Mapamondul celebrează Ziua Internațională Anti-Discriminare

Discriminarea rămâne a fi o problemă pe larg răspândită în întreaga lume. Milioane de oameni sunt supuși zilnic diferitor forme de discriminare bazate pe gen, naționalitate, vârstă, origine etnică, orientare sexuală sau religie. Discriminarea continuă să afecteze grav și viețile persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA și tuberculoză. În numai patru din 10 țări ale lumii, un număr egal de fete și băieți frecventează școala secundară, iar 75 de țări au legi care criminalizează relațiile sexuale de același gen.
 
Atunci când cei marginalizați și vulnerabili se confruntă cu discriminare sau abuz, noi toți suntem restrânși. Națiunile Unite se angajează ferm să susțină drepturile omului și demnitatea tuturor persoanelor”, a declarat Ban Ki-moon, Scretarul General al Națiunilor Unite.
 
Serviciile de sănătate trebuie să fie sigure și prietenoase. Cu toate acestea, discriminarea în sistemul de îngrijire a sănătății, de asemenea, continuă să fie raportată pe scară largă.
 
Imaginați-vă o femeie tânără, recent diagnosticată cu HIV, căreia medicul îi spune că trebuie să fie sterilizată, o lucrătoare a sexului comercial care se confruntă cu violență și abuz din partea unei asistente medicale, o persoană cu dizabilități căreia i se refuză consilierea adecvată cu privire la sănătatea sexuală, un bărbat homosexual speriat că i se va divulga statutul sexual personalului medical, o persoană care își injectează droguri decedată după ce îi este refuzat tratamentul sau o persoană transgender care încearcă să se sinucidă după ce a fost alungat dintr-o clinică.
 
Orice obstacole care îngreunează accesul la serviciile de sănătate, inclusiv la serviciile de testare, tratament și îngrijire, trebuie să fie eliminate. Accesul la sănătate trebuie să fie deschis tuturor.
 
De Ziua Anti-Discriminare, să fim împreună solidari pentru dreptul de a trăi fără stigmă și discriminare”, a menționat Michel Sidibé, Director Executiv al UNAIDS. ”Prin celebrarea diversității, putem transforma viitorul.”
 
UNAIDS este partenerul Alianței Forței de Muncă Globale în Sănătate a Organizației Mondiale a Sănătății în dezvoltarea unui plan de acțiune care va pune capăt discriminării în instituțiile de sănătate.
 
Oamenii se pot alătura campaniei și își pot demonstra sprijinul pentru #zerodiscriminare prin desene, imagini, fișiere audio și video. Contribuțiile pot fi postate pe FacebookTwitter și Instagram pentru a ilustra poveștile personale despre depășirea discriminării.
 
 
Ziua Antidiscriminare a fost pentru prima dată marcată la 1 martie 2014.
 
Sursa de informare: UNAIDS.ORG