Ședința semestrială a Comisiei Naționale de Experți (CNE) – 23 octombrie 2024

Ieri, 23 octombrie 2024, a avut loc ședința semestrială a Comisiei Naționale de Experți (CNE), structură responsabilă de supervizarea programatică a granturilor Fondului Global oferite în sprijinul răspunsurilor naționale la HIV și tuberculoză (TB).

În cadrul ședinței, membrii CNE au analizat rezultatele implementării grantului Fondului Global în primul semestru al anului 2024, precum și concluziile vizitelor de supervizare pe teren din data de 17 octombrie 2024. 

Victor Burinschi, Director Executiv al Instituției Publice Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Programelor în Domeniul Sănătății (IP UCIMP DS), Recipient Principal al grantului Fondului Global, a prezentat progresul înregistrat în activitățile de control al infecțiilor cu TB și HIV, precum și performanța programatică și financiară a grantului oferit țării pentru perioada 2024-2026.

De asemenea, Secretariatul CNC a prezentat concluziile și recomandările formulate în urma vizitelor de supervizare efectuate la Asociația Psihologilor Tighina din Căușeni și Asociația Obștească Gender-Doc M din Chișinău, entități implementatoare ale grantului Fondului Global.

În cadrul discuțiilor, membrii CNE au analizat indicatorii activităților de combatere a TB și HIV, oferind feedback constructiv și stabilind direcții și recomandări pentru îmbunătățirea acestora.

Instrumentele de supervizare ale granturilor (dashboard-urile și Nota info) completate de Recipientul Principal, precum și Raportul vizitei de supervizare pe teren pot fi consultate accesând [link].

CNE este parte componentă a Consiliului Național de Coordonare al Programului Național de Control al Tuberculozei și SIDA și a fost instituită în baza Hotărârii Nr.2 al CNC TB/SIDA din 9 iunie 2011. Aceasta este o comisie independentă, membrii căreia nu sunt subiecți ai politicilor de reglementare a conflictelor de interese și are statut consultativ.

CNE întruneşte reprezentanţi ai instituţiilor de resort (Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, Cancelaria de Stat, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, organizaţii internaţionale (UNAIDS şi OMS) şi societăţii civile (LPTH şi AO SMIT). Cu statut de invitaţi pernamenți, la şedinţele CNE participă reprezentanţii UCIMP, Centrului PAS, Programelor Naţionale TB și HIV,  coordonatorii programelor HIV și TB din regiunea de est, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor, ai Dispensarului Republican de Narcologie și alți parteneri interesați.

Minuta ședinței CNE, incluzând deciziile și recomandările membrilor, va fi publicată în curând pe pagina web a Consiliului Național de Coordonare TB/SIDA.

mbqbjh
ghtddd
hjd
hello