Rezultatele reuniunii de la Nairobi, Kenya, a Blocului Implementatorilor din cadrul Bordului Fondului Global

  • Consolidarea coeziunii blocului;
  • Elaborarea unui plan de acțiuni care să îmbunătățească procesele de comunicare, schimb de experiență, capacitare a noilor membri, și dezvoltarea consensului în cadrul și între membrii BI;
  • Discutarea priorităților Strategiei FG 2017-2021, precum și elaborarea Foii de parcurs cu activități specifice planificate de BI pentru perioada 2017-2019 menite să susțină și munca Secretariatului FG.
La reuniune au participat reprezentanții celor 10 grupuri constituente ale BI, specialiști cheie din cadrul Secretariatului FG, cât și vicepreședintele Bordului acestuia – Aida Kurtovic (Bisnia&Herțegovina). În rezultatul celor trei zile de lucru s-a reușit abordarea complexă și completarea Foii de parcurs a BI. Până la aprobarea finală, proiectul acesteia va urma încă o serie de consultări în cadrul constituentelor blocului. Planul de acțiuni privind consolidarea potențialului și capacitaților BI va include eforturi specifice de eficientizare a comunicării, conlucrării, și schimbului activ de experiență între cele 10 grupuri constituente, care sa rezulte într-o implicare decizională la nivel de structură administrativă și politici ale FG cu impact maxim pentru grupurile constituente ale BI.
 
Un accent sporit al lucrărilor reuniunii a fost pus pe subiectul CCM-urilor. Kenya a împărtășit experiență activității CCM-ului său. Iar, ca urmare a publicării, la începutul anului curent, a Raportului Oficiului Inspectorului General al GF privind activitatea CCM-urilor, la Nairobi, grupurile constituente ale BI au cuminecat pe larg idea necesității sporirii eforturilor de conlucrare cu și consolidare a CCM-urilor, în special în țările în proces de tranziție de la finanțarea FG la cea locală. Aceste eforturi sunt văzute de BI ca esențiale pentru a asigura durabilitate surselor investite de FG, măsurată în baza unor indicatori clari de progres. Secretariatul FG a informat participanții despre elaborarea și punerea în aplicare a un plan de acțiuni–management in susținerea CCM-urilor.
 
Deși FG investește fonduri impresionante în controlul celor trei maladii, totuși capacitatea de absorbție a multor recipienți rămâne limitată, gratie impedimentelor legate de sistemele de procurări și achiziții, baze de date, acces la piețele de medicamente, etc. Această chestiune reprezintă cel de-al șaptelea Indicator Cheie de Performanță aplicabil la nivel de FG. Cel puțin jumate din grupurile constituente ale BI și-au exprimat și asumat intenția de a contribui la eforturile de îmbunătățire a capacitații de absorbție eficientă a fondurilor oferite recipienților.
 
Agenda reuniunii a oferit spațiu și platforme de discuții pe marginea Indicatorilor de Performanță ce țin și de populațiile cheie, egalitatea de gen si drepturile omului, și nu în ultimă instanță – pregătirea BI pentru ședința din toamnă a Bordului FG.
 
Blocul implementatorilor – unul din cele 2 blocuri mari care alcătuiesc structura Consiliului Administrativ/Bordul FG, alături de blocul donatorilor – este alcătuit din 10 grupuri constituente: comunitatea persoanelor afectate de TB, HIV si Malarie, ONG-uri active in controlul celor 3 maladii din tarile dezvoltate, ONG-uri din tarile in curs de dezvoltare, cat si regiunile geografice ale EEAC, Africa de Sud și Est, Regiunea Mediteraneeana de Est, America Latină, Asia de Sud-Est, Africa Centrală și de Vest, și regiunea Pacificului de Vest.  Actualmente, președinția BI este asigurată de Allan Maleche (Delegația ONG-urilor din țările în curs de dezvoltare), iar vicepreședinția - de către Dr. Natalia Nizova (Ucraina).
 
Activitatea BI este orientată spre împărtășirea experienței sale diverse în implementarea politicilor și resurselor FG și aplicarea acestei experiențe în procesul de guvernare eficientă a FG.