În Republica Moldova a fost dat start învăţământului la distanţă în domeniul HIV/SIDA

Potrivit dlui Oleg Lozan, directorul Şcolii de Sănătate Publică, cursul este un proiect al Şcolii de Sănătate Publică de pe lângă Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în parteneriat cu Asociaţia Obştească a Masterilor în Sănătatea Publică din Republica Moldova şi are drept obiectiv creşterea capacităţilor prestatorilor de servicii în domeniul HIV/SIDA prin învăţământul la distanţă. Cursul de studii este unul de tip nou, axat pe promovarea standardelor naţionale şi internaţionale şi prevede utilizarea metodelor interactive contemporane de instruire.

Conţinutul cursului „Învăţământul la distanţă în domeniul HIV/SIDA” a fost elaborat de un grup de specialişti din Moldova şi include prelegeri textuale şi video, plasate pe o pagină web, la care medicii de familie din republică au acces în mod individual. Avantajul acestei instruiri este că orice medic de familie din orice centru de sănătate sau centru al medicilor de familie din ţară, care va avea acces la programul respectiv, se va putea familiariza cu subiectele ce ţin de tematica HIV/SIDA (legislaţie, epidemiologie, conduita în cazul HIV/SIDA, grupurile de risc ale populaţiei, îngrijire şi suport pentru persoanele HIV-infectate, consiliere voluntară şi testare la HIV, drepturile omului în contextul HIV/SIDA, monitorizare şi evaluare). Cursul de învăţământ la distanţă conţine şi un sistem de evaluare şi autoevaluare, ce contribuie la ridicarea nivelului de asimilare a informaţiei recomandate pentru instruire.

Opinii ale participanţilor pe marginea cursului „Învăţământ la distanţă”:

Nicolae Lupu, directorul IMSP CMF Călăraşi
Am avut posibilitatea să particip la mai multe instruiri până acum, dar cursul „învăţământ la distanţă” mi se pare deosebit de bine organizat şi structurat. Poate că e şi din cauza specificului acestui tip de învăţământ. Mulţumesc organizatorilor pentru efortul de a ne apropia de tehnologiile moderne de instruire care există actualmente în lume.

Valentin Spătaru, medic de familie, şef al CS Baraboi, r. Donduşeni
Consider prezentările pe HIV/SIDA foarte binevenite, pentru că ne oferă posibilitatea de a ne reînnoi cunoştinţele pe care le avem în acest domeniu.
Personal particip pentru prima dată la un astfel de seminar şi totul îmi pare extrem de util şi interesant.

Tamara Sidorcenco, vicedirector al IMSP CMF Cimilşia
Învăţământul la distanţă se bazează pe cunoaşterea calculatorului şi faptul că în agenda de lucru au fost introduse lecţii practice de lucru la calculator cu exersarea programelor (Windows, Microsoft Excel, Power Point) este de apreciat. De apreciat este însăşi cursul care ni s-a propus „Învăţământ la distanţă prin metoda web”, care ne oferă posibilitatea să ne continuăm activitatea în cadrul instituţiei medicale din raion, beneficiind în acelaşi timp de instruire gratuită, fără a fi nevoie să ne deplasăm la cursuri de perfecţionare la catedra de instruire postuniversitară, economisind în acest fel timp şi bani. Cursul respectiv ne satisface şi necesarul de literatură pe care noi, medicii, trebuie să o consultăm permanent. O doleanţă din partea noastră, a participanţilor, ar fi ca asemenea metode performante de instruire să fie utilizate şi în cadrul altor tematici, cum ar fi tuberculoza, hepatitele virale B şi C, maladiile cardiovasculare etc.    

În concluzie, dl Oleg Lozan ne-a confirmat că ideea „Învăţământului la distanţă” este acceptată de toţi participanţii la cursul respectiv şi rezultatele obţinute vor contribui fără doar şi poate la multiplicarea acestei experienţe (extinderea cursului respectiv şi asupra altor categorii de medici cu abordarea a noi tematici şi probleme medicale). Astfel, către sfârşitul anului viitor, încă 150 de medici de la diferite instituţii medicale din republică vor fi instruiţi prin învăţământul la distanţă.

Proiectul "Învăţământ la distanţă în domeniul HIV/SIDA" se implementează cu suportul grantului Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

Informaţie pregătită Victoria Tataru