Programele de reducere a riscurilor – 12 ani în R. Moldova

Strategia de reducere a riscurilor prezintă consumatorul de droguri ca o persoană care are nevoie de sprijinul societăţii. Dacă societatea îl respinge, această persoană nu are prea multe motive să renunţe la consumul drogurilor, dacă societatea îl acceptă aşa cum este şi îi acordă o şansă de reabilitare, persoana respectivă se simte încurajată să renunţe la practica pe care o are.
Programele de reducere a riscurilor au scopul de a minimaliza efectele negative de ordin social, medical şi economic, asociate utilizării drogurilor injectabile şi/sau vădirii unui comportament iresponsabil pentru a preveni răspândirea infecţiilor ce se transmit pe calea sângelui şi a relaţiilor sexuale neprotejate.
În condiţiile răspândirii rapide a infecţiei HIV în rândul grupurilor vulnerabile cu risc sporit de infectare (utilizatorii de droguri injectabile, persoanele care prestează servicii sexuale contra plată, comunitatea LGBT, deţinuţii, migranţii etc.), implementarea proiectelor de reducere a riscurilor bazate pe acţiuni de informare; asigurare cu instrumente de injectare sterile; colectare, dezinfectare şi distrugere a acelor şi seringilor utilizate de consumatorii de droguri sunt  componente esenţiale ale programelor complexe de profilaxie HIV/SIDA, hepatitelor virale B şi C, infecţiilor cu transmitere sexuală.
Printre cele mai importante rezultate, obţinute în urma împlementării Programelor de reducere a riscurilor sunt: scăderea intensităţii de răspândire a infecţiei HIV în rândul utilizatorilor de droguri de la 72.8%  în 2001 la 12,2% în 2009 şi 9,1% în 9 luni ale anului 2010; reducerea cazurilor de utilizare în comun a seringilor şi a frecvenţei de injectare a drogurilor; creşterea nivelului de cunoştinţe a populaţiei din grupurile vulnerabile despre HIV şi SIDA; cunoaşterea factorilor de risc şi a metodelor de prevenire a infecţiilor; creşterea nivelului de utilizare a mijloacelor de protecţie individuală etc.
În prezent, numărul beneficiarilor Programelor de reducere a riscurilor depăşeşte considerabil numărul persoanelor aflate la evidenţa serviciilor narcologice de stat, ceea ce denotă o atitudine de încredere pentru acest gen de activităţi şi servicii. Cu toate acestea, percepţia publică vizavi de rolul acestor programe în societatea noastră încă nu este pe deplin conştientizat.
Reprezentanţii Asociaţiei Obşteşti “Uniunea pentru prevenirea HIV/SIDA şi reducerea noxelor din Moldova”, Centrului SIDA, Departamentului Instituţii Penitenciare şi Fundaţiei Soros-Moldova adresează un apel instituţiilor mass media de a susţine activităţile programelor de reducere a riscurilor în Republica Moldova şi de a promova opinii favorabile toleranţei, creşterii nivelului de educaţie a populaţiei şi informarea corectă despre pericolele la care se expun persoanele care consumă droguri, fie şi ocazional.
Apelul a fost lansat în cadrul mesei rotunde „Strategia de reducere a noxelor – filozofie cu impact comportamental”, organizată în cadrul proiectului „Asigurarea sustenabilităţii Programelor de reducere a riscurilor prin iniţierea finanţării din cadrul resurselor bugetare naţionale”, susţinut financiar de Fundaţia Soros-Moldova.
Sursa: Comunicat de presa UORN