Training pentru jurnalişti la tema tuberculozei

Agenda trainingului a inclus prezentări despre situaţia actuală din domeniul tuberculozei în Republica Moldova (Liliana Domente, director, Institutul de Ftiziopneumologie; Valeriu Crudu, coordonator de program, Centrul PAS), precum şi sesiuni de master-class, moderate de bine cunoscuţii prezentatori de emisiuni de la Publika TV: Vitalie Dogaru şi Elena Pahomova.

Referindu-se la cât de ușor și cât de greu le este jurnaliștilor să abordeze în mass media tematica tuberculozei, dl Vitalie Dogaru a menționat că acest lucru este mai curând greu decât ușor, pentru că în situația în care unele autorități sunt reticente la solicitarea jurnaliștilor de a veni în studiou pentru a discuta la această temă, iar specialiștii din medicină, care acceptă invitația, adeseori folosesc un limbaj cu terminologie sofisticată, este rolul jurnalistului ca să se documenteze și să le ajute oamenilor să înțeleagă ce este tuberculoza, cum se tratează și cum pot să îi susțină pe cei care suferă de această maladie pentru a se vindeca.

O sesiune cu totul deosebită a fost cea moderată de dl Ion Bunduchi, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice (APEL), care, cu ajutorul reprezentanţilor ONG “Speranţa Terrei” din Bălţi (Dora Rodiucova, președinte), a improvizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia jurnaliştii au avut posibilitatea să adreseze întrebări unor foşti bolnavi detuberculoză, care și-au împărtăşit istoriile de viaţă despre cum au înfruntat boala, acceptând ca prin intermediul mass media să atragă atenţia opiniei publice asupra problemelor, cu care s-au confruntat în demersul lor de a se vindeca. 

Întrucât exercițiul conferinței de presă a fost continuat cu antrenarea jurnaliștilor în scrierea unei știri/relatări scurte, care ulterior au fost citite și discutate în cadrul sesiunii, am solicitat dlui Ion Bunduchi să vină și cu unele recomandări, care i-ar ajuta pe reprezentanții mass media să își îmbunătățească nivelul de scriere și pregătire a materialelor de presă la tema tuberculozei. Iată care ar fi acestea: 

“- Să aibă în atenție, de fiecare dată la pregătirea materialelor jurnalistice – scopul campaniei mediatice antituberculoza – aceasta fortifică mesajele și, implicit, eficiența;
- Să caute, să găsească și să aducă în atenția publicului istorii umane relevante, concrete, din mediul unde activează. Atare istorii sunt mai de învățătură, decât datele generale globale;
- Să nu încerce să cuprindă necuprinsul într-un singur material jurnalistic. E muncă în zadar. Tema/problematica este mai ușor percepută, dacă e "despicată" în aspecte mult mai înguste, mult mai concrete, dar reflectate în profunzime. "Tuberculoza" este o temă generală. În orice volum de spațiu de ziar sau de emisie ea nu poate fi reflectată, decât superficial. "Simptomele tuberculozei" este un aspect mai concret al temei generale. Nota bene! Simptomele povestite de un pacient vor avea o credibilitate mult mai mare, decât dacă le-ar citi jurnalistul din manual;
- Să nu uite simplul adevăr: din ceea ce ni se spune, putem percepe/însuși doar ceea ce înțelegem. Și întrucât ni se spune în cuvinte – cuvintele trebuie să fie înțelese. Înțelese de către toți beneficiarii materialelor jurnalistice, nu doar de specialiști;
- Și ultima: de preferat materiale jurnalistice mai scurte, dar mai multe, decât lungi, dar puține. E vorba de vizibilitatea temei/problemei. Vizibilitate mai mare înseamnă mai multă lume să afle despre problemă. Când mai multă lume se implică în soluționarea unei probleme, cresc șansele soluționării ei”.

Jurnaliștii participanți la training au primit câte un set de materiale informative de suport pentru pregătirea emisiunilor/articolelor la tema tuberculozei.

De asemenea, în cadrul evenimentului, au fost anunţaţi despre posibilitatea de a se implica într-o mică campanie de informare la nivel local (perioada martie-mai) și despre condiţiile de participare la un concurs, la care pot participa toţi jurnalişţii, inclusiv colaboratorii instituţiilor mass media (presa scrisă, posturile de radio şi TV) interesaţi de tematica tuberculozei.

Trainingul a fost organizat de Centrul PAS în cadrul proiectului “Sporirea rolului pacientului și a comunității în controlul tuberculozei”, grantul Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei.

Sursa: Centrul PAS