25 noiembrie - Împreună pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor

Întreaga lume, astăzi, dă stratul celor 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen. Între perioada 25 noiembrie - 10 decembrie 2016, la nivel mondial se va desfășura campania inițiată de secretarul general al ONU: ''Împreună pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor'' (''UNITE to End Violence against Women''), iar în Republica Moldova va fi implementată campania națională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, sub egida Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și UN Women Moldova.
 
Această perioadă este tocmai potrivită pentru a galvaniza acțiunile orientate în stoparea agresiunii, dar și a mobiliza instituțiile statului, societatea civilă, mass-media şi întreaga comunitate să participe activ la prevenirea şi combaterea violenței în bază de gen şi a violenței în familie.
 
Numeroase studii din întreaga lume confirmă legăturile dintre violența împotriva femeilor și maladia HIV/SIDA. Studiile arată că femeile care trăiesc cu HIV sunt mai susceptibile de a fi supuse agresiunii fizice, dar și că femeile care se confruntă cu violența domestică au o probabilitate mai mare de a se infecta cu HIV.
 
Potrivit Fondului Global, violența împotriva femeilor, inclusiv agresiunea sexuală și violul, va afecta una din trei femei din întreaga lume pe parcursul vieții sale.  Aproximativ un miliard de femei au fost supuse violenței fizice sau sexuale, cel mai frecvent de către partenerul intim. Violența sexuală provoacă traume fizice și emoționale, iar problemele permanente de sănătate sporește vulnerabilitatea femeii la HIV. Astfel, femeile bătute de partenerii lor intimi sunt cu 48 % mai expuse riscului de a se infecta cu HIV.
 
În fiecare colț al lumii, efectul real și dăunător pe care violența îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, inclusiv eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, pacea și securitatea în lume. Comunitatea internațională și societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanțe atenuante pentru violența împotriva femeilor și fetelor. Aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor, un act criminal și un fapt inacceptabil.
 
***

Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999, data de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. ONU invită guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme.
 
În 1979 a fost adoptată Convenția ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor, principalul instrument internațional al drepturilor femeilor şi fetelor. Convenția, alături de alte instrumente legale cu rezultate negociate în cadrul conferințelor internaţionale, statuează drepturile femeilor şi fetelor la o viață fără violență.
 
Sursa de informare și foto: www.unwomen.org
 
Material pregătit de Adelina Sochircă, Consultant Comunicare CNC TB/SIDA