3000 teste de tip rapid pentru diagnosticarea infecţiei HIV la femeile gravide

Potrivit  Valeriei Dmitrienco, şeful laboratorului de diagnosticare şi referinţă SIDA al Centrului Naţional de Sănătate Publică, Centrul SIDA, în instituţiile medicale din Republica Moldova aceste teste se folosesc începând cu anul 2008. De regulă, femeile însărcinate sunt testate la infecţia HIV de două ori pe parcursul gravidităţii – prima dată când sunt luate la evidenţa medicală şi a doua oară – în a doua jumătate a sarcinii. Acest control medical este necesar pentru ca în cazul în care femeia este depistată HIV-pozitivă să i se acorde măsurile profilactice necesare pentru ca să nu transmită virusul HIV fătului. Se estimează, că dacă mama HIV-pozitivă primeşte cura de tratament profilactic conform standardelor în vigoare înainte de a naşte copilul, riscul ca infecţia HIV să-i fie transmisă nou-născutului scade, după datele UNAIDS, de la 25-35% până la 9% (în ţara noastră acest indice, în practică, nu depăşeşte 2%). Totuşi, pentru situaţiile când, o femeie ajunge la maternitate şi nu i se cunoaşte statutul, cu ajutorul testelor rapide acest statut poate fi determinat în decursul a numai 30 de minute.
Testul rapid (Vikia HIV ½, produs de către Compania farmaceutică BioMerieux din Franţa) reprezintă un dispozitiv mic, care are un ecran gradat cu un marker roşu şi un orificiu mic, în care se introduc câteva picături de ser (plasmă sau sânge),  prelevat de la persoana investigată. În cazul în care pe ecran, alături de banda roşie apare o linie adăugătoare, colorată în albastru, testul la infecţia HIV este considerat pozitiv. Testul rapid determină anticorpii dirijaţi contra virusurilor HIV1 şi HIV2. Rezultatul pozitiv al testului rapid nu poate însă servi bază pentru stabilirea diagnosticului infecţiei HIV şi necesită să fie confirmat sau infirmat prin investigaţia persoanei respective prin utilizarea testelor diagnostice suplimentare, inclusiv testul de confirmare imunoblot sau Western Blot.  
Pe parcursul lunii septembrie, cele 3000 de teste rapide vor fi distribuite tuturor instituţiilor medico-sanitare publice, care au în componenţa lor maternităţi (Chişinău, IMSP de pe ambele maluri ale râului Nistru). Valeria Dmitrienco ne-a mai informat că testele achiziţionate sunt de calitate foarte bună şi corespund tuturor specificaţiilor solicitate. Preţul unui test este în jur de 20 lei, dar pentru utilizare acestea sunt distribuite gratuit, costul lor fiind acoperit din sursele grantului Fondului Global. În afară de testele rapide şi testele clasice, femeile gravide beneficiază şi de un tip de seringi speciale, numite vacutainere, care sunt utilizate pentru prelevarea sângelui din vână cu ajutorul vacuum-ului. Ele se utilizează în timpul testării gravidelor la marcherii serologici ai infecţiei HIV/SIDA. Doar pe parcursul lunii august, instituţiilor medicale din republică le-au fost distribuite 80 mii de aceste dispozitive, care sunt utilizate deja în practică.
De menţionat că pe parcursul anului 2009, în Republica Moldova au fost înregistrate circa 45 mii de naşteri. Respectiv, în scopul profilaxiei transmiterii infecţiei HIV de la mamă la făt, au fost prelevate şi testate la infecţia HIV în total circa 90 mii probe mostre de sânge ale femeilor gravide, care au fost testate în prima şi în a doua jumătate a perioadei de sarcină.

NOTĂ: Din 2003, în conformitate cu Dispoziţia Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova nr. 279-d din 17.10.2003, a fost introdusă testarea gravidelor la infecţia HIV de două ori pe parcursul sarcinii: la luarea la evidenţă şi în a doua jumătate a sarcinii. În corespundere cu standardele în vigoare, în caz de stabilire preventivă a diagnosticului infecţiei HIV sau rezultatului pozitiv la testarea rapidă, efectuată în instituţia de asistenţă obstetricală, gravidei şi nou-născutului li se administrează o cură de tratament profilactic cu preparate ARV, cu consimţământul gravidei.
Testarea sângelui gravidelor în Republica Moldova se efectuează după algoritmul aprobat. Conform acestui algoritm, mostrele de sânge se prelevă nemijlocit în centrele medicilor de familie şi se transportă pentru analiză în laboratoarele de diagnosticare SIDA. Cu toate acestea, un anumit număr de gravide cu termene avansate de sarcină, precum şi cele internate la naştere, rămân cu o stare HIV necunoscută, nefiind examinate, din anumite motive, la termenii stabiliţi. În aceste cazuri, mamei şi nou-născutului nu poate să le fie administrată cura profilactică de ARV pentru prevenirea transmiterii HIV de la mama la făt. Astfel de situaţii pot fi evitate prin implementarea în practica instituţiilor de servicii obstetricale a testării rapide la infecţia HIV, care permite de a determina în scurt timp starea HIV a gravidei.

Informaţie de Victoria Tataru
CNC TB/SIDA