Sistemul de finanţare a sănătăţii, înalt apreciat de către experţi

„Republica Moldova este printre statele fruntaşe din zona CSI în privinţa implementării reformelor de finanţare medicală şi poate fi prezentată drept exemplu altor ţări, care nu au reuşit încă acest lucru. Chiar dacă medicina moldovenească mai are de trecut peste multe provocări, iar unele servicii mai au loc pentru îmbunătăţiri, istoria evoluţiei sistemului de finanţare medicală poate fi considerată una de succes”, a declarat directorul sistemelor de sănătate publică în cadrul Biroului regional european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge.

Coordonatorul sectorului de dezvoltare umană al Băncii Mondiale în Republica Moldova, Paolo Belli, a menţionat că moldovenii au făcut mulţi paşi înainte în domeniul sănătăţii, spre deosebire de alte state postsovietice, dar mai rămâne mult de lucru pentru perfecţionarea reformei de finanţare a sănătăţii. „Moldova urmează să îmbunătăţească serviciile medicale şi să sporească sistemul de venituri. Fenomenul de plată „pe sub masă” duce la stagnarea reformelor”, a accentuat Paolo Belli.

Şeful Biroului de coordonare al OMS în Republica Moldova, Jarno Habicht, a declarat că, timp de un an, de când se află în Moldova, a observat tendinţa de îmbunătăţire a situaţiei în instituţiile medicale din ţară, dar mai există unele lacune în sistem. „Este important ca sistemul de finanţare să fie promovat pentru ca mai mulţi oameni săraci, care nu-şi permit să cumpere asigurarea medicală, să aibă oricum acces la serviciile medicale de calitate”, a menţionat şeful biroului.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, prezent la eveniment, a remarcat importanţa majorării contribuţiilor la sistemul de asigurări medicale. Potrivit oficialului, în următorii 4 ani, pentru evoluţia şi funcţionarea normală a sistemului, este nevoie ca această contribuţie să crească până la 11%, faţă de 7% în prezent (împărţită de angajat şi angajator).

Potrivit ministrului, datorită majorării contribuţiei va fi posibilă şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale. În pachetul de bază vor putea fi incluse mai multe servicii asigurate din buget. „Continuarea implementării reformelor în sistemul de finanţare a sănătăţii ar permite oferirea noilor servicii medicale cetăţenilor noştri. Am putea face intervenţii chirurgicale care sunt foarte costisitoare, iar pacienţii trebuie să plece peste hotare să se trateze. Totodată, am dezvolta şi domeniul transplantării de organe şi ţesuturi”, accentuat ministrul.

La conferinţă a participat şi prim-ministrul Vlad Filat, care a apreciat pozitiv efortul depus pentru dezvoltarea reformelor în domeniul finanţării sănătăţii şi a înmânat diplome din partea Guvernului specialiştilor CNAM care au promovat valorile sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală chiar de la înfiinţarea companiei.

Conferinţa jubiliară „Sistemul de finanţare a sănătăţii din Republica Moldova” a fost organizată în colaborare cu OMS şi s-a desfăşurat în contextul acţiunilor dedicate unui deceniu de la fondarea CNAM şi aproape 8 ani de la implementarea sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. La conferinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai companiilor de asigurare medicală din mai multe state şi organizaţii mondiale.  

http://www.info-prim.md