Fondul Global oferă prioritate ţărilor sărace şi celor grav afectate de TB şi HIV/SIDA la cea de-a zecea rundă de finanţare

Declaraţia aparţine lui Nicolas Cantau, Managerul de Portofolio al Fondului Global pentru Republica Moldova, care s-a aflat în perioada 13-20 mai într-o misiune în Republica Moldova, participând şi la şedinţa Consiliului naţional de coordonare TB/SIDA. În cadrul şedinţei, Nicolas Cantau a informat despre câteva aspecte inovatoare, introduse în politicile de finanţare ale Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei, la runda a zecea. Astfel, dacă până acum ţările se ghidau de anumite criterii pentru elaborarea aplicaţiilor/propunerilor de proiecte, la runda a zecea acestea vor fi altele. Câştigătoare vor fi desemnate acele propuneri, care vor fi calitative, vor veni din partea unor ţări grav afectate de tuberculoză, HIV/SIDA şi malarie, precum şi din partea celor mai sărace state din lume. Această nouă prioritizare a criteriilor de selectare a propunerilor oferă mai multe şanse statelor care au un nivel scăzut al economiei şi o povară a maladiilor social-condiţionate înaltă.

Nicolas Cantau, Managerul de Portofolio al FG a mai informat că resursele financiare disponibile pentru cea de-a zecea rundă sunt de circa 75 milioane dolari SUA. Suma maximă pe care un stat o poate solicita în cadrul unei solicitări de finanţare este de 5 milioane dolari SUA la faza I şi 12,5 milioane dolari SUA pentru o perioadă de 5 ani. La examinarea tehnică a propunerilor, FG va mai lua în consideraţie, de asemenea, contribuţia statului (mărimea fondurilor, contribuţiilor din partea statului), capacitatea de absorbţie a fondurilor, precum şi performanţele pe care ţara aplicantă le-a obţinut în implementarea proiectelor până acum.

Republica Moldova beneficiază de finanţare din partea Fondului Global la runda 1, 6, 8 şi 9.

Victoria Tataru