Grecia reintroduce măsura controversată a testării obligatorii antiHIV

 
Aceasta este una dintre primele măsuri luate de ministrul Georgiadis pentru a reintroduce Decretul privind Sănătatea Publică 39A, care impune măsuri cum este testarea obligatorie pentru HIV, hepatită, boli infecţioase molipsitoare sau cu transmitere sexuală.
 
Măsura a fost implementată iniţial de ministrul socialist grec Andreas Loverdos, în aprilie 2012, la scurt timp după alegeri, şi a dus la testarea forţată a sute de femei. Cele 17 femei care au fost depistate pozitiv cu virusul HIV au avut numele, datele personale şi fotografiile publicate în presă, pe motiv că reprezintă o măsură de protecţie a sănătăţii publice. Femeile au fost acuzate că ar fi “adevărate bombe la adresa sănătăţii publice”, fiind reţinute luni întregi, până când au fost achitate. Ultimele cinci dintre acestea au fost eliberate în martie 2013, la scurt timp după aceea legea fiind abrogată.
 
În Grecia, sistemul public de sănătate se află sub presiunea măsurilor de austeritate. În Spania, guvernul a restricţionat legal accesul la sistemul de sănătate gratuit pentru imigranţii ilegali. Şi alte grupuri vulnerabile, precum imigranţi ilegali, solicitanţii de azil, utilizatorii de droguri, lucrătoarele sexului comercial şi persoanele fără adăpost au fost vizaţi de reducerea beneficiilor de sănătate.
 
Rata îmbolnăvirilor cu virusul HIV a crescut cu peste 200% din 2011 în Grecia, din cauza abuzului de droguri, şomajului în rândul tinerilor şi reducerea bugetului pentru prevenirea îmbolnăvirii.
 
Bugetul centrelor de tratament pentru abuz de droguri Okana a scăzut de la 35 de milioane de euro în 2010 la 20 de milioane în 2012.
 
În prezent, şomajul în Grecia este peste 20% şi foarte mulţi greci sunt ameninţaţi de sărăcie extremă, pentru prima oară în viaţă.
 
După http://cronicaeuropeana.ro