RM se situează printre ţările cu cea mai mare incidenţă estimativă a tuberculozei în Europa


Pe parcursul ultimilor ani 2005-2007 în republică s-au înregistrat cele mai multe cazuri de TB din ultimii 50 de ani. Un mare pericol prezintă bolnavii de TB trataţi inadecvat şi incorect până în 2001 din cauza lipsei de medicamente antituberculoase şi care dau tot mai frecvent reactivări a TB în prezent.

Tuberculoza rezistentă la tratamentul medicamentos apare atunci când tratamentul cu un medicament opreşte dezvoltarea unor bacili (sensibili) şi permite multiplicarea altor bacili ce sunt rezistenţi.

Nivelul rezistenţei la nivel mondial diferă în diferite regiuni ale globului. Al treilea Raport Global al OMS prezintă date din 109 ţări şi regiuni, dintre care în 102 din ele au fost identificate cazuri de tuberculoză rezistentă. Tuberculoza multirezistentă prezintă un pericol real în controlul efectiv al acestei maladii, fiind principala cauză de deces la persoanele cu HIV.

Incidenţa tuberculozei rezistente la medicamente în unele regiuni din Europa şi Asia Centrală este de zece ori mai înaltă decât media pe glob. Raportul OMS confirmă că TB multirezistentă este comună pentru pacienţii cu tuberculoză din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Conform raportului OMS despre bolile infecţioase cu impact mortal, pacienţii cu tuberculoză în ţările din Europa de Est şi Asia Centrală au probabilitatea de 10 ori mai înaltă de a avea tuberculoză multirezistentă (TB MDR) decât cei din restul lumii.

Experţii în bolile infecţioase a OMS au estimat că la etapa actuală în lume se înregistrează până la 300 mii cazuri noi de MDR TB pe an. Există de asemenea studii noi ce demonstrează că aproximativ 79% din cazurile MDR TB sunt de acum tulpini cu rezistenţă extinsă (XDR TB) la cel puţin 3 sau 4 medicamente de linia a 2-a, utilizate pentru tratamentul tuberculozei rezistente.

Conform raportului, „cea mai efectivă strategie pentru prevenirea rezistenţei la medicamente a fost implementarea strategiei DOTS”, strategie ce a fost recunoscută internaţional şi care are ca scop asigurarea pacienţilor cu medicamente. A fost demonstrată eficacitatea acesteia în prevenirea rezistenţei la tratamentul medicamentos.

Sursa: Supravegherea rezistenţei antituberculoase în Republica Moldova, anul 2006. Studiu naţional. Publicat de PAS, Chişinău, 2009.