Suport de curs pentru pregătirea specialiștilor în consiliere și testare voluntară

Ludmila Chitic, profesor de obstetrică și ginecologie la Colegiul de Medicină din municipiul Chișinău, una dintre autoarele lucrării, a menționat că suportul de curs va fi predat studenților de la colegiile de medicină în anul II (trimestru IV), când se studiază disciplinile clinice. Prin aceasta se urmărește ca viitorii asistenți medicali să aibă o mai bună pregătire profesională, să devină buni consilieri, să dispună de abilități de comunicare și consiliere necesare pentru a le ajuta persoanelor care li se adresează să identifice mai ușor factorii de risc; să fie informate despre consecințele negative ale acestora și să prevină infectarea cu HIV și hepatitele virale B și C pe viitor. 

Suportul de curs a fost elaborat  de un grup de experți de la Colegiul de Medicină din municipiul Chișinău și urmează a fi inclus în planul tematic de instruire a tuturor colegiilor de medicină din țară începând cu anul academic 2012-2013.

Opinii pe marginea suportului de curs

Lilia Meaun, medic epidemiolog, șef de secție la Centrul de formare profesională, municipiul Bălți

Mă bucur foarte mult de apariția acestui suport de curs, care vine în sprijinul pregătirii cadrelor din domeniul medicinii. Or, dacă dorim să schimbăm atitudinea și comportamentul oamenilor din societate vizavi de persoanele care sunt infectate cu HIV și hepatitele virale B și C, trebuie să pornim anume cu lucrătorii medicali.

Personal predau un curs tematic de hepatită virală și HIV/SIDA și, an de an, întâlnesc aceeași atitudine dezaprobatoare față de persoanele infectate cu HIV la audienții mei. Această situație este de-a dreptul ridicolă și revoltătoare, întrucât pesoanele din societate, care nu cunosc nimic despre infecția respectivă, adoptă atitudinea și comportamentul lucrătorului medical. Astfel, dacă persoanele în halate albe sunt neglijente și manifestă agresivitate față de pacienții infectați cu HIV, acest lucru se reflectă ca într-o oglindă, cu o intensitate și mai mare, în societate. În consecință, avem ceea ce avem în prezent, persoane discriminate, umilite, neînțelese chiar de cele mai dragi ființe ale lor (familie, prieteni, rude).

Este o zicere foarte înțeleaptă: „Comportă-te cu fiecare om așa după cum ai vrea să se comporte cu tine”. Nimeni nu este asigurat că într-o zi nu va fi expus riscului de a fi infectat cu una din aceste maladii. Este dureros să te simți respins, izolat, trădat... Este îngrozitor, când discriminarea și lipsa de confidențialitate începe în biroul lucrătorului medical. Dacă va continua așa, nu vom ajunge niciodată ca lumea să fie mai bună, tolerantă, cu un simț al compasiunii pentru problemele semenilor. Să nu ne acoperim cu carapace și să trăim ca broasca țestoasă – fiecare cu trăirile sale. Să medităm ce putem face pentru a-i ajuta pe cei aflați într-o dificultate să depășească starea care-i caracterizează. În acest deziderat, sperăm să ne ajute suportul de curs, la care ne-am referit în cadrul mesei rotunde.

Sursa: Centrul PAS