Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA - 17 mai 2020

În fiecare an, în a treia duminică a lunii mai, în lume este marcată Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. Anul acesta, Ziua Lumânărilor Aprinse, în Republica Moldova, va fi sărbătorită pe 17 mai, în cadrul campaniei sociale „Virușii sunt diferiți, oamenii - aceiași”.

Campania socială este organizată cu scopul de a mobiliza eforturile tuturor părților responsabile și interesate, de la nivel național și local, în vederea implementării măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova. Campania va avea loc în perioada 15 – 31 mai și este organizată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, cu  suportul financiar  al  Fondului Global de Combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei, „Alianța pentru Sănătate Publică”, Ucraina, Ambasadei Suediei în Republica Moldova, și cu susținerea partenerilor - UNAIDS Moldova, Inspectoratul General de Poliției al MAI, Inspectoratul Național de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor, IMSP „Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile”, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Primăria municipiului Chișinău.

Ținând cont de restricțiile impuse de pandemia COVID-19, evenimentele campaniei vor fi desfășurate în mediul online și mass-media, și vor include următoarelor acțiuni: Masca solidarității; lumânări aprinse pe o panglică roșie în memoria persoanelor care au decedat de SIDA (în aer liber); flash mob-uri pe rețelele de socializare cu aprinderea unei lumânări; emisiuni în direct (live) pe rețelele de socializare; instalații pe apă, copaci; videoclipuri motivaționale cu prezentarea persoanelor publice ș.a.

Mesajele promovate de partenerii campaniei sunt:

  • ”Sfidează virusul, nu oamenii!”
  • ”N = N” (Nedetectabil, înseamnă Netransmisibil”
  • ”Sănătatea poate fi cumpărată, prețul acesteia se include în buget”   

Conform datelor UNAIDS, la nivel global, 74,9 de milioane persoane au fost infectate cu HIV și 32,0 milioane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei. Dintre persoanele care trăiesc cu HIV, 79% își cunosc statutul, 62% au accesat tratamentul antiretroviral și 53% au fost cu supresie virală, urmare a acestui tratament. În Europa de Est și Asia Centrală, mai mult de 95% cazuri noi sunt atribuite populațiilor cheie și partenerilor lor sexuali.

Datele statistice arată că, în Republica Moldova, la 01.01.2020, erau înregistrate 13656 cazuri de infecție cu HIV din momentul debutului epidemiei. Pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 922 cazuri noi de infecție cu HIV. Din cele 14589 (număr estimativ) de persoane care trăiesc cu HIV în Moldova, în evidență medicală sunt 9407 pacienți infectați cu HIV, iar 6690 urmează tratamentul antiretroviral, din care 5602 au supresie virală.

Prevenirea și controlul infecției cu HIV este asumat de Guvern prin realizarea Programului Național de prevenire şi control al infecției HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecințelor epidemiei HIV şi infecțiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum şi a mortalității asociate cu SIDA, acesta fiind aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și celor mai recente strategii ale OMS si UNAIDS. 

Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, numită şi „Ziua Lumânărilor Aprinse”, este una dintre cele mai importante şi masive mişcări împotriva infecției HIV/SIDA, care răspândește speranță şi unește toate comunitățile din întreaga lume. Organizatorii primei acțiuni (1983) au fost persoane afectate direct de epidemie, care au ieșit în stradă pentru a atrage atenția autorităților asupra problemei HIV/SIDA și necesității de a asigura tratament persoanelor infectate.

KHKJHHJ