-10 iunie 2021.

 

khkhj

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, reprezintă Republica Moldova în cadrul Reuniunii de Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU cu privire la HIV și SIDA, în perioada 8-10 iunie 2021.

În alocuțiunea sa, din cadrul celei de-a 74 ședinte plenare a Adunării Generale, Tatiana Zatîc a confirmat alinierea Republicii Moldova la principiul respectării drepturilor omului, integrării egalității de gen, împuternicii comunităților afectate și persoanelor care trăiesc cu HIV în răspunsul național HIV și necesitatea reducerii inegalităților pentru accelerarea rezultatelor și atingerea țintelor de control ale acestei epidemii în lume și în Republica Moldova. De asemenea, a enunțat cele mai stringente provocări cu care țara se confruntă, inclusiv cele cauzate de pandemia Covid-19 asupra continuității serviciilor, cât și cele mai importante progrese, pe care Republica Moldova le înregistrează în controlul HIV, aliniate la cele mai bune practici la nivel mondial.

Reuniunea de Nivel Înalt adună șefi de state și guverne, reprezentanți ai societății civile a celor 193 state membre a ONU pentru a adopta o nouă Declarație Politică HIV, la baza căreia stă noua strategie SIDA pentru anii 2021-2026. Noua declarație politică va angaja și ghida statele membre ONU în demersul de a schimba cursul epidemiei HIV către 2025 și a rezolva problema SIDA către anul 2030.

Menționăm că, Reuniunea de Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU reprezintă o oportunitate critică pentru revizuirea progresului în atingerea țintelor setate în Declarația Politică din 2016 și aprobarea obiectivelor noi către anul 2025, care vor asigura responsabilizarea statelor membre de a pune capăt epidemiei SIDA, ca și pericol de sănătate publică și adoptarea noii Declarații Politice care va mobiliza acțiuni de control a SIDA în următorii 5 ani în calea spre controlul definitiv asupra acesteia in 2030.

Intervenția  secretarului de stat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, în cadrul Reuniunii de Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU din 8 iunie poate fi urmărită integral aici: https://bit.ly/3cudMqD

Sursa: MSMPS

Au fost reluate activitățile de screening a persoanelor din grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire de tuberculoză

07 Jun

Activitățile de screening prin radiografie pulmonară a persoanelor din localitățile rurale, care fac parte din grupele de risc sporit privind tuberculoza, precum și cu risc sporit de îmbolnăvire de cancer pulmonar, au fost reluate începând cu 1 iunie.

Activitățile de screening prin radiografie pulmonară a persoanelor din localitățile rurale, care fac parte din grupele de risc sporit privind tuberculoza, precum și cu risc sporit de îmbolnăvire de cancer pulmonar, au fost reluate începând cu 1 iunie.

De aceste servicii, vor beneficia atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate. Instalația radiologică mobilă se va deplasa în teritorii conform graficului aprobat.  

Astfel, în perioada 1 iunie-16 iunie aceasta se va deplasa în localitățile din raionul Cahul. De la începutul demarării activităților de screening, au fost investigate 368 persoane din raionul Cahul. 

Următoarele două raioane în care se va deplasa instalația radiologică mobilă sunt raionul Criuleni și Soroca, iar până la finele anului 2021, urmează să fie supusă screening-ului pulmonar populația eligibilă din raioanele Rîșcani, Hîncești, Ialoveni, Ungheni, Sângerei, Ștefan Vodă, Strășeni, Rezina, Briceni, Edineț, Dubăsari. 

Contingentele de persoane care urmează a fi examinate sunt grupurile persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire de tuberculoză, din care fac parte migranții interni și externi, persoanele fără loc stabil de trai, precum și persoanele care necesită vigilență sporită privind tuberculoza: persoanele expuse factorilor sociali de risc din categoriile social-defavorizate, persoanele cu un consum abuziv de alcool, consumatorii de droguri; persoanele plasate în instituțiile cu regim închis și semiînchis (aziluri, instituții de îngrijiri paliative, centre de plasament, instituțiile specializate).

Sursa: MSMPS

10 iunie 2021 - Ședința CNC TB/SIDA

01 Jun

La data de 10 iunie 2021, cu începere de la ora 10:00, va avea loc ședința Consiliului Național de Coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei HIV/SIDA, infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA).

invitatie

Ordinea de zi propusă pentru ședință: 

 1. Realizarea Programelor naționale de prevenire și control al HIV/SIDA/ITS și TB în contextul pandemiei COVID-19, Raportori: coordonatorii Programelor naționale TB și HIV;
 2. Rezultatele implementării granturilor Fondului Global în cadrul rundei de finanțare 2018 – 2020 și procesul de implementare a grantului FG în perioada 2021 – 2023, Raportori: Recipienții Principali ai granturilor FG;
 3. Prezentarea și aprobarea Cererii de finanțare C19RM în cadrul Mecanismului de răspuns al Fondului Global la pandemia COVID-19, Raportor: Recipientul Principal IP UCIMP DS;
 4. Implementarea activităților CCM Evolution în contextul grantului oferit de FG pentru activitatea CNC TB/SIDA, Raportor: Secretariatul CNC TB/SIDA
 5. Diverse.

La eveniment sunt invitați să participe membrii CNC, invitați permanenți din diferire instituții publice, organizații naționale și internaționale, reprezentanții societății civile etc. Ședința CNC TB/SIDA este una deschisă.

Populația se poate programa online la vaccinare prin intermediul platformei: www.vaccinare.gov.md

13 May

Începând de astăzi, cetățenii se pot programa online la vaccinare împotriva COVID-19, accesând platforma națională  www.vaccinare.gov.md. Astfel, cei care sunt eligibili pentru vaccinare la această etapă vor introduce datele la secțiune programare, iar cei care nu sunt eligibili la această etapă, se vor înregistra în lista de așteptare.

hfsdhf

Începând de astăzi, cetățenii se pot programa online la vaccinare împotriva COVID-19, accesând platforma națională  www.vaccinare.gov.md. Astfel, cei care sunt eligibili pentru vaccinare la această etapă vor introduce datele la secțiune programare, iar cei care nu sunt eligibili la această etapă, se vor înregistra în lista de așteptare.

Astfel, fiecare persoană va selecta, raionul, localitatea conform adresei de domiciliu și Centrul de vaccinare disponibil în regiunea respectivă, precum și luna, data, ora dedicată vaccinării.

Pentru programare, utilizatorii platformei vor avea nevoie de buletinul de identitate sau orice act care conține IDNP-ul. La fel, aceștia sunt îndemnați să păstreze confirmarea și să se prezinte fără întârziere la Punctul de vaccinare, potrivit programării stabilite.

În cazul în care solicitantul va fi informat că nu este eligibil pentru etapa respectivă sau nu sunt locuri disponibile pentru vaccinare, acesta se va înregistra pentru a fi inclus în lista de așteptare. În momentul disponibilității unor doze de vaccin, va fi contactat pentru a se programa la vaccinare.

Pentru accesarea și programarea eficientă la vaccinare prin intermediul platformei, MSMPS a elaborat și lansat un tutorial video unde sunt explicate toate detaliile și etapele de programare. Acesta poate fi accesat aici.

De asemenea, MSMPS, în comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF Moldova au elaborat o serie de materiale informative, audio și video, care au fost distribuite la nivel național, la Posturile de Televiziune și de Radio, pentru sensibilizarea populației cu privire la importanța vaccinării împotriva COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este cea mai bună metodă de a ne proteja

Platforma www.vaccinare.gov.md este și o sursă de informare sigură privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova, tipurile de vaccin, documentele necesare și ultimele noutăți în acest sens. De asemenea, pentru informații suplimentare, persoanele pot apela linia fierbinte a ANSP: 080012300.

Până în acest moment, 202.883 doze de vaccin COVID – 19 au fost administrate în Republica Moldova. Precizăm că, începând cu 11 mai curent, a fost lansată, gradual, etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Membrii Comitetului Național de Coordonare a Imunizării au aprobat contigentele de persoane care vor  fi imunizate. Procesul de vaccinare se desfășoară în cadrul Centrelor de vaccinare din țară, dar și prin organizarea echipelor mobile care se vor deplasa la persoanele vârstnice, care nu au posibilitatea să se deplaseze în acest scop.

Menționăm că, platforma online de înregistrare la vaccinare a fost creată de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății. Pagina web: vaccinare.gov.md a fost dezvoltată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.

ATENȚIE, în prezent, are loc etapa a I-a, II-a și a III-a de vaccinare, în care sunt eligibile următoarele categorii: lucrătorii medicali, personalul și beneficiarii din cadrul azilelor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, persoanele cu vârsta 60+ și cei care au comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar, angajații din domeniul educației și social, colectivități, indiferent de forma juridică și tipul de organizare, precum: domeniul de procesare, distribuire și comercializare a alimentelor de bază, uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă, centrale electrice, producție și transport curent electric, unități de producție, transport și distribuție gaze, unități de producție, transport și distribuție medicamente și dispozitive medicale, transport de persoane și mărfuri, comunicație, lucrătorii din hoteluri și restaurante, lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte activități de înfrumusețare, lucrătorii din domeniul teatral – concertistice, muzee, biblioteci, lucrătorii din sistemul financiar, bancar și care prestează servicii esențiale de plăți, personalul poștal și serviciul curierat, reprezentanții cultelor religioase, alte colectivități, indiferent de forma juridică și tipul de organizare, care au în subordine mai mult de 100 angajați. La fel, vor fi imunizați și membrii de familie a persoanelor din colectivitățile menționate.

Sursa: MSMPS

 

Fondul Global continuă să ofere suport în lupta contra COVID-19

15 Apr

La data de 07 aprilie 2021, Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculoză și Malarie, a invitat Republica Moldova să aplice pentru o nouă finanțare în cadrul Mecanismului de răspuns al FG la pandemia COVID-19 (C19RM). 

 

image

La data de 07 aprilie 2021, Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculoză și Malarie, a invitat Republica Moldova să aplice pentru o nouă finanțare în cadrul Mecanismului de răspuns al FG la pandemia COVID-19.

În conformitate cu Scrisoarea privind alocarea fondurilor C19RM în 2021, Republicii Moldova i s-a atribuit o alocare de bază C19RM în sumă de 2.709.179 euro. Alocarea de bază C19RM reprezintă o sumă echivalentă cu 15% din alocarea țării solicitantului pentru 2020-2022. Această finanțare este una suplimentară și distinctă de alocarea țării pentru combaterea TB și HIV, disponibilă țării pentru 2020-2022, dar va fi adăugată la grantul FG existent.

Pentru a accesa fondurile C19RM, CNC TB/SIDA urmează să perfecteze și să depună o Cerere de finanțare, elaborată în corespundere cu cerințele & procedurile FG. Aici puteți consulta Planul de activități în acest context, aprobat prin Dispoziția MSMPS nr.315-d din 30 aprilie 2021.

Termenul limită de depunere a aplicației este 15 iunie 2021.

Aplicația trebuie să sublinieze nevoile programatice prioritare care necesită finanțare, utilizând suma Alocării de bază C19RM și suma Alocării peste baza C19RM.

Cererea de finanțare deplină C19RM poate include activități compatibile cu cele trei domenii prioritare:

 • intervenții de control și izolare a COVID-19, inclusiv EIP, diagnostic, tratament, comunicații și alte măsuri publice, în modul specificat în orientările OMS;
 • măsuri de atenuare a riscurilor legate de COVID-19 pentru programele de combatere a HIV, TBC și malariei, inclusiv, dar fără a se limita la, sprijin pentru intervențiile COVID-19 necesare pentru implementarea în condiții de siguranță a campaniilor, programelor HIV, TB și malarie comunitare și la nivel de instituție medicală; și
 • consolidarea extinsă a aspectelor cheie ale sistemelor de sănătate și comunitare, cum ar fi rețelele naționale de laboratoare, lanțurile de aprovizionare și răspunsurile conduse de comunitate, pentru a aborda activitățile de advocacy, serviciile, responsabilitatea și abordările bazate pe drepturile omului.

De menționat că, fondurile C19RM nu pot acoperi procurarea de vaccinuri; deși este posibilă susținerea procesului de vaccinare.

Informații detaliate pot fi găsite pe următoarele link-uri:

https://www.theglobalfund.org/en/covid-19/response-mechanism/how-to-apply/

https://www.theglobalfund.org/media/10816/covid19_crg-investments_guidance_en.pdf

Vă rugăm să trimiteți ideile/propunerile dvs. în contextul acestei aplicații pe adresa de email: ccm_secretariat@ms.md. Vă rugăm să indicați în subiect: Aplicația C19RM.

Tuberculoza nu a dispărut. Toate eforturile noastre comune contează!

24 Mar

Anual, pe 24 martie, actorii implicați în controlul răspunsului la TB îndeamnă oamenii să intensifice eforturile comune pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la prevenirea tuberculozei.

imagine

Timpul expiră este tema din acest an a Zilei Mondiale de Combatere a Tuberculozei (TB). Acest mesaj este deosebit de important în contextul pandemiei COVID-19, pentru a asigura accesul echitabil la tratament și prevenire a tuberculozei.

Tuberculoza este o boală infecțioasă periculoasă. Zilnic, la nivel mondial,  aproape 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză, maladie care poate fi prevenită și tratată. Datorită eforturilor globale de combatere a tuberculozei, din anul 2000,  au fost salvați aproximativ 63 de milioane de vieți.

În Republica Moldova, tuberculoza rămâne a fi una dintre problemele prioritare de sănătate publică. În perioada pandemiei COVID-19, se constată o reducere cu 38,7% a notificării cazurilor de TB, comparativ cu anul 2019.

Incidența cazuri noi și recidive privind tuberculoza în anul 2020 a constituit 43,9 la 100 mii populație (1762 cazuri), pentru anul 2019 a constituit 71,6 la 100 mii populație (2877 cazuri); pentru 2018 – 75,1 (3016 cazuri); pentru 2017 – 83,3 (3352 cazuri); pentru 2016 – 88,5 (3569 cazuri).

O provocare pentru un control eficient al tuberculozei este asocierea tuberculozei cu infecția HIV. Ponderea co-infecţiei TB/HIV printre cazurile noi și recidive TB, în anul 2020 este de 12,4% (219 cazuri), în comparație cu anul 2019 – 10,2% (295 cazuri).

Mortalitatea prin TB pentru anul 2020 a constituit 5,2 la 100 mii populație (208 cazuri), comparativ cu anul 2019 – 6,2 la 100 mii populație (248 cazuri). 

Reiterăm faptul că, în Republica Moldova diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit, iar adresarea la timp la medic și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes. Rata succesului tratamentului pentru cohorta anului 2019 a cazurilor noi de TB pulmonară sensibilă, bacteriologic confirmată este de 83,3%. Pentru anul 2018 rata de succes a constituit 84,1%. Rata succesului tratamentului cazurilor noi TB MDR pentru cohorta 2018 constituie 72,6%, pentru cohorta TB MDR din anul 2017 – 72,7%.

Cum puteți preveni infectarea cu tuberculoză?

– Vaccinați-vă împotriva TBC, conform Calendarului Național de Vaccinare;

-Respectați eticheta tusei și a strănutului; 

-Asigurați o igienă bună a locuinței (faceți curățenie, aerisiți încăperea, expuneți lenjeria la soare);

-Evitați contactul cu persoanele bolnave;

-Evitați fumatul;

-Evitați stresul;

-Alimentați-vă sănătos;

– Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.

Sursa: MSMPS

2020

Invitation to Quote (ITQ) - Shopping For Goods Procurement of Disposable FFP2/N95 NR Filtering half Mask for the Phthisiopneumology medical staff

25 Sep

Project Title: “Strengthening Tuberculosis control and reducing AIDS related mortality in the Republic of Moldova”.

 

Source of Funding:  “Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria” 

Contract Ref:  C19RM/18

To: According to the list

Dear Supplier,

1. You are invited to submit your price quotation(s) for the supply of the following:

1. LOT “Disposable FFP2/N95 NR Filtering half Mask (Particulate respirators), for the Phthisiopneumology medical staff”. 

Information on technical specifications and required quantities are indicated in Annex A to Terms and Conditions of Supply.

2. The Government of Republic of Moldova has received grants from The Global Fund to Fight Aids, TB and Malaria (GFATM), and intends to apply the proceeds of these grants to eligible payments under the contract for which this invitation for quotation is issued.

You must quote for all items (the whole lot) under this invitation include all requested documents as per “Mandatory requirements” from Annex A to Terms and Conditions of Supply. Price quotations will be evaluated per lot (the whole lot shall be evaluated and a contract awarded to the firm offering the lowest evaluated price for the lot); incomplete bids will be rejected.

3. You shall submit one original and one copy of the Price Quotation with the Form of Quotation, and clearly marked “Original” and “Copy”. Your quotation in the attached format should be sealed in an envelope and addressed to and delivered at the following address of the Purchaser:

Public Institution “Coordination, Implementation and Monitoring Unit of the 

Health System Projects” 

18/A  Toma Ciorba Street., 

MD-2004, Chisinau,  Republic of Moldova, 

Attn: Mr. Ion Mosenet, TB Project Procurement Specialist

CNC TB/SIDA va aplica pentru o nouă finanțare a răspunsului HIV/TB la Fondul Global

26 Jun

În ședința CNC TB/SIDA din 25 iunie 2020, membrii CNC TB/SIDA au pus în discuție și au agreat proiectele programelor naționale de prevenire și control al infecției HIV/SIDA/ITS și tuberculoză 2021-2025 și aplicația de țară pentru susținerea răspunsului național TB/HIV către Fondul Global 2021-2023. 

 

dsff

În ședința CNC TB/SIDA din 25 iunie 2020, membrii CNC TB/SIDA au pus în discuție și au agreat proiectele programelor naționale de prevenire și control al infecției HIV/SIDA/ITS și tuberculoză 2021-2025 și aplicația de țară pentru susținerea răspunsului național TB/HIV către Fondul Global 2021-2023. 

Proiectele de documente PN au fost elaborate de către Grupul de lucru pentru elaborarea Programelor naționale HIV și TB pentru 2021-2025, instituit prin dispoziția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 09-d din 17.01.2020, în conformitate cu strategiile internaționale în domeniul HIV și TB, evaluărilor internaționale și naționale, studiilor și cercetărilor în domeniul HIV și TB de către Grupurile Tehnice de Lucru, parte a CNC, și consultate cu experții internaționali.

 • Scopul PN HIV/SIDA și ITS 2021-2025 este: minimizarea consecințelor epidemiei HIV și infecțiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii și prevalenței, în special în populațiile cheie, precum și a mortalității asociate cu HIV.
 • Scopul PNCT 2021-2025 este orientat spre reducerea poverii tuberculozei în Republica Moldova, reducerea mortalității cu 75%, reducerea incidenței cu 50% și reducerea cheltuielilor catastrofice pentru pacienții afectați de TB.

Procesul de elaborare a aplicației de țară către Fondul Global pentru 2021-2023 a derulat în paralel cu procesul de elaborarea a Programelor naționale TB și HIV/SIDA/ITS, astfel, Cererea de finanțare TB/HIV fiind aliniată complet la strategiile naționale.

Dialogul de țară a fost apreciat de parteneri ca fiind unul constructiv, transparent și incluziv, și a cuprins mai multe etape de consultare în toate grupurile constituiente CNC.

Populațiile cheie-afectate și societatea civilă au luat parte activă în procesele naționale de elaborare a PN HIV și tuberculoză, fiind membre ale platformelor de luare a deciziilor operaționale GTL și CNC, inclusiv platforma Comitetului KAP, acoperind toate umbrele naționale și actori regionali, inclusiv regiunea de est.

Cererea de finanțare FG are un buget de - 18,061,192 euro și include interveniții & activități pe componenta HIV în valoare de 8,662,849 euro și componenta TB în valoare de 9,398,343 euro.

Pachetul de documente a aplicației de țară a fost consultat cu experții OMS și echipa de țară a Fondului Global și urmează a fi remisă finanțatorului până pe 30 iunie 2020. În urma deciziei CNC TB/SIDA, din 06 februarie 2020, grantul FG va fi implementat în perioada 2021-2023 de Recipientul Principal IP UCIMP DS (sector guvernamental) și Subrecipientul Centrul PAS (sector nonguvernamental).

Proiectele și documentele elaborate în cadrul procesului național de elaborare și consultare a proiectelor naționale de prevenire și control al infecției HIV/SIDA/ITS și TB pentru 2021-2025 și proiectul aplicației de țară către Fondul Global pentru 2021-2023 sunt publicate pe Pagina consultativă CNC.

În Republica Moldova, Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculoză și Malarie este donatorul principal în controlul tuberculozei și HIV/SIDA, asistența externă fiind coordonată prin intermediul CNC TB/SIDA.

Hotărârea CNC TB/SIDA din 25 iunie 2020 poate fi consultată AICI. 

Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA - 17 mai 2020

15 May

În fiecare an, în a treia duminică a lunii mai, în lume este marcată Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. Anul acesta, Ziua Lumânărilor Aprinse, în Republica Moldova, va fi sărbătorită pe 17 mai, în cadrul campaniei sociale „Virușii sunt diferiți, oamenii - aceiași”.

KHKJHHJ

În fiecare an, în a treia duminică a lunii mai, în lume este marcată Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. Anul acesta, Ziua Lumânărilor Aprinse, în Republica Moldova, va fi sărbătorită pe 17 mai, în cadrul campaniei sociale „Virușii sunt diferiți, oamenii - aceiași”.

Campania socială este organizată cu scopul de a mobiliza eforturile tuturor părților responsabile și interesate, de la nivel național și local, în vederea implementării măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova. Campania va avea loc în perioada 15 – 31 mai și este organizată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, cu  suportul financiar  al  Fondului Global de Combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei, „Alianța pentru Sănătate Publică”, Ucraina, Ambasadei Suediei în Republica Moldova, și cu susținerea partenerilor - UNAIDS Moldova, Inspectoratul General de Poliției al MAI, Inspectoratul Național de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor, IMSP „Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile”, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Primăria municipiului Chișinău.

Ținând cont de restricțiile impuse de pandemia COVID-19, evenimentele campaniei vor fi desfășurate în mediul online și mass-media, și vor include următoarelor acțiuni: Masca solidarității; lumânări aprinse pe o panglică roșie în memoria persoanelor care au decedat de SIDA (în aer liber); flash mob-uri pe rețelele de socializare cu aprinderea unei lumânări; emisiuni în direct (live) pe rețelele de socializare; instalații pe apă, copaci; videoclipuri motivaționale cu prezentarea persoanelor publice ș.a.

Mesajele promovate de partenerii campaniei sunt:

 • ”Sfidează virusul, nu oamenii!”
 • ”N = N” (Nedetectabil, înseamnă Netransmisibil”
 • ”Sănătatea poate fi cumpărată, prețul acesteia se include în buget”   

Conform datelor UNAIDS, la nivel global, 74,9 de milioane persoane au fost infectate cu HIV și 32,0 milioane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei. Dintre persoanele care trăiesc cu HIV, 79% își cunosc statutul, 62% au accesat tratamentul antiretroviral și 53% au fost cu supresie virală, urmare a acestui tratament. În Europa de Est și Asia Centrală, mai mult de 95% cazuri noi sunt atribuite populațiilor cheie și partenerilor lor sexuali.

Datele statistice arată că, în Republica Moldova, la 01.01.2020, erau înregistrate 13656 cazuri de infecție cu HIV din momentul debutului epidemiei. Pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 922 cazuri noi de infecție cu HIV. Din cele 14589 (număr estimativ) de persoane care trăiesc cu HIV în Moldova, în evidență medicală sunt 9407 pacienți infectați cu HIV, iar 6690 urmează tratamentul antiretroviral, din care 5602 au supresie virală.

Prevenirea și controlul infecției cu HIV este asumat de Guvern prin realizarea Programului Național de prevenire şi control al infecției HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecințelor epidemiei HIV şi infecțiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum şi a mortalității asociate cu SIDA, acesta fiind aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și celor mai recente strategii ale OMS si UNAIDS. 

Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, numită şi „Ziua Lumânărilor Aprinse”, este una dintre cele mai importante şi masive mişcări împotriva infecției HIV/SIDA, care răspândește speranță şi unește toate comunitățile din întreaga lume. Organizatorii primei acțiuni (1983) au fost persoane afectate direct de epidemie, care au ieșit în stradă pentru a atrage atenția autorităților asupra problemei HIV/SIDA și necesității de a asigura tratament persoanelor infectate.