Întrunirea regională de la Istanbul a grupului constituent pentru EEAC din cadrul Fondului Global

În cadrul ședinței, președintele Comitetului FG pentru Finanțe si Performanta Operaționala (FOPC), dl. Soltan Mammadov (Azerbaidjan) a informat reprezentanții EEAC că primele rezultate ale procesului de aplicare pentru granturile Noului Model de Finanțare (NMF) al FG arată că, în linii mari, se realizează obiectivul acestuia – prestarea granturilor în țări cu povară severă a maladiilor și capacitate mică de finanțare.  

Implementarea NMF solicită o conlucrare mai strânsă între comitetele administrative ale FG – FOPC, SIIC (Strategy, Investment and Impact Committee) și AEC (Audit & Ethics Committee), dar și o partajare a responsabilităților între aceste comitete cu referire la principalii indicatori de performanță, procurări si managementul riscurilor. Acest lucru a fost discutat la ședința FOPC din iunie, a.c. În cadrul ședinței din iunie, FOPC a discutat și:

  • planul de lucru pentru 2014 și periodicitatea raportării de către Secretariatul FG pe marginea NMF (trimestrial, semestrial si anual)
  • politica comprehensiva de finanțare si necesitatea aprobării a încă doua documente strategice – Politica FG privind investițiile și Politica FG privind schimbul valutar.
  • cadrul relațional actualizat dintre FG si Banca Mondiala (BM), in baza căruia managementul lichidităților trece la Secretariatul FG, iar BM asigură managementul contribuțiilor donatorilor și al investițiilor.  
  • Principalii indicatori de performanta (KPI) – 5 KPI aprobați in 2013, 7 KPI prezentați pentru completări, 5 KPI in proces de elaborare.

Membrii constituentei EEAC au considerat importantă consolidarea capacitaților de implementare a politicilor de procurări strategice ale țărilor beneficiare. Respectiv, s-a propus discutarea la următoarea ședință FOPC a unui plan de dezvoltare a capacitaților in acest sens.

In luna iunie s-a întrunit in ședință si Comitetul SIIC, EEAC fiind reprezentată in acest comitet de Aida Kurtovic (Bosnia). Discuțiile in cadrul ședinței s-au axat pe viitorul FG, perspectivele globale ale sistemului de sănătate in următorii 30 ani, viziunile privind structura Secretariatului FG, problema durabilității intervențiilor după 2016, si, respectiv, planificarea strategica post 2016.

SIIC a discutat si rezultatele preliminare ale primei runde de Note de Concept (NC) pentru granturile NMF remise de tarile aplicante la FG – 9 la număr. Numărul mic de aplicații (NC) a pus într-o lumină nu tocmai pozitiva perspectivele următoarelor runde de aplicare și nici nu a permis SIIC sa facă careva recomandări strategice. Se simte un vacuum de suport tehnic necesar CCM-urilor. Soluția ad-hoc aplicată – suport oferit de agențiile partenere – OMS, UNAIDS, UNFPA, etc.

Implementarea NMF și procesele de restructurare la nivel de FG au impus crearea unui Grup de lucru ad-hoc pe aspecte de guvernare (membrul al caruia este si dl Viorel Soltan din Moldova), care sa analizeze, in baza raportului Inspectorului General (IG) al FG, structura acreală a administrație Fondului, crearea de noi comitete, funcționalitatea acestora si sa propună schimbări de îmbunătățire.  Evaluarea realizata de IG a arătat ca trei din funcțiile Boardului FG sunt bine realizate – dezvoltarea strategica, alocarea resurselor financiare si dezvoltarea parteneriatelor. Alte trei funcții necesita consolidare – evaluarea performantelor organizaționale, managementul riscurilor, si supervizarea guvernării.

In cadrul ședinței reprezentanții constituentei EEAC au fost informați ca, gratie unui grant de suport tehnic, constituenta EECA va beneficia de un proiect -  Oficiu pentru Suport Tehnic stabilit in Sarajevo, care va avea menirea de a susține eforturile de consolidare a capacitaților grupului constituent in perioada mai 2014 - septembrie 2015. Prioritățile identificate pentru realizarea acestui obiectiv includ – formari pe aspecte de sustenabilitate/managementuriscurilor/supervizare/aspecte financiare/etc, aplicații pentru granturi regionale, parteneriatele cu alte grupuri constituente din cadrul Boardului FG, actualizarea documentelor de funcționare a constituentei EEAC, si altele.

In cardul ședinței, colegii din Ucraina au făcut o prezentare generala a situației din Ucraina si vizita lui Mark Edington – directorul executiv al FG la Kiev.  

Conflictul din Ucraina, criza politica si social-economica lasă la o parte problemele TB si HIV. Sunt riscuri reale de întrerupere a serviciilor prestate persoanelor afectate de TB si HIV, cat si populațiilor în risc sporit de infecție. O alta încercare ar fi schimbări operate în structura sectorului de sănătate publica – inițiativă care nu este susținută de partenerii de dezvoltare ai țării.  

În situația creată, FG a invitat Ucraina sa aplice pentru granturile NMF cât de repede posibil (mai 2014). Iar membrii constituentei EEAC au propus remiterea, către Guvernul de la Kiev, a unei scrisori de îngrijorare cu privire la situația din Crimeea si importanta asigurării serviciilor de control TB si HIV.