Comemorarea persoanelor decedate de SIDA, 21 mai 2017

Anul acesta, Ziua lumânărilor aprinse va fi sărbătorită duminică, 21 mai. Cu această ocazie, în Republica Moldova este organizată o amplă campanie de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre maladia HIV/SIDA, nivelul de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV, extinderea accesului la servicii de profilaxie, testare, tratament, îngrijire și suport social pentru persoanele seropozitive. Mesajul promovat la nivel mondial prin acțiunile desfășurate este un îndemn la consolidarea eforturilor și solidaritate în lupta contra acestei epidemii – SĂ ÎNVINGEM SIDA ÎMPREUNĂ (Ending AIDS together).
 
În această zi, dar și pe parcursul întregii campanii mai multe organizații-umbrele din cadrul CNC TB/SIDA (Liga Persoanelor care Trăiesc cu HIV, Inițiativa Pozitivă, UORN/Tinerii pentru dreptul la viață ș.a.) vor organiza o serie de activități de sensibilizare atât în capitală, cât și în alte regiuni teritoriale (Bălți, Comrat, Cahul, Soroca, Edineț, Dondușeni, Tiraspol, Râbnița ș.a.).
  • Pe 20 mai, în parcul Orășenesc, va avea loc acțiunea - Plantarea florilor "Starturi Vesele";
  • Pe data de 21 mai, la Chișinău, în Parcul Catedralei și Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”, începând cu ora 11:00, se vor desfășura acțiuni de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, în cadrul cărora doritorii vor putea face gratuit testul rapid la HIV, sifilis și hepatita C. Voluntarii vor distribui tuturor doritorilor materiale și produse ale campaniei.
  • La ora 21:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va avea loc o conferință de presă, la care vor participa reprezentații Ministerului Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Justiției și Afacerilor Interne, UNAIDS Moldova și ai Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”.
  • La ora 21:15 va începe flashmob-ul ”Lumina comemorării”: oamenii cu lumânări aprinse vor forma o panglică roșie – simbolul atitudinii tolerante față de persoanele care trăiesc cu HIV.

Maladia SIDA este o problemă prioritară pentru sănătatea publică, atât la nivel mondial, cât şi la nivel naţional. Conform datelor UNAIDS, în lume sunt infectate cu HIV 78 de milioane persoane și de la începutul epidemiei 35 milioane au decedat de boli asociate SIDA. Totodată, 17 milioane persoane HIV pozitive au acces la terapie antiretrovirală, comparativ cu 7,5 milioane în 2010, iar decesele legate de SIDA s-au redus cu 26%.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în Republica Moldova, la sfârșitul anului 2016, au fost diagnosticate și înregistrate în total 11 016 cazuri de HIV/SIDA, infecția afectând persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menținându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu extinderea în toate teritoriile. În scopul minimizării consecințelor epidemiei HIV prin reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum și a mortalității asociate cu HIV, în republică se implementează al 6-lea Program naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020.

Menționăm că activitățile organizate în cadrul campaniei sunt susținute inclusiv din resursele granturilor Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, UNAISD Moldova, Ambasada Suediei în Republica Moldova, dar și altor donatori naționali și internaționali.
 
Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA se marchează începând cu anul 1983 în peste 115 țări. Organizatori primei acțiuni au fost persoane afectate direct de epidemie, care au ieșit în stradă pentru a atrage atenția autorităților asupra problemei HIV/SIDA și necesității de a asigura tratament persoanelor infectate.
 
Material realizat de Adelina Sochircă, Consultant Comunicare CNC TB/SIDA