Republica Moldova aplică la runda a 10-cea de finanţare a Fondului Global

Solicitarea de finanţare pentru runda a 10-cea „Răspunsul eficient la epidemia HIV cu focusarea pe grupurile cu risc sporit de infectare din Republica Moldova” este de 12,49 milioane dolari SUA şi prevede activităţi şi intervenţii de control şi profilaxie a infecţiei HIV/SIDA/ITS pentru utilizatorii de droguri injectabile (UDI), lucrătoarele care prestează servicii sexuale contra plată (LSC), bărbaţii care practică sex cu bărbaţi (BSB) pentru perioada iulie 2011- iunie 2016.  
Decizia de a aplica la Fondul Global o solicitare de finanţare pentru grupurile vulnerabile a fost luată de către membrii CNC în cadrul şedinţei precedente (20 mai 2010), pentru aceasta existând mai multe argumente, printre care:  
1.    Tipul epidemiei HIV/SIDA în Moldova continuă să fie concentrat în grupurile cu risc sporit de infectare, cu tendinţa de trecere (răspândire a infecţiei) în populaţia generală.
2.    Pachetul de servicii care se acordă acestor grupuri la moment este comprehensiv, însă necesită un grad mai mare de acoperire şi îmbunătăţire a calităţii acestora.
Procesul de elaborare a propunerii de finanţare pentru runda a 10-cea a fost iniţiat la începutul lunii iunie curent şi a implicat participarea activă, în special, a membrilor grupurilor tehnice de lucru „Grupuri vulnerabile” şi „Tratamentul şi îngrijirea persoanelor cu HIV/SIDA/ITS”. Astfel, specialiştii din cadrul acestor grupuri de lucru, la nivel naţional, au identificat următoarele priorităţi: prevalenţa HIV se menţine înaltă în populaţia cu risc sporit de infectare (PRSI); acoperirea insuficientă cu servicii pentru reducerea riscurilor, în special, în municipii; finanţare scăzută a serviciilor pentru reducerea riscurilor; pachet de servicii minim neatractiv pentru aceste grupuri; insuficienţa măsurilor de prevenire a transmiterii HIV de la UDI în rândul populaţiei pe cale sexuală; lipsa accesului persoanelor cu risc sporit de infectare la servicii prietenoase (consiliere şi testare voluntară, vaccinarea împotriva hepatitelor), lipsa serviciilor integrate pentru grupurile vulnerabile; lipsa unui sistem unic de identificare a clienţilor.

Solicitarea de finanţare, elaborată pentru runda a 10-cea a Fondului Global, conţine următoarele obiective:
1. De a fortifica măsurile de control a infecţiei HIV în rândul populaţiei cu risc sporit de infectare prin acordarea unor servicii extinse de prevenire a infecţiei HIV (creşterea capacităţilor şi asigurarea durabilităţii; extinderea şi creşterea calităţii programelor de schimb a seringilor; oferirea serviciilor adiţionale, inclusiv avocaţie, comunicare şi mobilizare socială; extinderea măsurilor de control HIV în rândul LSC şi BSB
2. Creşterea accesului populaţiei cu risc sporit de infectare la un complex de servicii prietenoase (programe de consiliere şi testare voluntară; program de vaccinare împotriva hepatitei B; prevenirea, depistarea şi tratamentul sindromal al ITS; tratamentul de substituţie opioidală; servicii integrate, inclusiv pentru tratamentul dependenţei.  
3. De a oferi deţinuţilor accesul la servicii de sănătate egale celor disponibile în sectorul civil (extinderea şi îmbunătăţirea calităţii programelor de schimb de seringi; tratamentul de substituţie opioidală; consiliere şi testare voluntară şi promovarea schimbării comportamentale, servicii integrate de sănătate).
4. Fortificarea capacităţilor comunitare de asigurare a durabilităţii şi a extinderii serviciilor de prevenire HIV (fortificarea capacităţilor Uniunii Organizaţiilor de Reducere a Riscurilor, acţiuni de mobilizare socială şi participare comunitară).
5. Fortificarea capacităţilor sistemului ME în domeniul reducerii riscurilor.

Activităţile incluse în cadrul obiectivelor respective se referă, geografic, şi la raioanele de est ale Republicii Moldova şi UTA Găgăuză.
Este de menţionat că solicitarea de finanţare către Fondul Global poate fi înaintată doar din numele Consiliului Naţional de Coordonare (CNC TB/SIDA) al ţării, structură intersectorială de nivel naţional (ce reflectă priorităţile şi angajamentul Republicii Moldova în combaterea tuberculozei, HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală), autoritate responsabilă de elaborarea solicitării de finanţare, coordonarea, monitorizarea şi gestionarea finanţelor, oferite de organizaţiile internaţionale (Fondul Global) ca răspuns la necesităţile ţării în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Prin aprobarea solicitării de finanţare către Fondul Global  (runda a 10-cea) în cadrul şedinţei, membrii Consiliului se angajează să supravegheze gestionarea resurselor oferite şi să ia decizii strategice în procesul implementării aplicaţiei respective.

Până la acest moment, Republica Moldova a încheiat de implementat runda 1-a a FG de granturi pentru domeniul tuberculozei şi HIV/SIDA în valoare de 11 milioane dolari SUA pentru anii 2003-2008 şi gestionează finanţele din rundele a 6-sea, a 8-a, a 9-a de granturi în valoare totală de aproximativ 70 milioane dolari SUA (fiecare solicitare de grant cuprinzând o perioadă de 5 ani).

Experienţa Republicii Moldova de implementare a granturilor Fondului Global este considerată una de succes: toate aplicaţiile înaintate au fost aprobate de Fondul Global, cu excepţia propunerii din runda a 9-a (domeniul HIV/SIDA), când Moldova a primit resurse financiare doar pentru domeniul tuberculozei.

Propunerea de grant pentru runda a 10-cea urmează să fie expediată pe adresa Fondului Global până la 20 august curent. Decizia Consiliului Director al Fondului Global despre rezultatele evaluării propunerii va fi cunoscută către luna noiembrie 2010.

Victoria Tataru