Grupurile tehnice de lucru din cadrul CNC TB/SIDA au fost reorganizate


Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 375 din 06.05.2010 (cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor la Hotărârea Guvernului nr. 825 din 3 august 2005), în cadrul Consiliului naţional de coordonare TB/SIDA activează 12 grupuri tehnice de lucru (4 GTL pentru domeniul tuberculozei, 6 GTL pentru domeniul HIV şi 2 GTL mixte).
 
“Actualizarea componenţei GTL cu aprobarea acesteia de către membrii CNC TB/SIDA este o procedură care se efectuează o dată la doi ani conform prevederilor Manualului Operațional CNC TB/SIDA”, a menţionat Violeta Teutu, coordonatorul Secretariatului CNC TB/SIDA, în deschiderea şedinţei.
 
Coordonatorul Secretariatului a mai reiterat că în urma realizării unei analize de rutină a numărului de întruniri pe care aceste grupuri le-au avut pe parcursul ultimilor trei ani (în baza proceselor verbale ce au fost remise Secretariatului CNC), s-a constatat că unele grupuri s-au întrunit rar şi foarte rar, ceea ce pune sub semnul întrebării utilitatea menţinerii acestora. Menţinerea sau comasarea în jurul unor grupuri cu adevărat active şi funcţionale - a fost întrebarea la care participanţii au fost aşteptaţi să vină cu propuneri şi sugestii constructive.
 
Svetlana Plămădeală, şeful Oficiului UNAIDS, a îndemnat participanţii să estimeze numărul grupurilor tehnice pentru domeniul HIV reieşind din cei trei piloni majori ai intervenţiilor din domeniu (prevenire, îngrijire și suport), precum şi supravegherea epidemiologică, care este un segment specific.
 
Având în vedere că intervenţiile de prevenire constituie obiectivul ţintă a patru grupuri tehnice care activează în prezent (Prevenire şi comunicare, Reducerea riscurilor, Educaţie şi tineri, Consiliere şi testare voluntară la HIV şi hepatite), propunerea a fost de a le comasa în unul singur, acesta urmând să includă reprezentanţi ai tuturor instituţiilor guvernamentale, neguvernamentale şi internaţionale, activitatea cărora are tangenţă cu domeniul dat.  
 
Referitor la grupurile mixte, ideea acceptată prin consens de către participanţii la şedinţă a fost ca acestea să rămână neschimbate, fiind actualizată, prin extindere, doar componenţa acestora.
 
Anumite modificări de structură au fost operate şi la grupurile tehnice de lucru din domeniul tuberculozei. În urma discuţiilor, s-a propus să fie menţinute trei grupuri în loc de cele patru care există la moment. Astfel, grupului pe comunicare i-a fost adăugată componenta implicare socială, iar cele trei grupuri axate pe Diagnosticul TB; Tratamentul TB clasice, TB MDR, coinfecţiei TB/HIV şi; Controlul infecţiei TB au fost reorganizate în “Diagnostic şi tratament TB” şi “Supraveghere epidemiologică și controlul TB”.
 
În cadrul şedinţei consultative din 22 noiembrie, participanţii au actualizat şi componența grupurilor tehnice de lucru, fiind nominalizate instituţiile care urmează să fie reprezentate în fiecare grup în parte. Pentru conformitate, structura actualizată a grupurilor tehnice de lucru din cadrul CNC TB/SIDA se prezintă astfel:
 
Domeniul HIV
  1. Prevenire HIV
  2. Tratament, îngrijire și suport HIV
  3. Supraveghere epidemiologică HIV
Domeniul TB
  1. Comunicare şi implicare socială TB
  2. Diagnostic şi tratament TB
  3. Supraveghere epidemiologică și controlul TB
Grupuri mixte:
  1. Asistență şi protecţie socială TB/HIV
  2. Monitorizare și evaluare TB/HIV
Procesul verbal al şedinţei cu propunerile de reorganizare a GTL CNC TB/SIDA urmează să fie circulat tuturor şefilor şi secretarilor GTL pentru confirmare. Versiunea finală a documentului va fi prezentată membrilor CNC TB/SIDA pentru a fi aprobată în cadrul viitoarei şedinţe CNC. În baza propunerilor de modificare a componenţei grupurilor tehnice de lucru, instituţiile propuse a fi reprezentate în cadrul GTL vor delega persoane (în calitate de membri GTL) în fiecare din cele 8 grupuri nou-reorganizate.