Serviciile “mSănătate” în beneficiul cetăţenilor din Republica Moldova

 

Prezent la eveniment, dl Andrei Usatîi, Ministru al Sănătăţii,a menţionat că Proiectul „mSănătate” este absolut nou pentru Republica Moldova şi este implementat de către compania Moldcell, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, Institutul de Sănătate şi Asistenţă Medico-Socială, Centrul Naţional de Management în Sănătate, sub egida Ministerului Sănătăţii. Serviciile „mSănătate” includ: „mSupraveghere tratament” – adresat pacienţilor care se tratează de tuberculoză şi persoanelor care se află în tratament ARV şi tratament profilactic, precum şi „mGraviditate fără risc” –  adresat femeilor gravide şi lăuzelor.

Rodica Verbeniuc, şef secţie comunicări corporative ÎM Moldcell SA a opinat că conceptul serviciilor „mSănătate”  a fost iniţiat în urma studierii cazurilor de succes de implementare a asistenţei medicale prin SMS în alte ţări. Astfel, există dovezi clare că prin utilizarea tehnologiilor mobile (transmiterea mesajelor de notificare despre administrarea medicamentelor la ore exacte, conform indicaţiilor medicului; respectarea graficului vizitelor la medic; continuarea tratamentului până la vindecarea completă) se poate de redus rata abandonului şi de crescut rata de cazuri tratate cu succes. Referindu-se la costurile de implementare a serviciilor „mSănătate”, dna Verbeniuc a menţionat că Moldcell pune la dispoziţia pacienţilor cu tuberculoză şi celor care vor deveni beneficiari ai Proiectului, 2000 de telefoane mobile şi 3000 de cartele SIM. De asemenea, toate SMS-urile expediate pe parcursul a doi ani de beneficiarii Proiectului vor fi gratiuite.  

Potrivit dlui Dorin Rotaru, director al Institutului  de Sănătate şi Asistenţă Medico-Socială (ISAMS), serviciile „mSănătate” vor avea un rol de asistent medical, simplificând astfel munca medicilor, care sunt prinşi cu completarea unui volum prea mare de documentaţie medicală. Serviciile „ mSănătate” îşi propun să contribuie la sporirea calităţii actului medical prin intermediul unei administrări sistematice a informaţiilor, care se adresează direct pacienţilor.

Liliana Domente, director al Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”şi coordonator al Programului naţional de control al tuberculozei, a reiterat, la rândul său, că pune mari speranţe în implementarea cu succes a acestei aplicaţii, în special, în rândul pacienţilor mai puţin compleanţi până acum – consumatorii de alcool şi consumatorii de droguri. „Scopul noilor servicii este de a trezi interesul pacienţilor pentru urmarea până la vindecare a tratamentului tuberculozei, de a nu le permite să întrerupă şi să abandoneze tratamentul. Tuberculoza este o maladie care se tratrează o perioadă îndelungată, deaceea şi rezultatele vor fi vizibile peste 1-2 ani. Sper ca prin intermediul telefoniei mobile (a SMS-urilor de informare şi educare, transmise repetat, pe care le vor primi pe toată durata aflării în tratament) să fie sensibilizaţi şi influenţaţi pozitiv asupra aderenţei la tratament”, a concluzionat Liliana Domente.

Serviciile „mSănătate” în Republica Moldova sunt considerate cu un grad înalt de confidenţialitate şi vor fi disponibile exclusiv pentru abonaţii Moldcell.

Informaţie de Victoria Tataru

P.S. Cu mai multe detalii vom reveni în Buletinul Informativ din luna decembrie curent.