Doar o abordare complexă, axată pe necesităţile beneficiarilor, poate favoriza reintegrarea socială a acestora

Scopul întâlnirii a fost de a explica mai bine aspectele ce ţin de aplicarea terapiei de substituţie cu metadonă (TSM) pentru persoanele dependente de substanţe psiho-active. Datorită experienţei vaste pe care o are în domeniu, dna doctor a explicat, într-un mod exhaustiv, principiile, scopul şi importanţa TSM în tratamentul consumatorilor de droguri din clasa opiaceelor.
Participanţii s-au dovedit a fi interesaţi de tema abordată, după cum a  menţionat Raisa Bărbuţă, şef de secţie, din cei 47 pacienţi care primesc TSM în municipiu, 7 sunt bolnavi de tuberculoză, ceea ce constituie aproximativ 15 la sută din numărul total al pacienţilor încadraţi în TCM. Acest fapt a demonstrat o dată în plus necesitatea stabilirii şi menţinerii unei alianţe între structurile medicale şi ONG-urile active în domenii corelate. Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea serviciilor prestate de Centrul de asistenţă psiho-socială pentru persoanele dependente de substanţe psiho-active “Puls”, care vine să completeze gama serviciilor medicale prin susţinerea şi suportul psihologic atât de necesar pacienţilor încadraţi în TSM.
În aceeaşi zi, dna Lilia Feodorova a fost invitată la “Puls” pentru a discuta cu echipa Centrului despre necesitatea implicării active şi conştiente a consumatorilor de droguri în terapia de substituţie cu metadonă. Întâlnirea a decurs sub forma unui dialog, axat pe întrebări şi răspunsuri. Cei prezenţi s-au pătruns de complexitatea temei, conştientizând importanţa activităţii pe care urmează sa o desfăşoare în calitate de reprezentanţi ai Centrului: acordarea suportului  psihologic şi a acompaniamentului social; informarea şi educarea pentru schimbarea comportamentului; consilierea de la egal-la-egal etc. Doar o abordare complexă, axată pe necesităţile beneficiarului (pacient al TSM), poate favoriza reintegrarea socială.

Ala Iaţco
vicepreşedinte TDV, Bălţi