2024

Amendamentul la Acordul-cadru încheiat între Republica Moldova și Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei a fost ratificat de Parlament

22 Nov

La data de 21 noiembrie 2024, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Amendamentul la Acordul-cadru între Guvernul Republicii Moldova și Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei.

 

hdawkdhas

La data de 21 noiembrie 2024, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Amendamentul la Acordul-cadru între Guvernul Republicii Moldova și Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei.

Amendamentul a fost semnat la 15 octombrie 2024 între Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Fondul Global prin schimb de scrisori. Acesta are ca scop asigurarea continuității Programelor Naționale pentru prevenirea și controlul infecțiilor HIV/SIDA și tuberculozei, precum și facilitarea accesului la finanțare externă nerambursabilă în vederea susținerii răspunsurilor naționale la infecțiile HIV și TB.

Modificările au fost introduse ca urmare a unor actualizări ale Regulamentului privind granturile Fondului Global, solicitate de donator la începutul anului 2024, și se aplică tuturor țărilor care au încheiat acorduri similare cu Fondul Global. Amendamentul vizează alinierea regulamentului la cele mai recente standarde internaționale, inclusiv Principiile UNIDROIT din 2016. Implementarea acestuia va avea efecte pozitive asupra societății, prin îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate și creșterea calității asistenței medicale pentru grupurile vulnerabile afectate de HIV/SIDA și tuberculoză. 

Acordul-cadru între Republica Moldova și Fondul Global a fost încheiat în anul 2017.

Unirea eforturilor științei și comunității pentru a intensifica răspunsul la HIV în Europa de Est și Asia Centrală

13 Nov

În perioada 11-12 noiembrie 2024, Republica Moldova a găzduit un amplu eveniment dedicat intensificării răspunsului la HIV în Europa de Est și Asia Centrală, organizat sub egida Fondului Educațional IAS (Societatea Internațională SIDA), în parteneriat cu Uniunea pentru Echitate și Sănătate, UNAIDS Moldova și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău.

ghdt
jsgfd
ksh
hdtrfs

În perioada 11-12 noiembrie 2024, Republica Moldova a găzduit un amplu eveniment dedicat intensificării răspunsului la HIV în Europa de Est și Asia Centrală, organizat sub egida Fondului Educațional IAS (Societatea Internațională SIDA), în parteneriat cu Uniunea pentru Echitate și Sănătate, UNAIDS Moldova și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău.

Evenimentul a adunat cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, factori de decizie și reprezentanți ai comunității, cu scopul de a consolida răspunsul la HIV în această regiune. Printre participanți s-au numărat și membri ai Consiliului Național de Coordonare a Programelor Naționale HIV/SIDA/ITS și TB, subliniind implicarea autorităților și angajamentul comunităților din Republica Moldova în combaterea HIV și a bolilor asociate.

În cadrul celor două zile de eveniment, participanții au discutat despre cele mai recente descoperiri științifice, evaluarea răspunsului la HIV în Moldova și în regiunea Europa de Est și Asia Centrală și au identificat direcții de acțiune pentru îmbunătățirea strategiilor de prevenire și tratament. Printre temele abordate s-au numărat implicarea tinerilor în prevenirea și tratamentul HIV, inovațiile în domeniul prevenției și tratamentului, precum și utilizarea datelor monitorizate de comunitate pentru susținerea deciziilor politice.

Pe 11 noiembrie, a avut loc Simpozionul științific la care au participat peste 200 de cercetători și profesioniști din domeniul sănătății. Acesta a oferit platforma de a discuta despre cele mai recente progrese în domeniul HIV, inclusiv concluziile de la Conferința AIDS 2024, punând accent pe soluțiile inovative pentru combaterea HIV în regiune.

Pe 12 noiembrie, a fost organizat un atelier de lucru pentru elaborarea unor recomandări specifice pentru îmbunătățirea strategiilor și politicilor de răspuns la HIV în Moldova. La atelier au participat peste 50 de experți în domeniul sănătății și al politicii publice, care au colaborat pentru a stabili direcții de acțiune clare în lupta împotriva HIV în regiune.

Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri regionale organizate de Fondul Educațional IAS, care vizează promovarea schimbului de bune practici și soluții bazate pe cercetare. Scopul acestora este de a reduce distanța dintre cercetarea științifică, politicile publice și acțiunile comunitare, având în vedere că, deși s-au înregistrat progrese, provocările legate de HIV rămân semnificative. 

Organizatorii subliniază importanța colaborării internaționale și a implicării tuturor actorilor în combaterea HIV, iar evenimentul de la Chișinău a oferit o platformă importantă pentru schimbul de idei și consolidarea parteneriatelor între știință, politică și comunitate.

Sursa foto: Uniunea pentru Echitate și Sănătate

Tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate publică în 2023, în ciuda progreselor în tratament și diagnosticare

05 Nov

În 2023, tuberculoza a devenit din nou principala cauză de deces provocată de boli infecțioase la nivel mondial, înlocuind COVID-19, conform celui mai recent Raport global cu privire la TB publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 

gfht

În 2023, tuberculoza a devenit din nou principala cauză de deces provocată de boli infecțioase la nivel mondial, înlocuind COVID-19, conform celui mai recent Raport global cu privire la TB publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). 

Potrivit raportului, aproape 8,2 milioane de persoane au fost diagnosticate pentru prima oară cu tuberculoză anul trecut, un număr record care nu mai fusese atins din 1995, când OMS a început monitorizarea globală a incidenței bolii. Comparativ cu 2022, când au fost raportate 7,5 milioane de cazuri, această creștere subliniază dificultățile și provocări continue în combaterea bolii, cum ar fi subfinanţarea semnificativă.

Numărul de decese asociate tuberculozei a scăzut ușor în 2023, ajungând la 1,25 milioane, față de 1,32 milioane în 2022, dar rămâne totuși alarmant. În total, aproximativ 10,8 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză anul trecut. Deși diferența dintre cazurile estimative și cele raportate s-a redus semnificativ (de la 4 milioane în timpul pandemiei de COVID-19 la 2,7 milioane în 2023), provocările persistă, în special în ceea ce privește tuberculoza rezistentă la medicamente. Factorii-cheie care contribuie la creșterea incidenței tuberculozei includ malnutriția, infecția cu HIV, dependența de alcool, fumatul și diabetul.

Cele mai afectate țări sunt India (26% din totalul cazurilor), Indonezia (10%), China (6,8%), Filipine (6,8%) și Pakistan (6,3%). În ceea ce privește grupele de vârstă și sex, 55% dintre persoanele diagnosticate cu TBC sunt bărbați, 33% sunt femei, iar 12% sunt copii și adolescenți.

Chiar și în contextul unor progrese în diagnosticare și tratament, eradicarea tuberculozei rămâne un obiectiv dificil de atins. OMS atrage atenția asupra subfinanțării persistente a programelor de prevenire și tratament, în special în țările cu venituri mici și medii, care reprezintă 98% din povara globală a bolii. De asemenea, cercetarea în domeniu TB este insuficient finanțată, ceea ce întârzie dezvoltarea de noi medicamente, vaccinuri și metode de diagnostic.

Ne confruntăm cu provocări serioase: lipsă de finanțare, povara financiară grea asupra pacienților, schimbările climatice, conflictele armate, migrația, pandemiile și tuberculoza rezistentă la medicamente. Trebuie să reunim urgent toate sectoarele și părțile interesate pentru a aborda aceste provocări”, a menționat directorul Programului mondial privind lupta cu tuberculoza al OMS, Tereza Kasaeva.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că este „revoltător” faptul că tuberculoza continuă să provoace atât de multe suferințe, deși există instrumente eficiente pentru prevenirea, depistarea și tratarea acesteia. „OMS îndeamnă toate țările să își respecte angajamentele și să extindă utilizarea acestor instrumente pentru a pune capăt tuberculozei.”

Pragurile şi obiectivele globale de reducere a poverii bolii nu se află pe calea cea bună şi sunt necesare progrese considerabile pentru a atinge alte obiective stabilite pentru 2027, au transmis reprezentanţii OMS.

În concluzie, TB multirezistentă rămâne o criză majoră de sănătate publică.

Despre raportul OMS privind tuberculoza globală

Raportul OMS privind tuberculoza globală 2024 oferă o evaluare cuprinzătoare a epidemiei și a progresului în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolii la nivel mondial. Ediția din 2024 se bazează pe datele culese de OMS de la ministerele naționale ale sănătății din 193 de țări și zone, care acoperă peste 99% din populația lumii.

Pentru detalii suplimentare și acces la datele complete ale raportului, vă invităm să vizitați site-ul oficial al OMS: https://www.who.int/teams/global-tuberculosis-programme/tb-reports

Material pregătit de Adelina Sochircă, consultantă în comunicare CNC TB/SIDA

Simpozionul Fondului Educațional IAS: „Unirea eforturilor științei și comunității pentru intensificarea răspunsului la HIV în Europa de Est și Asia Centrală”

01 Nov

IAS - Societatea Internațională SIDA va organiza simpozionul Fondului Educațional IAS, intitulat „Unirea eforturilor științei și comunității pentru a intensifica răspunsul la HIV în Europa de Est și Asia Centrală (EEAC)”. Evenimentul va avea loc pe 11 noiembrie 2024, între orele 09:00 - 17:30, la Complexul Sociocultural al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, Republica Moldova.

JHYb

IAS - Societatea Internațională SIDA va organiza simpozionul Fondului Educațional IAS, intitulat „Unirea eforturilor științei și comunității pentru a intensifica răspunsul la HIV în Europa de Est și Asia Centrală (EEAC)”. Evenimentul va avea loc pe 11 noiembrie 2024, între orele 09:00 - 17:30, la Complexul Sociocultural al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, Republica Moldova.

Scopul este de a facilita accesul la cele mai recente dovezi științifice prezentate la AIDS 2024, a 25-a Conferință Internațională SIDA, și de a discuta relevanța acestora în contextul local.

Simpozionul va fi desfășurat în parteneriat cu Uniunea pentru Echitate și Sănătate, UNAIDS Moldova și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Pe agenda evenimentului vor fi puse în discuție teme importante privind consolidarea răspunsului la HIV în Europa de Est și Asia Centrală, printr-o abordare integrată ce reunește cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, activiști și factori de decizie politică.

Participarea la simpozion este gratuită, dar doritorii sunt invitați să se înregistreze până pe data de 8 noiembrie 2024 pe următorul link:  https://meetings.iasociety.org

Traducere disponibilă: Engleză, Română, Rusă.

Vă invităm să vă alăturați acestei inițiative pentru a sprijini eforturile de combatere a HIV și pentru a îmbunătăți accesul la tratamente eficiente și strategii inovative în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale.

 

Concurs de proiecte pentru susținerea serviciilor de control HIV/SIDA

31 Oct

Instituția Publică ”Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătății” (IP UCIMP DS), Recipientul Principal (RP) al Grantului Fondului Global pentru Lupta Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG) – anunță Concurs de proiecte pentru finanțarea serviciilor de prevenire HIV/HV/ITS și aderență la tratament în rândul populațiilor cheie (grupurile cu risc sporit de infecție - GRSI) și persoanele care trăiesc cu HIV.

gaj

Instituția Publică ”Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătății” (IP UCIMP DS), Recipientul Principal (RP) al Grantului Fondului Global pentru Lupta Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG) – anunță Concurs de proiecte pentru finanțarea serviciilor de prevenire HIV/HV/ITS și aderență la tratament în rândul populațiilor cheie (grupurile cu risc sporit de infecție - GRSI) și persoanelor care trăiesc cu HIV.

Proiectele vor fi susținute în cadrul grantului FG, oferit R. Moldova pentru susținerea răspunsului național HIV/SIDA/ITS și TB în anii 2024-2026. Scopul proiectelor este de a extinde gama serviciilor de prevenire a infecției și reducerea riscurilor (RR), inclusiv prin tratament de farmacoterapie cu opioide sau metadonă (TFM/TSO) și susținere a aderenței la tratamentul antiretroviral (TARV).

Proiectele vor fi implementate pe parcursul anului 2025. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 25 noiembrie 2024. Evaluarea și selectarea proiectelor va fi realizată de către Comisia multisectorială de evaluare, instituită de către Ministerul Sănătății (MS).

Condițiile de solicitare a finanțării sunt disponibile și pe pagina electronică a IP UCIMP DS, expuse în Termenii de referință și formularele propunerii de proiect, inclusiv cel pentru buget.

Dosarul complet va fi remis în format electronic, la adresa de email: raportare@ucimp.md, cu titlul/subiectul: ”Servicii de control HIV 2025”, nu mai târziu de 25 noiembrie 2024. La necesitate, depunătorul propunerii de proiect poate fi rugat să prezinte documente în original.

Dosarele incomplete sau depuse după data limită, nu vor fi calificate pentru participare la concurs.

Detalii suplimentare pot fi solicitate de la Veronica Zorila, coordonator ONG, prin intermediul poștei electronice (vzorila@ucimp.md) sau la telefon: 0 22 233 568.

Concurs pentru selectarea prestatorilor de servicii mobile de prevenire HIV în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare

31 Oct

Instituția Publica Unitatea de Coordonare, Implementare si Monitorizare a proiectelor in domeniul sănătății (IP UCIMP DS), Recipientul Principal al Grantului Fondului Global pentru Lupta Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG) – oferit R. Moldova pentru susținerea răspunsului național în controlul HIV/SIDA/ITS în anii 2024-2026, anunță Concurs pentru selectarea organizațiilor societății civile (OSC), care să presteze servicii mobile de prevenire și testare la infecția HIV în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare (GRSI).

ghfr

Instituția Publica Unitatea de Coordonare, Implementare si Monitorizare a proiectelor in domeniul sănătății (IP UCIMP DS), Recipientul Principal al Grantului Fondului Global pentru Lupta Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei (FG) – oferit R. Moldova pentru susținerea răspunsului național în controlul HIV/SIDA/ITS în anii 2024-2026, anunță Concurs pentru selectarea organizațiilor societății civile (OSC), care să presteze servicii mobile de prevenire și testare la infecția HIV în rândul grupurilor cu risc sporit de infectare (GRSI).

Activitatea în cauză vine să susțină realizarea obiectivului de „Creștere a accesului la servicii de prevenire HIV”, inclusiv screening, diagnostic și tratament HIV/HV/ITS.

Serviciile mobile vor fi prestate pe parcursul anului 2025, prin intermediul a trei (3) echipe mobile, dotate cu echipamentul și specialiștii necesari pentru realizarea serviciilor de testare/screening, reducerea riscurilor și tratament HIV/HV și ITS (două pe malul drept al Nistrului și una în regiunea de est a Moldovei). Vehiculele utilizate pe malul drept vor fi date în comodat de către IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” organizațiilor selectate pentru prestarea serviciilor respective. În regiunea de Est, automobilul IMSP SC Tiraspol Dispensarului HIV va asigura asistarea echipelor OSC-urilor active în prevenirea HIV în rândul GRSI pe malul stâng al Nistrului. 

Termenul limită pentru depunerea pachetului de documente pentru participarea la concurs este 25 noiembrie 2024. Evaluarea și selectarea cererilor de finanțare va fi realizată de către Comisia multisectorială de evaluare, instituită de către Ministerul Sănătății (MS).

Eligibile pentru a participa în cadrul acestui concurs sunt organizațiile apolitice, nonprofit, legal constituite în Republica Moldova, care sunt active și au experiență în controlul HIV/SIDA, inclusiv reducerea riscurilor.

Condițiile de participare sunt expuse în Termenii de referință și formularele propunerii de proiect, inclusiv cel pentru buget.
Dosarul complet va fi remis în format electronic, la adresa de email: raportare@ucimp.md cu titlul/subiectul: „Servicii mobile de prevenire și screening HIV”.

Dosarele incomplete sau depuse după data limită nu vor fi luate în considerare.

Detalii suplimentare pot fi solicitate de la Svetlana Popovici, coordonatorul Programului HIV, prin intermediul poștei electronice (spopovici@ucimp.md) sau la telefon: +373 69 357748.

Concurs de proiecte pentru organizațiile active în controlul Tuberculozei

31 Oct

Instituția Publica Unitatea de Coordonare, Implementare si Monitorizare a proiectelor în domeniul sănătății (IP UCIMP DS), Recipientul Principal al Grantului Fondului Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei  și Malariei (FG) – anunță Concurs de proiecte pentru finanțarea activităților de screening a tuberculozei și de realizare a activităților de informare, educare și suport psiho-social pentru creșterea aderenței la tratamentul antituberculos și a altor activități în susținerea răspunsului național în controlul TB în grupurile cu risc sporit, prin intermediul organizațiilor neguvernamentale. 
 

gfhls

Instituția Publica Unitatea de Coordonare, Implementare si Monitorizare a proiectelor în domeniul sănătății (IP UCIMP DS), Recipientul Principal al Grantului Fondului Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei  și Malariei (FG) – anunță Concurs de proiecte pentru finanțarea activităților de screening a tuberculozei și de realizare a activităților de informare, educare și suport psiho-social pentru creșterea aderenței la tratamentul antituberculos și a altor activități în susținerea răspunsului național în controlul TB în grupurile cu risc sporit, prin intermediul organizațiilor neguvernamentale. 

Proiectele vor fi susținute în cadrul grantului FG, oferit R. Moldova pentru susținerea răspunsului național HIV/SIDA/ITS și TB în anii 2024-2026. 

Proiectele vor fi implementate pe parcursul anului 2025. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 25 noiembrie 2024. Evaluarea și selectarea proiectelor va fi realizată de către Comisia multisectorială de evaluare, instituită de către Ministerul Sănătății (MS).

Condițiile de solicitare a finanțării sunt disponibile pe pagina electronică a IP UCIMP DS și expuse în Termenii de referințăformularele propunerii de proiect, inclusiv cel pentru buget și Anexa 1_Teritorii prioritare.

Dosarul complet va fi remis în format electronic, la adresa de email: raportare@ucimp.md , cu titlul/subiectul: ”Servicii de control TB 2025”, nu mai târziu de 25 noiembrie 2024. La necesitate, depunătorul propunerii de proiect poate fi rugat să prezinte documente în original.

Dosarele incomplete sau depuse după data limită, nu vor fi calificate pentru participare la concurs.

Detalii suplimentare pot fi solicitate de la Veronica Zorila, coordonator ONG, prin intermediul poștei electronice (vzorila@ucimp.md) sau la telefon: 0 22 233 568

Ședința semestrială a Comisiei Naționale de Experți (CNE) – 23 octombrie 2024

24 Oct

Ieri, 23 octombrie 2024, a avut loc ședința semestrială a Comisiei Naționale de Experți (CNE), structură responsabilă de supervizarea programatică a granturilor Fondului Global oferite în sprijinul răspunsurilor naționale la HIV și tuberculoză (TB).

mbqbjh
ghtddd
hjd
hello

Ieri, 23 octombrie 2024, a avut loc ședința semestrială a Comisiei Naționale de Experți (CNE), structură responsabilă de supervizarea programatică a granturilor Fondului Global oferite în sprijinul răspunsurilor naționale la HIV și tuberculoză (TB).

În cadrul ședinței, membrii CNE au analizat rezultatele implementării grantului Fondului Global în primul semestru al anului 2024, precum și concluziile vizitelor de supervizare pe teren din data de 17 octombrie 2024. 

Victor Burinschi, Director Executiv al Instituției Publice Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Programelor în Domeniul Sănătății (IP UCIMP DS), Recipient Principal al grantului Fondului Global, a prezentat progresul înregistrat în activitățile de control al infecțiilor cu TB și HIV, precum și performanța programatică și financiară a grantului oferit țării pentru perioada 2024-2026.

De asemenea, Secretariatul CNC a prezentat concluziile și recomandările formulate în urma vizitelor de supervizare efectuate la Asociația Psihologilor Tighina din Căușeni și Asociația Obștească Gender-Doc M din Chișinău, entități implementatoare ale grantului Fondului Global.

În cadrul discuțiilor, membrii CNE au analizat indicatorii activităților de combatere a TB și HIV, oferind feedback constructiv și stabilind direcții și recomandări pentru îmbunătățirea acestora.

Instrumentele de supervizare ale granturilor (dashboard-urile și Nota info) completate de Recipientul Principal, precum și Raportul vizitei de supervizare pe teren pot fi consultate accesând [link].

CNE este parte componentă a Consiliului Național de Coordonare al Programului Național de Control al Tuberculozei și SIDA și a fost instituită în baza Hotărârii Nr.2 al CNC TB/SIDA din 9 iunie 2011. Aceasta este o comisie independentă, membrii căreia nu sunt subiecți ai politicilor de reglementare a conflictelor de interese și are statut consultativ.

CNE întruneşte reprezentanţi ai instituţiilor de resort (Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, Cancelaria de Stat, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, organizaţii internaţionale (UNAIDS şi OMS) şi societăţii civile (LPTH şi AO SMIT). Cu statut de invitaţi pernamenți, la şedinţele CNE participă reprezentanţii UCIMP, Centrului PAS, Programelor Naţionale TB și HIV,  coordonatorii programelor HIV și TB din regiunea de est, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor, ai Dispensarului Republican de Narcologie și alți parteneri interesați.

Minuta ședinței CNE, incluzând deciziile și recomandările membrilor, va fi publicată în curând pe pagina web a Consiliului Național de Coordonare TB/SIDA.

Vizite de supervizare a proiectelor TB și HIV finanțate de Fondul Global / 17 octombrie 2024

18 Oct

Pe 17 octombrie 2024, au avut loc două vizite de supervizare în teren la proiectele de combatere a tuberculozei (TB) și HIV, finanțate din sursele Fondului Global. Scopul acestor vizite a fost de a evalua, la fața locului, rezultatele implementării granturilor și de a oferi recomandări pentru îmbunătățirea calității acestora.

jghfr
htrf
hgfr
hdrtgg

Pe 17 octombrie 2024, au avut loc două vizite de supervizare în teren la proiectele de combatere a tuberculozei (TB) și HIV, finanțate din sursele Fondului Global. Scopul acestor vizite a fost de a evalua, la fața locului, rezultatele implementării granturilor și de a oferi recomandări pentru îmbunătățirea calității acestora.

Vizitele s-au desfășurat la următoarele organizații: Asociația Psihologilor Tighina din orașul Căușeni (componenta TB) și Asociația Obștească GenderDoc-M din Chișinău (componenta HIV).

Scopul general al proiectului implementat de Asociația Psihologilor Tighina urmărește să reducă suferința umană și povara socioeconomică asociată cu TB. Proiectul își propune să contribuie la crearea unui mediu favorabil și a unor sisteme centrate pe persoană, sensibile la gen și bazate pe drepturile omului, facilitând astfel un răspuns eficient și sustenabil la TB. Acesta include extinderea accesului la servicii moderne de diagnostic, tratament și prevenire în raioanele Căușeni și Hîncești.

Proiectul implementat în cadrul Asociației Obșteaști GenderDoc-M se concentrează pe prevenirea HIV și a infecțiilor transmisibile în rândul bărbaților care practică sex cu bărbați, utilizatorilor de droguri noninjectabile (ChemSex) și comunității LGBT+ (lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali+) din Moldova.

La eveniment au participat membri ai CNC TB/SIDA și CNE, inclusiv reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Recipientului Principal IP UCIMP DS, precum și ai Subrecipientului – Centrul PAS, și ai Programelor Naționale HIV și TB. 

Participanții au avut ocazia să interacționeze direct cu personalul implicat în implementarea proiectelor și cu beneficiarii acestora. Această interacțiune a permis o înțelegere mai profundă a provocărilor întâmpinate și a impactului activităților desfășurate în comunități.

În urma evaluării, s-au identificat realizări semnificative, dar și aspecte ce necesită îmbunătățiri. Recomandările formulate de echipa de supervizare vor fi prezentate și discutate în cadrul următoarei ședințe a Comisiei Naționale de Experți și, ulterior, în cadrul CNC, contribuind astfel la îmbunătățirea indicatorilor grantului Fondului Global.

Apreciem colaborarea tuturor participanților și ne angajăm să continuăm eforturile pentru a asigura un impact pozitiv asupra comunităților afectate de TB și HIV.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați.

Secretariatul CNC TB/SIDA

Vizita de lucru a Managerului de portofoliu al Fondului Global pentru Republica Moldova

14 Oct

În perioada 07 - 11 octombrie 2024, Tsovinar Sakanyan, Managerul de Portofoliu pentru Republica Moldova al Fondului Global de Combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei, a efectuat o vizită de lucru în țară. Scopul principal al vizitei a fost monitorizarea progresului și evaluarea impactului programelor de combatere a tuberculozei (TB) și infecției cu virusul imunodeficienței umane (HIV) susținute de Fondul Global.

hdgsdgd
gdhsg
hdfgd
fdes
hgaf

În perioada 07 - 11 octombrie 2024, Tsovinar Sakanyan, Managerul de Portofoliu pentru Republica Moldova al Fondului Global de Combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei, a efectuat o vizită de lucru în țară. Scopul principal al vizitei a fost monitorizarea progresului și evaluarea impactului programelor de combatere a tuberculozei (TB) și infecției cu virusul imunodeficienței umane (HIV) susținute de Fondul Global.

Pe parcursul vizitei, Tsovinar Sakanyan a avut o serie de întrevederi bilaterale cu reprezentanții grupurilor constituente ale Consiliului Național de Coordonare a Programelor Naționale HIV/SIDA/ITS și TB, inclusiv cu secretarul de stat în domeniul sănătății publice, Angela Paraschiv, cu reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și Administrația Națională a Penitenciarelor. De asemenea, Tsovinar Sakanyan a purtat discuții cu echipele de coordonare a Programelor Naționalei HIV și TB, Recipientul Principal, subrecipientul grantului FG, societatea civilă, comunitățile afectate de TB și HIV/SIDA, precum și cu organizațiile internaționale, inclusiv cu agenția locală a Fondului Global, PricewaterhouseCoopers, care are rolul de agent local. 

În plus, vizita a inclus deplasări pe teren în or. Bălți pentru a observa direct impactul inițiativelor de combatere a TB și HIV implementate cu sprijinul Fondului Global. Aceste vizite au oferit oportunitatea de a dialoga cu beneficiarii și implementatorii locali ai proiectelor.

Managerul de Portofoliu a fost însoțit de echipa de țară a Fondului Global pentru Moldova, formată din David Kokiashvili, expert în sănătate publică și monitorizare/evaluare, și Aigul Murat, asistent de program.

Vizitele periodice ale Managerului de Portofoliu subliniază angajamentul Fondului Global de a susține răspunsul țării la infecțiile cu TB și HIV/SIDA,  dar și importanța parteneriatului între autoritățile guvernamentale, organizațiile internaționale și societatea civilă în domeniu. Doar printr-o abordare colaborativă și un dialog de țară multisectorial se pot implementa soluții durabile pentru combaterea SIDA și Tuberculozei.