Vizita de lucru a Consilierului Special al UNAIDS pentru Europa de Est și Asia Centrală, profesorul Michel Kazatchkine

În timpul vizitei sale în Moldova, Consilierul Special al UNAIDS, planifică să discute despre următorii pași ai țării către sustenabilitate și responsabilitate națională a răspunsurilor la HIV și TBC și despre majorarea investițiilor interne în timp ce finanțarea internațională (Fondul Global de Combatere SIDA, Tuberculoza și Malarie) scade.

 

Întrucât HIV și tuberculoza multidrog-rezistentă rămân concentrate în rândul populațiilor vulnerabile, inclusiv persoanele care injectează droguri, bărbații care practică sex cu bărbații și deţinuţii, controlul epidemiilor necesită colaborarea între sistemul de sănătate și organizațiile neguvernamentale, împreună cu sporirea profilaxiei, reducerea discriminării și ameliorarea protecției drepturilor acestor populații.

 

Consilierul Special planifică, de asemenea, să viziteze din nou Tiraspolul, dat fiind faptul că malul stâng al Nistrului se confruntă cu o povară mai mare atât a epidemiilor HIV, cât și a TBC. În timpul vizitei la Tiraspol, Dumnealui ar dori să discute despre sprijinul local pentru răspunsurile la HIV și TBC pe termen scurt și mediu.

 

Profesorul Michel Kazatchkine a vizitat Republica Moldova de trei ori în rolul său de Reprezentat al Secretarului General al ONU. Vizita din acest an ar fi o urmare a temelor adresate în vizitele anterioare. În timpul primei sale vizite în decembrie 2013, Dumnealui a discutat despre sustenabilitatea programului HIV și programele de finanțare a tuberculozei. A doua vizită s-a concentrat exclusiv pe Tiraspol. Aceasta a permis desfășurarea dialogului ONU privind promovarea programelor HIV și TBC, și a fost deschisă o cale pentru dialogul privind introducerea programelor de reducere a riscurilor. A treia vizită a inclus dialoguri privind politica în domeniul drogurilor cu Comisia Națională Antidrog, și a abordat subiectele sustenabilității financiare a răspunsului la HIV și TBC, achiziționarea și reglementarea accesului la produsele farmaceutice, și rolul ONG-urilor. 

 

Moldova este o ţară cu una dintre cele mai înalte rate ale prevalențe HIV / SIDA și tuberculozei (TBC) în regiunea europeană. Țara a înregistrat realizări semnificative în ceea ce privește răspunsul și controlul acestor epidemii. Bunele sale practici în cadrul guvernării multisectoriale și a programelor comprehensive de prevenire a HIV în penitenciare, servesc drept sursă de inspirație la nivel regional și global. Multe țări monitorizează îndeaproape progresele înregistrate de Moldova în 2009, inclusiv pilotarea utilizării surselor financiare domestice pentru finanțarea serviciilor de prevenire HIV implementate de ONG-uri. Cu toate acestea, persistă importante provocări.

 

Sursa de informare: www.aids.md