2023

Vizite de supervizare în teren a programelor Fondului Global

21 Sep

Ieri, 20 septembrie 2023, Secretariatul CNC TB/SIDA a organizat două vizite de supervizare în teren pentru a oferi posibilitate membrilor CNC și CNE de a evalua, la fața locului, implementarea proiectelor Fondului Global pe domeniul HIV și TB în incinta Dispensarului Republican de Narcologie și în cadrul Penitenciarelor nr. 9 și 16.

 

 

hgm
jjh
gsd
hjfr
mnfr
hgfd
jhfde

Ieri, 20 septembrie 2023, Secretariatul CNC TB/SIDA a organizat două vizite de supervizare în teren pentru a oferi posibilitate membrilor CNC și CNE de a evalua, la fața locului, implementarea proiectelor Fondului Global pe domeniul HIV și TB în incinta Dispensarului Republican de Narcologie și în cadrul Penitenciarelor nr. 9 și 16.

La vizită a participat și secretara de stat pe domeniul sănătății publice și urgențelor în sănătate publică, Angela Paraschiv, care este și președinta Comisiei Naționale de Experți din cadrul CNC. Participanțiiau avut posibilitate să se familiarizeze cu activitățile, realizările, dar și provocările, pe care le întâmpină echipele care activează în asigurarea tratamentului farmacologic al dependenței de opiacee cu metadonă și în acordarea serviciilor din domeniul HIV și Tuberculoză din cadrul sistemului penitenciar. 

Totodată, în cadrul unui dialog deschis și constructiv, membrii CNC & CNE au venit cu unele recomandări de îmbunătățire a aspectelor supervizate.

Vizitele în teren sunt parte a evaluării semestriale, de către Comisia Națională de Experți, a progreselor și problemelor programatice, financiare și de management înregistrate de RP/SR și presupun vizitarea nemijlocită a locațiilor/proiectelor susținute prin intermediul acestor granturi.

Rezultatele vizitei de supervizare în teren vor fi discutate în cadrul următoarei ședințe a CNE, care va avea loc pe data de 22 septembrie 2023, și, ulterior, expediate membrilor CNC TB/SIDA.

Vizitele au fost organizate în conformitate cu Planul național de supervizare al CNC pentru anul 2023 și prevederile Manualului Operațional al CNC TB/SIDA.

În cadrul vizitei, au mai participat reprezentanții Recipientului Principal, Subrecipientului grantului FG, reprezentanții Programelor naționale TB și HIV/SIDA/ITS, inclusiv societatea civilă și comunităților afectate de TB și HIV/SIDA/ITS.

 

Întrevederea dintre Președintele CNC TB/SIDA și Managerul de Portofoliu al FG pentru Moldova

18 Sep

Președintele CNC TB/SIDA, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut, vineri, o întrevedere cu Tsovinar Sakanyan, Managerul de Portofoliu al Fondului Global pentru Republica Moldova, pentru a discuta progresul acordării grantului de țară FG 2024-2026.

 

hhh

În cadrul întrevederii au fost abordate procesele de implementare al grantului „Consolidarea controlului tuberculozei și reducerea mortalității legate de SIDA în Republica Moldova pentru 2021-2023”, precum și continuarea dialogului în cadrul etapei de creare a grantului oferit în susținerea răspunsului național la HIV/SIDA și tuberculoză (TB), pentru următorii trei ani.

Cererea de finanțare are drept scop reducerea poverii asociate cu TB și HIV/SIDA în Moldova, precum și promovarea serviciilor centrate pe persoană, pentru a oferi un răspuns eficient și durabil la infecțiile cu tuberculoză și SIDA.

Obiectivele principale pe componentele TB și HIV/SIDA ale grantului sunt asigurarea accesului universal privind depistarea și diagnosticarea la timp a tuberculozei, reducerea răspândirii infecției TB, prevenirea răspândirii HIV, îmbunătățirea calității serviciilor de îngrijire și suport HIV, consolidarea sistemului de sănătate.

Menționăm că, în prezent, în țara noastră beneficiază de un grant de țară consolidat, oferit de Fondul Global, pentru perioada 2021 - 2023, în valoare de peste 18 milioane de euro.

Republica Moldova, la etapa de negociere a grantului Fondului Global pentru anii 2024 -2026

12 Sep

În perioada 12-15 septembrie curent, actorii cheie din Republica Moldova, responsabili de prevenirea și controlul infecțiilor cu HIV și TB, și Managerului de Portofoliu al FG pentru Moldova, Tsovinar Sakanyan, alături de echipa de țară FG, participă la discuțiile de negociere a grantului oferit de Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculoză și Malarie, pentru următorii trei ani. 

 

kjhk
jkjkjk
khkgjg
fgujj
lot

Scopul misiunii de lucru al Fondului Global în Moldova este continuarea dialogului în cadrul etapei de creare a grantului FG și negocierile în procesul de solicitare a noii finanțări pentru sprijinirea răspunsurilor naționale la infecțiile cu HIV și TBC.

Pe parcursul vizitei, echipa de țară a Fondului Global va avea mai multe întrevederi cu partenerii cheie relevanți în cadrul cărora vor fi discutate aspecte ce țin de: 

  1. Răspunsul țării la comentariile și clarificările prezentate de Comitetul de Revizuire Tehnică (TRP); 
  2. Revizuirea și definirea scopurilor și obiectivelor grantului pe domenii (module), intervenții, indicatori aferenți; 
  3. Revizuirea indicatorilor de acoperire și a țintelor care urmează a fi raportate de țară; 
  4. Discutarea măsurilor de monitorizare a planului de lucru în cazurile în care nu sunt posibili indicat;
  5. Discutarea rezultatelor în raport cu obiectivele Cadrului de performanță;
  6. Revizuirea aranjamentelor de implementare, structura PR și SR, coordonarea cu programele naționale și instituțiile guvernamentale;
  7. Cerințele donatorului cu privire la cofinanțare din partea statului;
  8. Revizuirea bugetului pe componentele grantului FG etc. 

La dialogul de țară participă echipa Recipientului Principal IP UCIMP DS și a Subrecipientului - Centrul PAS, coordonatorii de programe naționale și echipele Unităților de Coordonare HIV și TB, LFA, reprezentanții societății civile și membrii Grupului Tehnic de Lucru mixt Control HIV/TB, responsabil de elaborarea aplicației FG.

Reamintim că, la sfârșitul anului 2022, Republica Moldova a fost invitată de Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculoză și Malarie să aplice pentru o nouă alocație de țară, în cadrul celui de-al 7-lea ciclu de finanțare, lansat pentru perioada 2024-2026. 

Suma disponibilă Republicii Moldova - 18,507,625 EURO, iar perioada de finanțare indicată - 3 ani (01.01.2024 - 31.12.2026). Suportul financiar este acordat de donator pentru susținerea răspunsului național la HIV/SIDA, TB, dar și pentru consolidarea sistemelor de sănătate durabile. 

Astfel, procesul de elaborare a aplicației FG pentru 2023-2025 s-a desfășurat sub egida CNC TB/SIDA, în cadrul unui dialog de țară multidimensional, participativ și transparent, cu implicarea, în egală măsură, a tuturor grupurilor constituente CNC – instituții de stat, parteneri bilaterali și reprezentanți ai societății civile și comunități afectate de HIV și TB.

Cererea de finanțare către FG 2023-2025 a fost aprobată de CCM Moldova în cadrul ședinței din 25 mai 2023 și expediată către FG la data de 29 mai 2023. 

În Republica Moldova, Fondul Global este donatorul principal în controlul tuberculozei și HIV/SIDA, asistența fiind coordonată prin intermediul CNC TB/SIDA. Începând cu anul 2003, FG a acordat Republicii Moldova investiții în valoare de aproximativ 160 milioane USD în susținerea răspunsurilor naționale la TB, HIV și COVID-19.

 

 

Request of Expressions of Interest (Consultant services) TB Project Coordinator (Full-time position)

27 Jul

The Public Institution "Coordination, Implementation and Monitoring Unit of the Health System Projects" (PCIMU) is currently implementing the Program “Strengthening Tuberculosis control and reducing AIDS related mortality in RM”, financed by the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (GFATM) and intends to apply part of the proceeds for consultant services for TB Project Coordinator.

fjhskfjsk

The TB Project Coordinator will be part of the PCIMU team and will be responsible for overall coordination of all issues related to operation and functioning of the TB PROJECT in its entirety.

The PCIMU now invites eligible consultants to indicate their interest in providing the services. Interested consultants must indicate their qualifications to perform the services (description of similar assignments, experience in similar conditions, etc.) and provide information attesting to their compliance with the qualification requirements described in the ToR referred to below

The Consultants are hereby invited to submit their updated CV and Intention Letter. Please note that the PCIMU is not bound to accept any of the CVs.

The selection of consultants will be carried out in accordance with procedures set out in the World Bank’s Guidelines: Selection and Employment of Consultants by World Bank Borrowers (current edition).

Interested consultants may see the Terms of Reference (ToR) at the web-page: www.ucimp.md

The deadline for submission of Consultant’s CV is August 04, 2023.

CVs can be submitted by e-mail, fax or delivered to the address below:

PI “CIMU HSP” 18-A T. Ciorba str., MD-2004, Chisinau, Republic of Moldova

Attn. Mrs. Angela Carp, Procurement Specialist HIV Project,

Fax: + 373 22 233-887

E-mail: acarp@ucimp.md and/or ucimpacarp@gmail.com

For more information on the assigned task, you can address:

PCIMU HSP 

Tel: + 373 22 233 - 568; Fax: + 373 22 233-887.

E-mail: ucimp@ucimp.md

Request of Expressions of Interest (Consultant services) TB Project Coordinator (Full-time position)

13 Jun

The Public Institution Coordination, Implementation and Monitoring Unit of the Health System Projects (PCIMU) is currently implementing the Program “Strengthening Tuberculosis control and reducing AIDS related mortality in RM”, financed by the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (GFATM) and intends to apply part of the proceeds for consultant services for TB Project Coordinator.

 

mhjkjh

The Public Institution Coordination, Implementation and Monitoring Unit of the Health System Projects (PCIMU) is currently implementing the Program “Strengthening Tuberculosis control and reducing AIDS related mortality in RM”, financed by the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (GFATM) and intends to apply part of the proceeds for consultant services for TB Project Coordinator.

The TB Project Coordinator will be part of the PCIMU team and will be responsible for overall coordination of all issues related to operation and functioning of the TB PROJECT in its entirety.

The PCIMU now invites eligible consultants to indicate their interest in providing the services. Interested consultants must indicate their qualifications to perform the services (description of similar assignments, experience in similar conditions, etc.) and provide information attesting to their compliance with the qualification requirements described in the ToR referred to below. 

The Consultants are hereby invited to submit their updated CV and Intention Letter. Please note that the PCIMU is not bound to accept any of the CVs.

The selection of consultants will be carried out in accordance with procedures set out in the World Bank’s Guidelines: Selection and Employment of Consultants by World Bank Borrowers (current edition).

Interested consultants may see the Terms of Reference (ToR) at the web-page: www.ucimp.md

The deadline for submission of Consultant’s CV is July 03, 2023.

CVs can be submitted by e-mail, fax or delivered to the address below:

PI “CIMU HSP” 18-A T. Ciorba str., MD-2004, Chisinau, Republic of Moldova

Attn. Mrs. Angela Carp, Procurement Specialist HIV Project,

Fax: + 373 22 233-887

E-mail: acarp@ucimp.md and/or ucimpacarp@gmail.com

For more information on the assigned task, you can address:

PCIMU HSP 

Tel: + 373 22 233 - 568; Fax: + 373 22 233-887.

E-mail: ucimp@ucimp.md

Șase din zece purtători de HIV își află statutul când sunt deja bolnavi de SIDA

12 Jun

Frica, stigma și dezamăgirea îi fac pe moldoveni să amâne testarea la HIV sau să întârzie începutul tratamentului. Un pas foarte riscant, afirmă specialiștii care susțin că orice întârziere a aflării statutului este periculoasă atât pentru persoana în cauză, cât și pentru societate. Astăzi în Republica Moldova toți purtătorii de HIV au acces la tratament gratuit, fapt care duce la reducerea încărcăturii virale până la zero, iar persoana nu mai prezintă pericol de infectare pentru cei din jur.

 

Fiecare al patra persoană care trăiește cu HIV în Republica Moldova s-a simțit stigmatizată și discriminată din cauza statutului său. Acestea au fost abuzate verbal și fizic, au fost șantajate sau au rămas fără un loc de muncă, arată studiul Stigma Index, realizat de UNAIDS Moldova în colaborare cu Liga persoanelor care trăiesc cu HIV. Datele au fost colectate la Chișinău, Bălți, Cahul, Tiraspol și Râbnița pe parcursul anului 2022.

Ludmila Untură, reprezentanta Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV susține că de cele mai multe ori frica de a apărea în public a persoanelor cu HIV constituie un obstacol semnificativ în accesul acestora la îngrijire și sprijin adecvat. „Măsurarea stigmei și discriminării este foarte importantă, pentru că permite să se înțeleagă care sunt barierele în calea accesului la servicii, oferă date pentru pledoarie în îmbunătățirea politicilor de diagnostic, tratament și suport HIV. Iar aceasta este imperativ pentru un control eficient al epidemiei”, a adăugat Untură.

Potrivit Stigma Index, din cauza fricii de a fi discriminat și stigmatizat, șapte din zece persoane HIV pozitive au avut nevoie de jumătate de an să se decidă să facă un test la HIV, iar unele nu apelează la ajutor medial. Sunt și cazuri când testarea a avut loc fără ca persona să știe. Astfel, două din zece persoane au aflat că statutul HIV a fost dezvăluit fără acordul lor, iar fiecare a treia persoană care trăiește cu HIV a avut o experiență negativă la momentul dezvăluirii statutului HIV pozitiv.

Testează și tratează

Problemele legate de testare și abordare a persoanelor suspecte și purtătoare de HIV mai rămân o provocare pentru societate și sistemul de ocrotire a sănătății. Acestea duc la întârzierea adresării la medic și începerea tratamentului. Orice persoană nedepistată la timp este un potențial transmițător de virus.

Studiile arată că la zece purtători de HIV cunoscuți, mai există alți șase care nu au un statut confirmat. Medicul Iurie Climașevschi, coordonator Programul Național HIV, spune că experiența lui de medic infecționist la Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile arată că numărul celor care nu își cunosc statutul ar fi cu mult mai mare.

„Noi identificăm între 50 și 60 la sută de purtătorii de HIV află despre boală când deja au dezvoltat SIDA. Alți 40 la sută în cadrul unor controale de rutină. Acest raport ar trebui să fie invers. Adică numărul celor depistat în stadiul SIDA să fie mai mic de câteva ori în comparație cu ce avem noi acum, iar numărul celor depistați precoce –  fără niciun simptom – să fie mult mai mare. Aceasta ar permite ca persoanele să fie incluse în sistemul de tratament pentru ca ei să nu mai transmită virusul mai departe și să prevină apariție SIDA”, a menționat medicul.

Potrivit lui, cei care au intrat în programul de tratament în două-trei luni ajung să nu mai aibă virusul HIV în sânge, fapt foarte complicat pentru cei care se adresează la spital târziu și cu sistemul imun compromis. Aproximativ 300 de persoane decedează anual în Republica Moldova din cauza SIDA ca efect al începerii tardive sau pentru că au refuzat tratamentul antiviral.

Medicul Iurie Climașevschi îi încurajează pe toți să își facă testele la HIV deoarece numai depistarea la timp virusului permite inițierea unui tratament precoce care este cea mai bună profilaxie. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele care se află în tratament pot rupe lanțul transmiterii.

Împăcarea cu sine, mare provocare pentru purtătorii de HIV

Adrian și-a aflat statutul de HIV pozitiv când încerca să găsească o soluție la o problemă de sănătate care devenea tot mai acută. Nu i-a venit să creadă și s-a retras din viața socială refuzând orice mână de ajutor. I-au trebuit luni de zile ca să se accepte pe sine și să înțeleagă rostul vieții cu HIV. El spune că după ce criza a trecut, a acceptat tratamentul și acum este gata să îi ajute și pe alții să depășească perioada de criză.

Să primești și să accepți un test HIV pozitiv e foarte greu. Eu am avut nevoie de un an de zile pentru a accepta acest statut. Orice dezvăluire nu făcea altceva decât să mă facă să mă retrag și mai mult din viața activă. Acum doi ani mi-am făcut public statutul și am fost acceptat fără nicio problemă de rude și prieteni. Astăzi oamenii știu mai multe despre HIV și nu se mai sperie ca altă dată”, 

Adrian afirmă că se bucură de servicii medicale la fel ca și toți pacienții. Nu a simțit mari probleme din partea medicilor și asistentelor medicale pe care le anunța dacă este solicitat despre statutul său. 

Pentru că este conștient că foarte multă lume nu își poate controla emoțiile după ce află că sunt HIV pozitive, Adrian s-a angajat ca asistent social în cadrul organizației „Inițiativa Pozitivă”. El însoțește persoanele infectate la spital și le acordă sprijin psihologic pentru a depăși perioadele de acomodare la noul statut. „Sunt persoane care sunt mai închise și refuză orice asistență. Avem nevoie de mai mult timp pentru a lucra cu ele și a le explica faptul că apariția virusului în viața lor asta nu înseamnă sfârșitul lumii”, spune bărbatul.

Doi din zece purtători de HIV au declarat că se simt „murdari”

Cercetarea făcută de UNAID Moldova arată că fiecare a cincea persoană care trăiește cu HIV în Republica Moldova nu poate să își satisfacă nevoile de bază. Majoritatea purtătorilor de HIV – 80 la sută – își țin în secret statutul lor deoarece se simt rușinați sau vinovați că sunt HIV pozitivi. Două din zece persoane HIV pozitive afirmă că se simt murdari în legătură cu statutul lor pozitiv.

„Astăzi HIV nu mai este o sentință. În Republica Moldova sunt disponibile tehnologii avansate de testare, diagnostic HIV și tratament care pot asigura o viață calitativă persoanei care trăiește cu acest virus. Cu toate acestea, foarte multe persoane nu accesează aceste servicii. Una din cele mai grave bariere este nivelul înalt de stigmă și discriminare față de aceste persoane”, a declarat Svetlana Plămădeală, directoare de țară UNAIDS Moldova. 

Potrivit raportului, din cauza stigmei pe care și-o dezvolt fiecare purtător de HIV, fiecare a zecea persoană cu statut pozitiv renunță să își mai caute un loc de muncă sau să meargă la spital atunci când are nevoie. Persoanele cu HIV au fost sfătuite de către lucrătorii medicali să nu conceapă copii, iar multe femei care trăiesc cu HIV au ajuns să-și întrerupă sarcina. Studiul relevă că anume femeile care trăiesc cu HIV sunt mult mai expuse stigmatizării și discriminării, comparativ cu bărbații HIV pozitivi. 

Purtătorii de HIV nu mai sunt o sperietoare pentru societate

Frică, durere și lacrimi. Așa și-a început noua viață Natalia din Tiraspol după ce și-a aflat statutul ei de persoană HIV pozitivă. Nu mai vedea nicio perspectivă și totul i se părea în zadar. O mare nedreptate o apăsa din toarte părțile, dar cel mai mult din viitor. Se temea de ceea ce urmează în relațiile cu apropiații, prietenii și mai ales cu societatea. A avut nevoie de mai mulți ani pentru a accepta, dar cel mi mult a învăță să trăiască cu HIV.

După moarte soțului provocată de SIDA, ea a decis că a venit timpul să-și schimbe abordarea problemei. Și-a făcut public statutul de infectată cu HIV și a început tratamentul. Anume această schimbare a ajutat-o să se integreze mai bine și să depășească fricile cu care a trăit aproape șase ani. „Situația s-a schimbat spre bine. Astăzi lumea știe mai multe despre infecție și se comportă altfel în comparație cu acum șase ani. Foarte mulți oameni acceptă purtătorii de HIV și aceștia nu mai sunt o sperietoare pentru societate”, spune Natalia. 

Ea menționează totuși la că multe femei mai semnalizează probleme de discriminare din partea sistemul de ocrotire a sănătății. Natalia explică aceste nemulțumiri prin faptul că ele intră mai des în contact cu cadrele medicale și sunt mai sensibile la orice reacție din partea acestora. Cele mai mari probleme apar în maternități.

Natalia lucrează acum în cadrul unei organizații de susținere a purtătorilor e HIV. Experiența personală și cunoștințele acumulate o fac să înțeleagă mai bine prin ce trec oamenii care își află statutul de HIV pozitiv și să le acorde toată asistența de care au nevoie.

Material preluat de pe www.sanatateainfo.md

Moldova, prezentată de UNAIDS ca bună practică în oferirea serviciilor de reducere a riscurilor în sistemul penitenciar

06 May

În ajunul Zilei internaționale de reducere a riscurilor, sărbătorită, anual, la data de 7 mai,  UNAIDS încurajează sistemele să asigure acces la prevenirea, tratamentul și îngrijirea HIV în penitenciare, inclusiv accesul la servicii de reducere a riscurilor, servicii care salvează vieți.

 

gfhbfgh

În ajunul Zilei internaționale de reducere a riscurilor, sărbătorită, anual, la data de 7 mai,  UNAIDS încurajează sistemele să asigure acces la prevenirea, tratamentul și îngrijirea HIV în penitenciare, inclusiv accesul la servicii de reducere a riscurilor, servicii care salvează vieți. 

Potrivit UNAIDS, politicile și practicile de reducere a riscurilor îi ajută pe oamenii care consumă droguri să rămână în viață și să-i protejeze de HIV și hepatita C. Astfel, în 2021, numărul estimat de persoane aflate în închisori a crescut cu 24% față de anul precedent, la aproximativ 10,8 milioane de persoane, crescând presiunea asupra sistemelor penitenciare deja supraîncărcate.

Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate estimează că, în unele țări, până la 50% dintre persoanele aflate în penitenciare consumă sau injectează droguri. Practicile nesigure de injectare a drogurilor sunt un factor de risc major pentru transmiterea HIV și a hepatitei C din cauza accesului limitat la serviciile de reducere a riscurilor, inclusiv prezervative, ace și seringi curate, și a lipsei de programe cuprinzătoare de tratament, în special terapia cu agonişti opioizi.

UNAIDS raportează că prevalența HIV în rândul persoanelor din închisori a crescut cu 13% din 2017, ajungând la 4,3% în 2021. Deși datele sunt limitate, se estimează că aproximativ una din patru persoane din totalul populației aflate în penitenciare are hepatită C.

„Accesul la asistență medicală, inclusiv la serviciile de reducere a riscurilor, este un drept fundamental al omului și nimănui nu ar trebui să i se refuze acest drept pentru că este încarcerat”, a declarat Eamonn Murphy, director regional UNAIDS pentru Asia Pacific și Europa de Est și Asia Centrală. „Închisorile sunt prea des ignorate în eforturile țărilor de a răspunde la HIV. Este nevoie urgentă de o abordare multisectorială, cu mai multe fațete, pentru a salva vieți, care să includă accesul la ace și seringi curate, un tratament eficient pentru dependența de opioide și reducerea stigmatizării și a discriminării.”

UNAIDS, UNODC și OMS sprijină de ceva timp extinderea serviciilor de reducere a riscurilor în toate penitenciarele. Cu toate acestea, conform Harm Reduction International, doar 59 de țări la nivel global oferă terapie cu agonişti opioizi în închisori.

În comunicatul lansat de UNAIDS, Republica Moldova este prezentată ca o bună practică în implementarea serviciilor de reducere a riscurilor în penitenciare. În ciuda provocărilor cu care se confruntă afluxul de refugiați și a repercusiunilor războiului din Ucraina, Moldova (care are o prevalență HIV de 3,2% în închisorile sale, comparativ cu 0,4% în rândul populației generale) a investit mult mai multe resurse în sistemele penitenciare.

La începutul anilor 2000, puține dintre închisorile din țară ofereau servicii de reducere a riscurilor. Astăzi, toate cele 17 penitenciare oferă servicii de reducere a riscurilor, inclusiv metadonă (o terapie cu agonist opioid), acces la psihiatri, medici și programe de tratament, schimb de ace și seringi și prevenire, testare, tratament și îngrijire HIV.

Svetlana Plamadeală, director de țară UNAIDS în Moldova, a menționat că: „este despre a pune oamenii în prim-plan, de a-i trata ca pe egali și de a adopta o abordare solidă, de sănătate publică, bazată pe drepturile omului și dovezi”.

UNAIDS, UNODC, UNFPA, OMS, OIM și PNUD recomandă 15 intervenții cuprinzătoare și esențiale pentru a salva vieți și a asigura programarea eficientă a infecției HIV în închisori. Acestea includ prevenirea, testarea și tratamentul HIV, prezervativele, lubrifiantul, terapia cu agonişti opioizi și profilaxia post-expunere. UNAIDS recomandă, de asemenea, țărilor să își modifice legile pentru a dezincrimina deținerea de droguri pentru uz personal.

UNAIDS și-a stabilit obiective ambițioase pentru 2025, care includ: 95% dintre persoanele aflate în închisori și alte instituții închise care își cunosc statutul HIV, 95% dintre persoanele care își cunosc statutul sunt sub tratament; iar 95% la tratament sunt suprimate viral; 90% dintre deținuți au folosit prezervative la ultima activitate sexuală cu un partener neobișnuit; 90% dintre deținuții care se injectează droguri au folosit ace și seringi sterile la ultima injecție; și că 100% dintre deținuți au acces regulat la un sistem de sănătate adecvat sau la servicii conduse de comunitate.

UNAIDS susține ca toate comunitățile să aibă un rol activ în planificarea, furnizarea și monitorizarea serviciilor HIV. Chiar și așa, acest lucru nu este întotdeauna facilitat în mediile penitenciare. Fără implicarea comunităților, va fi imposibil să se atingă țintele globale privind SIDA.

Sursa: UNAIDS

Moldova extinde serviciile de reducere a riscurilor la toate penitenciarele

06 May

Alexander Godin trece printr-o serie de uși încuiate, escortat de un gardian, până la farmacia Penitenciarului nr. 16. Aceasta face parte din rutina lui zilnică. El vine să-și ia medicamentul – o doză asemănătoare cu un sirop de metadonă. Metadona este o terapie cu agonist opioid (OAT) pentru a ajuta oamenii să depășească simptomele de sevraj, să scadă dependența de heroină și să prevină infecția cu HIV de la ace infectate.

hhhh

Alexander Godin trece printr-o serie de uși încuiate, escortat de un gardian, până la farmacia Penitenciarului nr. 16. Aceasta face parte din rutina lui zilnică. El vine să-și ia medicamentul – o doză asemănătoare cu un sirop de metadonă. Metadona este o terapie cu agonist opioid (OAT) pentru a ajuta oamenii să depășească simptomele de sevraj, să scadă dependența de heroină și să prevină infecția cu HIV de la ace infectate.

https://youtu.be/JQYtnsiJKs0

În anul 2000, doar câteva închisori din Moldova oferea acces la astfel de servicii de reducere a riscurilor.

Acum toate penitenciarele le oferă.

„Sunt sub tratament de substituție cu metadonă de 10 ani”, a spus dl Godin. Familia lui l-a îndemnat să profite de astfel de servicii pentru a putea fi din nou sănătos.

„De ani de zile am folosit droguri și opioide iar pentru asta a fost nevoie de bani, așa că au început probleme în familia mea”, a spus el. De când este în program, se simte mult mai bine.

Orice nou deținut în cele 17 penitenciare ale țării se va prezenta la psihiatru, medic și, dacă este necesar, i se va oferi posibilitatea să se alăture unui program de tratament. Serviciile cuprinzătoare de reducere a riscurilor nu includ doar tratamentul dependenței de droguri, ci și schimbul de seringi cu ace și testarea și tratamentul HIV. Prevalența HIV este de 11% în rândul persoanelor care se injectează droguri în Moldova față de 0,36% în rândul populației generale.

Aceste persoane fac parte din unul dintre cele mai afectate grupuri din țară.

Pentru Maria Potrîmba, șefa Bolilor Infecțioase de la Penitenciarul nr. 16 (Pruncul): „Dacă un pacient urmează acest tratament de substituție, persoana este mai conștientă de consecințe și, cel mai probabil, va adera la celălalt tratament”.

De asemenea, penitenciarele asigură seringi sterile, regulat la fiecare două zile, activitate efectuată de prizonierii voluntari.

Șeful unității medicale a Penitenciarului nr. 13 din Chișinău consideră că serviciile de reducere a riscurilor sunt importante atât pentru deținuți, cât și pentru angajații penitenciarului.

„Toți voluntarii sunt prizonieri și marea majoritate dintre ei sunt și oameni care au fost tratați pentru boli transmisibile precum HIV, hepatită sau tuberculoză”, a spus Oleg Costru.

Moldova a alocat mai multe resurse programului penitenciar de-a lungul anilor. „La început, când s-au dezvoltat aceste servicii, ele erau de fapt finanțate din surse externe”, a spus Irina Barbîroș, șeful Direcțieimedicale din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. „De-a lungul anilor, statul și-a asumat angajamentul și a preluat finanțarea acestor servicii de la bugetul de stat.”

UNAIDS, UNODC și OMS au susținut de multă vreme extinderea acestor servicii în cadrul tuturor penitenciarelor. În prezent, conform Harm Reduction International, doar 59 de țări la nivel global oferă OAT în închisori.

Svetlana Plămădeală, director de țară UNAIDS Moldova, a văzut proiectele pilot câștigând amploare în țară și este destul de mândră de succesul acoperirii la nivel național.

„Este vorba într-adevăr de a pune oamenii în față și oamenii în centru, precum și de a adopta o abordare solidă a sănătății publice”, a spus ea. Pentru ea, pentru a pune capăt SIDA, protecția sănătății și a drepturilor omului ale persoanelor care consumă droguri este esențială. „Este vorba de egalizare.”

Sursa: UNAIDS

 

Misiunea de evaluare a Programului național de prevenire și control HIV/SIDA/ITS

13 Feb

În perioada 06-13 februarie 2023, în Republica Moldova, o echipă de experți internaționali, din cadrul Biroului regional al Organizației Mondiale a Sănătății, au realizat exercițiul de evaluare externă a Programului Național de prevenire şi control al infecției HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2022-2025.

 

kjhks
ljdljnd
doldlkw
hfhfh
sol
idbns
kdueb
jsyve
ihdbs
jhnsj

Timp de o săptămână, experții au avut un șir de întrevederi cu partenerii cheie din sectorul guvernamental, organizații internaționale, societatea civilă – instituții implicate activ în răspunsul național la infecția HIV, dar și cu beneficiarii de asistență medicală, servicii de prevenire, testare și suport oferite de Programul Național. 

Astfel, experții s-au întâlnit cu secretarii de stat de la ministerele Sănătății și Finanțelor, Secretariatul CNC TB/SIDA, au avut ședințe documentare cu întreaga echipă de management și coordonare a Programului național HIV și echipa Programului Național de Răspuns la Tuberculoză, Agenția Națională de Sănătate Publică, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate, Dispensarul Republican de Narcologie, organizațiile cheie în implementarea grantului Fondului Global în Moldova - Recipientul Principal, IP UCIMP DS, și Subrecipientul, Centrul PAS, partenerii bilaterali – UNAIDS, UNODC, UNFPA, UNICEF, PNUD. Totodată, au avut loc vizite în teren în incinta spitalelor clinice din Bălți și Ungheni, centrele de sănătate publică, centre sociale regionale pentru persoanele care trăiesc cu HIV, dar și în Penitenciarele nr. 9 și 16 din cadrul ANP. La fel, în agenda misiunii au avut loc întâlniri cu organizațiile neguvernamentale din domeniul HIV/SIDA, dar și cu Liga Persoanelor care Trăiesc cu HIV și Comitetul populațiilor cheie afectate KAP.

Subiectele principale ale discuției au vizat evaluarea progresului în atingerea obiectivelor de realizare a Programului național HIV, inclusiv analiza situațională și planificarea strategică, Monitorizare & Evaluare, guvernanță și managementul programului național; evaluarea eficacității direcției strategice legate de prevenirea HIV în grupuri cheie de populație, inclusiv programul TSO și PTMF (eficacitate epidemiologic-programatic-cost); evaluarea eficacității direcțiilor strategice legate de diagnostic, tratament, îngrijire și sprijin; evaluarea eficienței achizițiilor și finanțării Programului Național HIV 2021/2022 – 2025; dar și abordarea serviciilor integrate pentru evaluarea componentei de prevenire și control TB. 

În același timp, experții efectuează o analiză amplă a documentelor cu referire la strategia națională HIV, ghidurile și protocoalele cu privire la infecția HIV/SIDA, date programatice, studii, rapoarte financiare și alte informații disponibile pe segmentul dat.

Echipa de evaluare aplică în metodologie instrumentele dezvoltate de OMS pentru Evaluarea Programelor HIV.

Principalele constatări și recomandări privind evaluarea realizată au fost anunțate la încheierea misiunii, iar Raportul final va fi expediat Ministerului Sănătății către finele lunii aprilie 2023. 

Evaluarea Programului Național HIV a fost realizată cu suportul tehnic și financiar al Biroului Regional OMS/Europa și Biroului de țară OMS și cu suportul financiar al UNAIDS Moldova. 

Actualmente, în Republica Moldova, răspunsul național la infecția cu HIV este asigurat prin implementarea Programului Național de prevenire şi control al infecției HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2022-2025, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 134 din 02.03.2022, având scopul de a răspunde, în mod eficient, în baza dovezilor existente, prin implementarea măsurilor coordonate, cuprinzătoare și de calitate înaltă în prevenirea HIV, tratamentul și îngrijirea persoanelor, precum și mobilizarea și sensibilizarea grupurilor-cheie și a populației generale privind SIDA. Implementarea programului menționat implică evaluări holistice la mijloc de termen și la finalul perioadei de implementare. 

În același timp, menționăm că, Republica Moldova intenționează să aplice, anul acesta, pentru o nouă finanțare de la Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculoză și Malarie în susținerea răspunsurilor HIV și TB, 2024-2026. În conformitate cu cerințele de aplicare ale donatorului, Cererile de finanțare/aplicațiile de țară urmează a fi elaborate în baza unor evaluări/revizuiri cuprinzătoare, care să argumenteze și să prioritizeze investițiile în domeniu.

Material elaborat de Adelina Sochircă, Consultantă în Comunicare, CNC TB/SIDA

Sursa  foto: ©CNAM, ©ANP, ©AO GENDERDOC-M

Membrii CNC TB/SIDA se întrunesc joi, 16 februarie, în ședință ordinară

09 Feb

În data de 16 februarie 2023, cu începere de la ora 10:00, în incinta Ministerului Sănătății, va avea loc ședința ordinară a Consiliului Național de Coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei HIV/SIDA, infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA).

 

 

hkhuk

În cadrul ședinței, membrii CNC vor pune în discuție aplicarea țării pentru o nouă finanțare de la Fondul Global în susținerea răspunsurilor naționale la HIV/SIDA și TB pentru perioada 2024-2026. La această etapă, partenerii naționali trebuie să decidă câteva angajamente față de donator - confirmarea intenției de a aplica pentru obținerea unei noi alocații de țară, confirmarea aranjamentelor de implementarea grantului (PR/SR), aprobarea mecanismului de repartizare a alocațiilor pe componentele de maladii, confirmarea/schimbarea monedei de operare în cadrul granturilor FG, formatul & GL care va fi responsabil de elaborarea aplicației etc. 

La eveniment sunt invitați să participe membrii CNC, invitați permanenți din diferire instituții publice, organizații naționale și internaționale, reprezentanții societății civile etc. Ședința CNC TB/SIDA este una deschisă.

După ședința CNC, membrii Consiliului sunt invitați să participe la o sesiune de formare/fortificare a capacităților privind implicarea în procedurile de activitate a CCM, dar și rolul acestora în procesul de supervizare a granturilor FG și programelor naționale. Sesiunea este încurajată și susținută de Fondul Global, îndeosebi în acesta perioadă, când CNC-ul lansează dialogul de țară în procesul de elaborare a Cererii de finanțare către FG.