Moldova găzduiește cea de-a 10-a ședință a Comitetului pentru Finanțe și Performanță Operațională (CFPO) al Fondului Global

Membrii CFPO vor discuta rezultatele activității CFPO în 2013 și planul de activitate pentru anul 2014; angajamentele donatorilor internaționali la Conferința a-IV-a de suplinire a fondurilor FG și aspecte tranzitorii pentru următoarea conferință. Menționăm că CFPO este condus actualmente de către domnul Viorel Soltan, Directorul Centrului PAS, acesta fiind și Recipient Principal al granturilor Fondului Global, împreună cu IP UCIMP RSS.

În cadrul acestei vizite sunt planificate întrevederi cu ministrul Sănătății și președintele Consiliului național de coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA, infecțiilor cu transmitere sexuală și de control al tuberculozei (CNC TB/SIDA), domnul Andrei Usatîi, precum și cu societatea civilă activă în controlul tuberculozei și infecției HIV.

Întrevederea la nivel înalt dintre conducerea FG, Ministerul Sănătății, Recipienții Principali și Secretariatul CNC TB/SIDA a oferit părților posibilitatea de a aprecia rezultatele pozitive pe care le-a înregistrat Moldova în perioada 2003 – 2013 în combaterea tuberculozei (TB) și infecției cu HIV cu suportul nemijlocit al FG.

Fondul Global salută progresul parteneriatului din Moldova în controlul acestor două maladii. Proiectele pilot implementate în țară în tratamentul ambulatoriu al pacienților cu TB, prevenirea infecțiilor cu HIV și TB în penitenciare, susținerea și implicarea populațiilor afectate de TB și HIV în dialogul de țară, servesc drept exemple pozitive și bune practici la nivel regional și internațional. FG apreciază înalt și eforturile pe care autoritățile și partenerii din Moldova le fac, în pofida contextului politic complicat, pentru a asigura accesul la tratament și resursele FG în regiunea de est a Republicii Moldova. În opinia părților, toate aceste reușite se datorează deschiderii, angajamentului și conlucrării tuturor membrilor CNC TB/SIDA, acesta reprezentând un exemplu reușit de mecanism național de coordonare a programelor naționale și a granturilor FG.

Întâlnirea administrației FG cu sectorul asociativ va întruni reprezentanți ai comunităților persoanelor afectate de TB și HIV și ONG-uri active în domeniu. Aceasta va oferi posibilitate FG de a cunoaște și mai bine reușitele și problemele cu care se confruntă societatea civilă actualmente și de a considera suportul bine direcționat pe care donatorul îl poate oferi acestui sector reprezentat în CNC TB/SIDA.

La finele ședinței CFPO, membrii acestuia vor vizita câteva proiecte susținute în Moldova prin intermediul granturilor FG.