Propunerea de grant a CNC TB/SIDA pentru runda a 10a nu a fost recomandată pentru finanţare

Propunerea de grant a CNC TB/SIDA pentru runda a 10a nu a fost recomandată pentru finanţare

La începutul lunii ianuarie 2011, printr-o scrisoare oficială din partea Fondului Global de combatere a SIDA, TB şi malarie, a fost comunicat rezultatul evaluării propunerii de grant din partea Republicii Moldova pentru runda a 10. Decizia Consiliului Director al FG enunţă faptul că propunerea RM se clasează în “Categoria a 3a”. “Aceasta înseamnă că propunerea Dvs. nu a fost recomandată pentru finanţare, dar sunteţi încurajaţi să aplicaţi cu această propunere în variantă revizuită, ţinînd cont de recomandările Comitetului Tehnic de Revizuire al FG pentru o rundă viitoare”, se anunţă în scrisoarea din partea FG. Un alt scenariu ţine de dreptul CNC de a face recurs şi de a cere reexaminarea propunerii.

Sumarul recomandărilor din partea Comitetului Tehnic de Revizuire (CTR) pe care se bazează decizia Consiliului Director enunţă: “Republica Moldova este caracterizată de o epidemie concentrată a infecţiei HIV, în particular printre utilizatori de droguri injectabile, lucrătoare ale sexului comercial, deţinuţi şi bărbaţi care practică sex cu bărbaţi. În pofida eforturilor conjugate ale ţării, a suportului Fondului Global şi a altor parteneri, prevalenţa HIV printre aceste grupuri cu risc sporit de infectare nu arată semne de descreştere. Astfel, CNC a cerut finanţare pentru a susţine răspunsul/intervenţiile printre grupurile cele mai afectate. În plus, propunerea eşuează în a demonstra complementaritatea sa cu granturile deja existente ale FG şi nu prezintă abordări coerente sau concentrate care să asigure eficientizarea oferirii de servicii adiţionale grupurilor ţintă nominalizate”.

Printre punctele tari ale propunerii respective, se numără: identificarea clară a grupurilor ţintă (grupurile cu risc sporit de infectare) şi conexiunea logică a propunerii cu tipul de epidemie din ţară – concentrată; alinierea cu Programul Naţional de control al HIV şi identificarea punctelor slabe în combaterea HIV din această strategie; introducerea în 2004 a asigurărilor obligatorii de sănătate, prin care se acoperă intervenţii de control HIV (acoperă 52% din tratamentul antiretroviral); corespunderea activităţilor cu bugetul.

Actualmente, conform deciziei Dlui Vladimir Hotineanu, Preşedintele CNC TB/SIDA se pregăteşte cererea de recurs privind reexaminarea propunerii, care trebuie să fie remisă Fondului Global în termen de 28 zile de la primirea răspunsului oficial privind nefinanţarea propunerii. Perioada limită, astfel, se înscrie la sfîrşitul lunii ianuarie 2011.

Raportul integral al CTR poate fi accesat pe pagina web a FG la linkul: http://www.theglobalfund.org/en/trp/reports .

Runda a 11a de aplicare pentru granturi se preconizează să fie lansată începînd cu 15 august 2011 cu data de încheiere a remiterii propunerilor – 15 decembrie 2011.