Prevenirea și combaterea tuberculozei în Republica Moldova discutată în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie

În acest sens, la 14 martie, Comisia protecție socială, sănătate și familie, în parteneriat cu Platforma parlamentară națională și regională a Rețelei globale de combatere a tuberculozei, a organizat audieri publice la subiectul „Mobilizare globală și angajamentele în domeniul combaterii tuberculozei. Abordări multisectoriale de redresare a situației în Republica Moldova”.

 

Scopul evenimentului a fost de a analiza realizările și provocările Republicii Moldova în combaterea tuberculozei și de a identifica măsuri de accelerare a progreselor de combatere a maladiei.

 

În debutul discuțiilor, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat că prevenirea și controlul tuberculozei reprezintă una din problemele prioritare ale sistemului de sănătate, iar controlul acesteia constituie un obiectiv strategic de interes național.

 

„Actualmente în țară derulează cel de al cincilea Program național de control al tuberculozei 2016-2020 și care este orientat spre reducerea poverii tuberculozei în Republica Moldova, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient”, a subliniat ministrul.

 

În context, secretarul de stat Aliona Serbulenco a prezentat realizările și perspectivele în domeniul prevenirii tuberculozei în Republica Moldova.

 

Astfel, pe parcursul ultimilor ani, în țară, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 se menţine la nivel înalt - 3358 de cazuri (2016 – 3576 cazuri). Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2017 constituie 83,3 la 100.000 populaţie (anul 2016 – 88.6 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în 2017 a constituit 7.9 la 100000 populaţie (2016 – 9.4 la 100.000 populaţie) (321 cazuri în 2017 și 372 cazuri în 2016).

 

Până în anul 2020 vor fi depuse eforturi pentru a asigura accesul universal la diagnosticul precoce al tuturor formelor de tuberculoză, accesul universal la tratament prin abordare centrată pe pacient, măsurile de profilaxie în controlul tuberculozei și menținerea unei rate de vaccinare cu vaccinul antituberculos Bacillus Calmette–Guérin la naștere de cel puțin 95%.

 

Valentina Buliga, Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a declarat că, în urma procedurii de control parlamentar din cadrul ședinței vor fi formulate un șir de recomandări autorităților responsabile pentru îmbunătățirea situației pe termen mediu și lung, inclusiv în cercetarea cauzelor noilor îmbolnăviri, eficientizarea tratamentului și promovarea programelor de informare în instituțiile de învățământ.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, deși la nivel mondial se remarcă în perioada 2000-2015 o scădere cu 22% a numărului deceselor prin tuberculoză, TB rămâne una din primele zece cauze ale deceselor la nivel global pentru anul 2015, care a constituit 1,8 milioane de decese, dintre care 0,4 mln în rândul persoanelor care traiesc cu HIV.

 

Sursa de informare: www.msmps.md