Noua terapia antiretrovirală de înaltă calitate, va fi lansată, la un preț redus, în peste 90 de țări cu venituri mici și mijlocii

Se așteapta ca acordul dat să accelereze înrolarea în tratament, ca parte a eforturilor globale de a acoperi toate 36.7 milioane de persoane care trăiesc cu HIV, cu terapie antiretrovirală de înaltă calitate. UNAIDS estimează că în 2016, puțin peste jumătate (19,5 milioane) dintre persoanele care trăiesc cu HIV au avut acces la medicamentele de bază.

DTG, cel mai bun din clasa inhibitorilor de integrază, este utilizat pe scară largă în țările cu venituri ridicate și este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un regim HIV alternativ de primă linie, precum și ca un tratament preferat, printre multe altele, de către Departamentul S.U.A. pentru sănătate și Comisia pentru servicii umane privind ghidurile antiretrovirale pentru adulți și adolescenți. Pe lângă îmbunătățirea calității tratamentului și aderenței, este de așteptat ca utilizarea pe scară largă a DTG să reducă costul regimurilor de tratament de primă linie pentru HIV, reducând, de asemenea, necesitatea unor regimuri mai scumpe de a doua și a treia linie. În iulie 2017, OMS a emis ghiduri pentru țări privind modalitatea de tranziție rapidă și sigură la tratamentul antiretroviral pe bază de DTG.

Acest acord, anunțat de guvernele din Africa de Sud și Kenya, împreună cu Programul comun al ONU privind HIV/SIDA (UNAIDS), Clinton Health Access Initiative (CHAI), Fundația Bill & Melinda Gates (BMGF), Unitaid (PEFFAR), Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, cu Mylan Laboratories Limited și Aurobindo Pharma, face un pas important spre asigurarea disponibilității globale a unui tratament HIV de înaltă calitate.

”Acest acord va îmbunătăți calitatea vieții pentru milioane de oameni care trăiesc cu HIV”, a declarat directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibé. Pentru a atinge obiectivele de tratament 90-90-90, trebuie să fie disponibile opțiuni de tratament mai noi, accesibile și eficiente - de la Baltimore la Bamako - fara nici o întârziere.

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom, a declarat că: ”OMS salută acest acord care va permite acoperirea a milioane de oameni cu medicamente mai bune, mai accesibile și mai durabile împotriva HIV, ceea ce va salva viețile celor mai vulnerabili, apropiindu-ne de eliminarea HIV. Felicităm Africa de Sud, Kenya, CHAI și alții pentru acest acord de referință. OMS va sprijini țările în introducerea sigură și tranziția rapidă la acest nou tratament care va schimba jocul”.

Această pilulă, o combinație generică într-o doză fixă odata pe zi, ​de tenofovir disoproxil fumarat, lamivudină și dolutegravir (TLD), a fost dezvoltată de Mylan și Aurobindo în baza acordurilor de licență de la ViiV Healthcare, dezvoltatorul original al DTG. Mylan și Aurobindo au primit, recent, aprobarea tentativă de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru produsele lor în cadrul programului PEPFAR din Statele Unite. Studiile clinice au demonstrat că regimurile de tratament care utilizează DTG au ca rezultat o suprimare mai rapidă a încărcăturii virale, mai puține efecte adverse și un potențial mai mare împotriva rezistenței la medicamente decât regimurile actuale utilizate în țările din categoria LMIC.

”Fondul Global este încântat să facă parte din această mare inițiativă care ne va ajuta să salvăm mai multe vieți”, a declarat Marijke Wijnroks, Director Executiv interimar al Fondului Global. ”Pe măsură ce ne străduim să punem capăt infecției cu HIV ca o epidemie, ne angajăm să sprijinim persoanele afectate de boală pentru a avea acces la produse mai bune”.

BMGF, cu sprijinul CHAI, a încheiat recent acorduri privind prețurile de plafon cu Mylan și Aurobindo cu scopul de a accelera disponibilitatea noii combinații a dozei fixe, în sectorul public, în peste 90 de țări (LMIC) la prețuri reduse. Acordurile, care stabilesc o limită superioară a prețului pentru TLD, se estimează că vor economisi cumpărătorilor din sectorul public peste 1 miliard de dolari în următorii șase ani.

”În calitate de doctor cu experiență personală profundă a durerii și disperării cauzate de HIV și SIDA, sunt încântată de perspectiva de a aduce un tratament mai bun mai multor persoane decât oricând”, a declarat directorul BMGF, Sue Desmond-Hellmann. ”Acest nou parteneriat, fără precedent - cel mai mare de acest fel văzut vreodată în domeniul sănătății globale - va transforma milioane de vieți, făcând un medicament foarte eficient mai accesibil pentru țările cu cel mai mare număr de persoane care trăiesc cu HIV. Fundatia Bill & Melinda Gates este unică în ajutorul acestui efort - și sunt încântată că investiția noastră va da o încurajare pentru milioane de oameni de a trăi o viață sănătoasă și productivă.”

Ministerele Sănătății și managerii de programe ar trebui să anticipeze posibilitatea de a comanda TLD în 2018, în jurul unui preț mediu estimat de 75 USD pentru un pacient, pe an. Mai multe detalii despre prețuri sunt disponibile la cerere la Mylan sau Aurobindo. Acordurile privind planfoanele de preț, se aplică achizițiilor pentru utilizarea în sectorul public, în toate cele 92 de țări vizate de acordul de licență ViiV Healthcare, care reprezintă peste 90% din persoanele care trăiesc cu HIV în prezent în LMIC.

Pentru a construi un impuls pentru TLD și a familiariza lucrătorii din domeniul sănătății cu medicamentul, în condiții de resurse limitate, Unitaid a încheiat un parteneriat cu CHAI începând cu sfârșitul anului 2016 pentru a face pastilele generice DTG disponibile în trei țări aprobate anterior: Kenya, Nigeria și Uganda. Parteneriatul între OMS, USAID și Ministerele Sănătății, privind această inițiativă inovatoare oferă țărilor oportunitatea de a îmbunătăți ofertele de tratament pentru pacienții lor, generând în același timp dovezi critice cu privire la utilizarea DTG la anumite populații, inclusiv la femeile gravide și la pacienți co-infectați cu tuberculoză.

”Investițiile Unitaid au pus bazele introducerii la scară largă a TLD la un preț accesibil”, a declarat Lelio Marmora, directorul executiv al Unitaid.

Acest acord revoluționar va ajuta la îmbunătățirea vieții a milioane de pacienți prin reducerea costurilor și creșterea disponibilității unei pastile combinate cu doză fixă care include dolutegravir, odată pe zi, a declarat Ira Magaziner, CEO al CHAI. Această combinație de medicamente este mai bine tolerată și mai eficientă și va duce la îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate prin asigurarea faptului că mai puțini pacienți cu HIV vor dezvolta rezistență la medicamente și mai mulți vor rămâne în tratament.

Moldova este listată ca o țară ”royalty”, în cadrul nivelului 1 de 5% - ce se referă la procentul de redevență pe care țara trebuie să-l plătească.

Material preluat de pe: www.aids.md