Informaíi noi de la Conferiná a XVIII-cea privind SIDA de la Viena

50% dintre copiii expuşi la HIV nu primesc terapie profilactică

Aproape jumătate dintre copiii expuși la HIV pe durata sarcinii și în timpul nașterii nu au primit în tratamentul profilactic nevirapină pentru prevenirea transmiterii virusului, a relevat un studiu efectuat în patru țări africane.

Administrarea unei singure doze de nevirapină mamei în timpul travaliului, urmată de profilaxia la nou-născut, reduce semnificativ riscul transmiterii HIV de la mamă la copil. Într-adevăr, ținta de a elimina transmiterea verticală a virusului până în 2015 a fost descrisă drept „sacrosanctă” (n.t. sfântă, dar și intangibilă) de către Michel Sidibé, Director Executiv al UNAIDS.

Un studiu efectuat în 2007 și 2008, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, concomitent cu deschiderea conferinței SIDA 2010, a arătat că această terapie simplă, ieftină și eficientă nu a fost administrată în aproximativ 50% din cazuri.

Desfășurată în Camerun, Coasta de Fildeș și Africa de Sud, cercetarea a inclus 3.196 mame HIV-pozitive și nou-născuții lor.

Numărul total al mamelor, care au primit nevirapină în timpul travaliului, a fost de 1.845 și numai 1.725 de perechi mamă-copil au primit medicamentul.

Această descoperire arată că mai sunt încă multe de făcut pentru a îndeplini obiectivul de eliminare a transmiterii HIV de la mamă la copil până în 2015.

Eșecul de a conjuga o “cascadă” de acțiuni – toate critice – a fost evidențiat de investigatori drept motivul din care atât de multe mame și copiii lor nu au primit nevirapină. Această cascadă constă în:

•    Documentația pe care mama a prezentat-o instituției medicale, deschiderea unui dosar de sănătate care să documenteze toți pașii ulteriori în acest caz

•    Oferirea testării HIV pentru mamă

•    Acceptarea testării

•    Comunicarea rezultatului testării HIV către mamă și înregistrarea acestuia de către instituția medicală

•    Asigurarea nevirapinei pentru mamă (sau a altei scheme terapeutice)

•    Administrarea nevirapinei (sau a altui medicament antiretroviral) conform instrucțiunilor

•    Asigurarea nevirapinei pentru nou-născut la externarea din spital sau în intervalul de 72 de ore de la naștere acasă. Doza pentru nou-născut este necesară pentru a spori la maximum efectul profilaxiei cu nevirapină.

 

Șase sute de persoane condamnate pentru transmiterea HIV sau expunere la HIV până în acest moment

Cel puțin 600 de persoane HIV-pozitive au fost condamnate pentru transmiterea HIV sau expunerea altor persoane la acest virus, conform cifrelor prezentate la o sesiune satelit de la Conferința SIDA 2010 de la Viena.

Cifrele se bazează pe datele colectate de GNP+ (Rețeaua Globală a Persoanelor care Trăiesc cu HIV), care a derulat o Monitorizare Globală a Criminalizării pentru a evalua condamnările începând cu 2005.

S-au înregistrat condamnări în 50 de țări, cele din America de Nord și Europa ținând locurile „fruntașe”. Cu toate acestea, participanții la întâlnirea satelit au putut afla că există o tendință crescătoare în țările africane de a considera transmiterea virusului un delict.

În total, 45 de țări au legi care sancționează penal transmiterea HIV sau expunerea la virus.

Susan Timberlake de la UNAIDS a comunicat participanților că a devenit o „prioritate instituțională” a organizației să „elimine legile, politicile, practicile punitive, stigmatizarea și discriminarea care blochează un răspuns eficient la infecția HIV”.

Întâlnirea satelit la care NAM a fost co-organizator, a coincis cu publicarea “HIV și Dreptul Penal”, un ghid pentru dreptul penal ca răspuns la problematica transmiterii HIV și a expunerii, scris de Edwin J. Bernard și publicat de NAM.


Internetul - esenţial în comunicarea cu bărbaţii care fac sex cu bărbaţii (MSM) în Africa, Asia şi Europa de Est

Participanții la un atelier susținut înainte de deschiderea Conferinței SIDA 2010 au aflat despre rolul central pe care internetul îl are în comunicarea cu persoanele gay marginalizate și cu bărbații care fac sex cu bărbații (MSM).

Organizat de Forumul Global pentru MSM și HIV, atelierul Fă-te auzit! a invitat vorbitori din Camerun, România și Tailanda.

În multe țări, sexul între bărbați este ilegal sau foarte stigmatizat, fapt ce determină ca munca de prevenire HIV să fie diferită.

Vorbitorii au descris cum utilizează internetul pentru a oferi bărbaților informații despre sex mai sigur și alte informații de sănătate sau pentru a le oferi un spațiu securizat de relaționare socială celor care trăiesc cu HIV.


Sursa: web: www.aidsmap.com