Șase din zece purtători de HIV își află statutul când sunt deja bolnavi de SIDA

Fiecare al patra persoană care trăiește cu HIV în Republica Moldova s-a simțit stigmatizată și discriminată din cauza statutului său. Acestea au fost abuzate verbal și fizic, au fost șantajate sau au rămas fără un loc de muncă, arată studiul Stigma Index, realizat de UNAIDS Moldova în colaborare cu Liga persoanelor care trăiesc cu HIV. Datele au fost colectate la Chișinău, Bălți, Cahul, Tiraspol și Râbnița pe parcursul anului 2022.

Ludmila Untură, reprezentanta Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV susține că de cele mai multe ori frica de a apărea în public a persoanelor cu HIV constituie un obstacol semnificativ în accesul acestora la îngrijire și sprijin adecvat. „Măsurarea stigmei și discriminării este foarte importantă, pentru că permite să se înțeleagă care sunt barierele în calea accesului la servicii, oferă date pentru pledoarie în îmbunătățirea politicilor de diagnostic, tratament și suport HIV. Iar aceasta este imperativ pentru un control eficient al epidemiei”, a adăugat Untură.

Potrivit Stigma Index, din cauza fricii de a fi discriminat și stigmatizat, șapte din zece persoane HIV pozitive au avut nevoie de jumătate de an să se decidă să facă un test la HIV, iar unele nu apelează la ajutor medial. Sunt și cazuri când testarea a avut loc fără ca persona să știe. Astfel, două din zece persoane au aflat că statutul HIV a fost dezvăluit fără acordul lor, iar fiecare a treia persoană care trăiește cu HIV a avut o experiență negativă la momentul dezvăluirii statutului HIV pozitiv.

Testează și tratează

Problemele legate de testare și abordare a persoanelor suspecte și purtătoare de HIV mai rămân o provocare pentru societate și sistemul de ocrotire a sănătății. Acestea duc la întârzierea adresării la medic și începerea tratamentului. Orice persoană nedepistată la timp este un potențial transmițător de virus.

Studiile arată că la zece purtători de HIV cunoscuți, mai există alți șase care nu au un statut confirmat. Medicul Iurie Climașevschi, coordonator Programul Național HIV, spune că experiența lui de medic infecționist la Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile arată că numărul celor care nu își cunosc statutul ar fi cu mult mai mare.

„Noi identificăm între 50 și 60 la sută de purtătorii de HIV află despre boală când deja au dezvoltat SIDA. Alți 40 la sută în cadrul unor controale de rutină. Acest raport ar trebui să fie invers. Adică numărul celor depistat în stadiul SIDA să fie mai mic de câteva ori în comparație cu ce avem noi acum, iar numărul celor depistați precoce –  fără niciun simptom – să fie mult mai mare. Aceasta ar permite ca persoanele să fie incluse în sistemul de tratament pentru ca ei să nu mai transmită virusul mai departe și să prevină apariție SIDA”, a menționat medicul.

Potrivit lui, cei care au intrat în programul de tratament în două-trei luni ajung să nu mai aibă virusul HIV în sânge, fapt foarte complicat pentru cei care se adresează la spital târziu și cu sistemul imun compromis. Aproximativ 300 de persoane decedează anual în Republica Moldova din cauza SIDA ca efect al începerii tardive sau pentru că au refuzat tratamentul antiviral.

Medicul Iurie Climașevschi îi încurajează pe toți să își facă testele la HIV deoarece numai depistarea la timp virusului permite inițierea unui tratament precoce care este cea mai bună profilaxie. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele care se află în tratament pot rupe lanțul transmiterii.

Împăcarea cu sine, mare provocare pentru purtătorii de HIV

Adrian și-a aflat statutul de HIV pozitiv când încerca să găsească o soluție la o problemă de sănătate care devenea tot mai acută. Nu i-a venit să creadă și s-a retras din viața socială refuzând orice mână de ajutor. I-au trebuit luni de zile ca să se accepte pe sine și să înțeleagă rostul vieții cu HIV. El spune că după ce criza a trecut, a acceptat tratamentul și acum este gata să îi ajute și pe alții să depășească perioada de criză.

Să primești și să accepți un test HIV pozitiv e foarte greu. Eu am avut nevoie de un an de zile pentru a accepta acest statut. Orice dezvăluire nu făcea altceva decât să mă facă să mă retrag și mai mult din viața activă. Acum doi ani mi-am făcut public statutul și am fost acceptat fără nicio problemă de rude și prieteni. Astăzi oamenii știu mai multe despre HIV și nu se mai sperie ca altă dată”, 

Adrian afirmă că se bucură de servicii medicale la fel ca și toți pacienții. Nu a simțit mari probleme din partea medicilor și asistentelor medicale pe care le anunța dacă este solicitat despre statutul său. 

Pentru că este conștient că foarte multă lume nu își poate controla emoțiile după ce află că sunt HIV pozitive, Adrian s-a angajat ca asistent social în cadrul organizației „Inițiativa Pozitivă”. El însoțește persoanele infectate la spital și le acordă sprijin psihologic pentru a depăși perioadele de acomodare la noul statut. „Sunt persoane care sunt mai închise și refuză orice asistență. Avem nevoie de mai mult timp pentru a lucra cu ele și a le explica faptul că apariția virusului în viața lor asta nu înseamnă sfârșitul lumii”, spune bărbatul.

Doi din zece purtători de HIV au declarat că se simt „murdari”

Cercetarea făcută de UNAID Moldova arată că fiecare a cincea persoană care trăiește cu HIV în Republica Moldova nu poate să își satisfacă nevoile de bază. Majoritatea purtătorilor de HIV – 80 la sută – își țin în secret statutul lor deoarece se simt rușinați sau vinovați că sunt HIV pozitivi. Două din zece persoane HIV pozitive afirmă că se simt murdari în legătură cu statutul lor pozitiv.

„Astăzi HIV nu mai este o sentință. În Republica Moldova sunt disponibile tehnologii avansate de testare, diagnostic HIV și tratament care pot asigura o viață calitativă persoanei care trăiește cu acest virus. Cu toate acestea, foarte multe persoane nu accesează aceste servicii. Una din cele mai grave bariere este nivelul înalt de stigmă și discriminare față de aceste persoane”, a declarat Svetlana Plămădeală, directoare de țară UNAIDS Moldova. 

Potrivit raportului, din cauza stigmei pe care și-o dezvolt fiecare purtător de HIV, fiecare a zecea persoană cu statut pozitiv renunță să își mai caute un loc de muncă sau să meargă la spital atunci când are nevoie. Persoanele cu HIV au fost sfătuite de către lucrătorii medicali să nu conceapă copii, iar multe femei care trăiesc cu HIV au ajuns să-și întrerupă sarcina. Studiul relevă că anume femeile care trăiesc cu HIV sunt mult mai expuse stigmatizării și discriminării, comparativ cu bărbații HIV pozitivi. 

Purtătorii de HIV nu mai sunt o sperietoare pentru societate

Frică, durere și lacrimi. Așa și-a început noua viață Natalia din Tiraspol după ce și-a aflat statutul ei de persoană HIV pozitivă. Nu mai vedea nicio perspectivă și totul i se părea în zadar. O mare nedreptate o apăsa din toarte părțile, dar cel mai mult din viitor. Se temea de ceea ce urmează în relațiile cu apropiații, prietenii și mai ales cu societatea. A avut nevoie de mai mulți ani pentru a accepta, dar cel mi mult a învăță să trăiască cu HIV.

După moarte soțului provocată de SIDA, ea a decis că a venit timpul să-și schimbe abordarea problemei. Și-a făcut public statutul de infectată cu HIV și a început tratamentul. Anume această schimbare a ajutat-o să se integreze mai bine și să depășească fricile cu care a trăit aproape șase ani. „Situația s-a schimbat spre bine. Astăzi lumea știe mai multe despre infecție și se comportă altfel în comparație cu acum șase ani. Foarte mulți oameni acceptă purtătorii de HIV și aceștia nu mai sunt o sperietoare pentru societate”, spune Natalia. 

Ea menționează totuși la că multe femei mai semnalizează probleme de discriminare din partea sistemul de ocrotire a sănătății. Natalia explică aceste nemulțumiri prin faptul că ele intră mai des în contact cu cadrele medicale și sunt mai sensibile la orice reacție din partea acestora. Cele mai mari probleme apar în maternități.

Natalia lucrează acum în cadrul unei organizații de susținere a purtătorilor e HIV. Experiența personală și cunoștințele acumulate o fac să înțeleagă mai bine prin ce trec oamenii care își află statutul de HIV pozitiv și să le acorde toată asistența de care au nevoie.

Material preluat de pe www.sanatateainfo.md