La 24 martie este marcată Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei

Tuberculoza (TB) este o boală infecţioasă, care afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central etc. Printre riscurile de infectare, pot fi menţionate: contactul cu persoanele infectate la domiciliu, serviciu, şcoală, grădiniţă etc.; îngrijirea persoanelor cu TB activă netratată. Cele mai frecvente simptome ale tuberculozei sunt: tusea persistentă mai mult de trei săptămâni; febră; greutate la respiraţie; oboseală; lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate; transpiraţii nocturne; expectoraţii etc. S-a stabilit, de asemenea, că în peste circa 50% din cazuri, o perioadă lungă de timp, boala nu se manifestă prin nici un simptom. Pentru prevenirea şi profilaxia TB, medicii recomandă: vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere; evitarea contactului cu persoane cu tuberculoză activă; a consumului excesiv de alcool şi tutun; adoptarea  unui  stil de viaţă sănătos şi a unui regim alimentar bogat în vitamine.

Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/-MDR) din lume. În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice. Incidenţa globală prin tuberculoză în 2013 a constituit 109,9 la 100 000 populaţie, cu o reducere de 4,2% faţă de 2012 (114,9 la 100 000 populaţie). Prevalenţa HIV printre cazurile noi de TB rămâne constantă şi este de 5,0%. Mortalitatea prin tuberculoză în Republica Moldova a constituit 11,1 la 100 000 populaţie, ceea ce este mai puţincu 23% faţă de anul 2012. O îngrijorare deosebită prezintă numărul îmbolnăvirilor de TB-MDR, formă de tuberculoză,rezistentă la izoniazidă şi rifampicină – medicamenteantituberculoase cu cea mai înaltă eficienţă în tratamentul tuberculozei. Cazurile cu TB-MDR în Republica Moldova sunt în creştere, iar rezistenţa este din ce în ce mai extinsă – prevalenţa TB-MDR printre cazurile noi de tuberculoză înregistrate în 2012 a fost de 23,7%.

În scopul îmbunătăţirii cunoştinţelor populaţiei despre simptomele tuberculozei, sporirea accesibilităţii populaţiei la serviciile specializate de asistenţă medicală, mobilizarea comunităţii în vederea prevenirii răspândirii TB şi îmbunătăţirea complianţei la tratament tuberculozei, care rămâne a fi o povară socială cu aspecte medicale destul de mare.

Sub egida Ministerului Sănătăţii, Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), Centrului de Dezvoltare în Sănătate „AFI”, Centrul de Sănătate Publică din mun. Chişinăuau fost lansate mai multe acţiuni de sensibilizare a populaţiei privind tuberculoza, printre care Campania de informare a populaţiei „Să  ajungem încă la 3 milioane de persoane cu tuberculoză prin: depistare, tratare, îngrijire”. Campania va dura până la sfârşitul lunii martie şi include: întâlniri informative cu persoanele din grupurile de risc; lecţii de informare despre tuberculoză în instituţiile de învăţământ; seminare tematice pentru lucrătorii medicali şi asistenţii sociali; acţiuni publice cu distribuirea materialelor informative; difuzarea spoturilor audio şi video despre tuberculoză în mass-media naţională şi raională; difuzarea mesajelor de profilaxie a tuberculozei în reţelele de transport auto, electric şi Î.S. Calea Ferată, ÎM "Piaţa Centrală"; conferinţe ştiinţifico-practice cu participarea specialiştilor din domeniu; alte activităţi despre profilaxia, diagnosticarea şi tratamentul tuberculoze, susţinute şi coordonate de reprezentanţii celor zece Centre comunitare de suport al bolnavilor de TB (Rezina, Cahul, Ialoveni, Hânceşti, Ungheni, Orhei, Străşeni, Criuleni, Glodeni, Rîbniţa).

Important de menţionat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)a acordat în ultimii ani asistenţă tehnică în susţinerea Programului naţional de control al TB. Drept urmare a revizuirii complexe a Programului TB realizate de OMS în 2013, a fost elaborat un plan strategic de acţiuni pentru conduita cazurilor şi asistenţa ambulatorie în Republica Moldova pentru o tranziţie de la asistenţa spitalicească spre una mai prietenoasă pacienţilor. În decembrie 2013 a fost efectuată evaluarea aplicabilităţii Abordărilor Practice în Sănătatea Plămânilor (PAL), pentru a fortifica implicarea prestatorilor din asistenţa medicală primară în diagnosticarea şi asistenţa TB. A fost oferit suport pentru obţinerea unui grant din partea Instrumentului Global pentru Medicamente (Global Drug Facility) pentru aprovizionarea cu medicamente de linia I pentru regiunea Transnistriei şi doze pediatrice pentru întreaga ţară. OMS a oferit suport şi pentru elaborarea unui nou Plan naţional strategic pentru TB şi mai face parte din echipa naţională pentru elaborarea concepţiei naţionale privind TB pentru noul mecanism de finanţare al Fondului Global pentru combaterea SIDA, TB şi Malariei (GFATM). Profilul actualizat al ţării privind situaţia TB în Republica Moldova poate fi accesat la:http://www.who.int/tb/country/data/profiles/en/

Ziua de 24 martie constituie o ocazie de a atrage atenţia asupra problemelor complexe medicale şi sociale provocate de tuberculoză, precum şi posibilitatea de a analiza şi comunica politica naţională de măsuri în vederea prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni. Conform ultimului Raport Global privind tuberculoza al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /“Global Tuberculosis Report 2013”, situaţia epidemiologică a tuberculozei rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu costuri socio-economice majore. Astfel, în 2012, la nivel mondial, s-au îmbolnăvit de tuberculoză 8,6 milioane de oameni, inclusiv 2,9 milioane de femei (dintre care 1,1 milioane contaminate şi cu virusul HIV), faţă de 8,8 milioane în anul 2010.  

Mai multe informatii despre TB si Programul national de control al TB pot fi accesate aici:

http://www.euro.who.int/en/countries/republic-of-moldova/publications2/review-of-the-national-tuberculosis-programme-in-the-republic-of-moldova

http://www.euro.who.int/en/what-we-publish/abstracts/roadmap-to-prevent-and-combat-drugresistant-tuberculosis

http://www.euro.who.int/tuberculosis

http://www.stoptb.org/events/world_tb_day/#

 

Sursa: Articol preluat de pe www.ms.md .