Fondul Global a anunțat suma investițiilor necesare pentru următoarea rundă de suplinire a fondurilor

Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei a anunțat recent suma investițiilor necesare pentru intensificarea eforturilor de luptă împotriva celor trei maladii. Astfel, donatorul își propune să colecteze circa 14 miliarde de dolari SUA în cadrul următoarei runde de suplinire a fondurilor (2020-2023).

Potrivit FG, această sumă va contribui la salvarea a 16 milioane de vieți, reducerea cu 50 la sută a ratei mortalității cu HIV, TB și malarie, și construirea unor sisteme de sănătate mai puternice până în 2023. 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a exprimat susținerea totală pentru obiectivul de suplinire al Fondului Global. Franța este membru-fondator al Fondului Global și va găzdui cea de-a șasea reuniune de suplinire a fondurilor pentru combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, care va avea loc pe 10 octombrie 2019, la Lyon.

Comunitatea internațională s-a angajat, prin asumarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, să pună capăt epidemiilor cu HIV, tuberculoză și malarie până în 2030. Cu toate acestea, după ani de progrese remarcabile în lupta contra epidemiilor, noile amenințări, cum ar fi deficitul de finanțare și rezistența la medicamente au încetinit progresul.

Pentru a salva 16 milioane de vieți și realizarea celui de-al treilea obiectiv de dezvoltare durabilă: asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți, comunitatea globală trebuie să inoveze mai mult, să colaboreze mai mult și să execute mai eficient. Suplinirea cu succes a celor 14 miliarde de dolari va permite Fondului Global să-și continue rolul vital de catalizator și lider în lupta contra HIV, tuberculoză și malarie.

De la crearea sa, din 2002, parteneriatul Fondului Global a avut un impact extraordinar. În țările în care FG face investiții au fost salvate mai mult de 27 de milioane de vieți. Numărul de persoane care au murit de SIDA, tuberculoză și malarie a fost redus cu o treime. Numai în 2017, rezultatele țărilor în care donatorul investește resurse anunță: 17,5 milioane de persoane HIV pozitive încadrate în terapia antiretrovirală și 5 milioane de persoane cu TB tratate. 

Proiectul de investiții va fi discutat de liderii în sănătate la nivel mondial în cadrul următoarei ședințe de pregătire a celei de-a VI-a Conferință a donatorilor FG, care va fi găzduită de guvernul Indiei la New Delhi, la 8 februarie 2019.

Periodic, o dată la trei ani, Fondul Global organizează o conferință a donatorilor pentru a obține susținere financiară necesară în îndeplinirea misiunii sale. 

image0