Boschetarii din Chişinău sunt ajutaţi să se trateze de tuberculoză

 

Cu ochii trişti, mereu flămânzi, îmbrăcaţi cu ceea ce găsesc sau primesc din pomeni, fără un loc stabil de trai, îşi trăiesc viaţa în singurătate, ocoliţi de oameni, chiar dacă undeva ar putea avea o rudă apropiată. Având fiecare un nume şi o soartă diferită, numele lor comun este simplu – boschetar. Pe lângă problemele de ordin social cu care se confruntă, majoritatea boschetarilor suferă de diverse afecţiuni, inclusiv de tuberculoză. Membrii Centrului de Dezvoltare în Sănătate “AFI” sunt alături de persoanele fără adăpost pentru a-i ajuta să se trateze de această maladie.

Începând cu luna martie curent, Centrul de Dezvoltare în Sănătate “AFI” implementează un proiect ce prevede crearea accesului persoanelor fără loc stabil de trai din Chişinău la servicii de diagnostic şi tratament al tuberculozei. Potrivit Ecaterinei Bivol, asistentă medicală în cadrul proiectului, circa 700 persoane din municipiul Chişinău şi suburbiile capitalei au beneficiat de servicii de informare şi screening la tuberculoză. Până la moment, au fost depistate 15 cazuri noi de tuberculoză, iar alte 18 persoane au fost ajutate să urmeze tratamentul antituberculos în ambulatoriu.

Ecaterina povesteşte că la început a fost dificil să convingă aceste persoane să fie examinate simptomatic la tuberculoză. Însă, cu perseverenţă, atitudine empatică şi ajutor material venit din partea Centrului ”AFI” încrederea faţă de membrii echipei mobile a crescut, persoanele afectate vorbesc despre problemele lor şi, cel mai important, urmează tratamentul fără întreruperi.

Artiom are 34 de ani. Acum este sănătos, lucrează şi îşi doreşte o viaţă normală. S-a tratat de tuberculoză, fiind susţinut de lucrătorul medical al Centrului de Dezvoltare în Sănătate ”AFI”, dar şi de dorinţa de a se însănătoşi. ”Cel mai greu mi-a fost atunci când am aflat că sunt bolnav de tuberculoză şi în primele săptămâni de tratament. Mă bucur că am avut voinţă să mă tratez şi nu am renunţat nici atunci când eram foarte slăbit şi aveam senzaţie de vomă de la medicamente. Nu îmi este deloc ruşine să spun că am fost bolnav de tuberculoză”, spune Artiom.

Printre responsabilităţile de bază ale echipei mobile din cadrul proiectului sunt: efectuarea screening-ului, direcţionarea şi însoţirea persoanelor fără loc de trai permanent către serviciile medicale, organizarea activităţilor de informare şi educare pentru convingerea boschetarilor să iniţieze tratamentul şi să îl urmeze cu stricteţe.