S-a sinucis în urma discuţiei cu poliţiştii


S-a sinucis în urma discuţiei cu poliţiştii

La 10 decembrie comunitatea mondială marchează Ziua mondială a drepturilor omului, stabilită de Adunarea Generală a ONU. Republica Moldova o sărbătoreşte şi ea deja de 18 ani. Cu regret însă, în locul rapoartelor despre realizări în acest sens, noi tot mai des ne referim în această zi la cazuri de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului, comise de persoanele care au obligaţiunea a ni le apăra. La acestea din urmă se referă şi cazul de mai jos.
La 6 decembrie curent, un tânăr la doar 27 ani neîmpliniţi, şi-a pus capăt zilelor în urma unei discuţii cu poliţiştii. Investigaţia deocamdată nu a stabilit adevăratele motive ale sinuciderii şi, judecând după declaraţiile colaboratorilor poliţiei, e puţin posibil să se ocupe de asta. Însă noi, colaboratorii Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”, ţinem să precizăm faptul că evenimentul tragic a fost precedat de atitudinea abuzivă a reprezentanţilor organelor de drept faţă de minorităţile sexuale.
În seara zilei respective, doi apărători ai ordinii publice, unul dintre ei cu automatul în mâni (dar care nu s-a prezentat pe nume), iar altul având legitimaţia pe numele Sergiu Găină, i-au somat pe doi tineri să iasă dintr-un veceu public, au discutat cu ei ceva îndelung, apoi tuspatru s-au îndreptat spre maşina de patrulă. În drum spre ea, celor patru li s-a mai alăturat colaboratorul Centrului de informaţii „GENDERDOC-M”, care se afla la locul de întâlnire al persoanelor gay pe linia serviciului. După relatările colaboratorului centrului, poliţistul înarmat se comporta într-un mod grosolan, îşi permitea expresii batjocoritoare la adresa homosexualilor şi a vieţii lor personale.
Nu se ştie cât timp ar fi continuat această situaţie, dacă la moment nu s-ar fi implicat preşedintele Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M” Alexei Marcicov. După o discuţie telefonică cu unul dintre poliţişti, cei reţinuţi au fost eliberaţi, însă poliţiştii n-au uitat să le înregistreze într-un carnet datele personale şi locul lor de serviciu.
Pentru nimeni nu prezintă un secret faptul că gay-ii deseori se ciocnesc de o atitudine netolerantă şi de şantaj din partea poliţiştilor. Apărătorii ordinii publice cunosc locurile de întâlnire ale persoanelor homosexuale şi, făcând uz de poziţia lor de serviciu, exercită presiuni asupra gay-lor: îi şantajează, le estorchează bani, nemaivorbind de injurii, ameninţări, intimidări şi alte acţiuni nelegitime. Nu o singură dată ne-am adresat la MAI şi la Comisariatul general de poliţie, însă nu a urmat nici o reacţie din partea persoanelor oficiale. Plus la toate, cum numai organele de păstrare a ordinii publice află că lor li s-au adresat reprezentanţii minorităţilor sexuale, atitudinea faţă de propriile obligaţiuni se schimbă brusc. Iar conducerea de vârf a ţării, probabil, nu este deloc deranjată de sistemul stabilit de estorcare a banilor de la aceste persoane.
În context, ţinem să amintim că articolul referitor la răspunderea penală pentru relaţiile homosexuale a fost exclus încă în anul 1995 din Codul Penal al Republicii Moldova. Actualmente se poartă deja discuţii referitor la adoptarea Legii antidiscriminare. În acest mod noi ne exprimăm aspiraţiile pentru integrarea europeană, deşi în realitate, se acţionează adeseori împotriva normelor europene general acceptate.
Comunicat de presă
10 decembrie 2010
GENDERDOC-M
Asociaţia obştească Centrul de Informaţii
Adresa: str. Valeriu Cupcea, 72/1, MD-2021, Chisinau, Republica Moldova
Tel: (37322) 288861, 288863; Fax: (37322) 288859; E-mail: director@lgbt.md