Acțiuni internaționale majore privind controlul TB și HIV

Adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD)

La finele lunii septembrie, țările membre ale ONU au adoptat 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), cunoscute și ca Obiectivele Globale și tinetele pentru fiecare obiectiv în parte, care, în ansamblu, stabilesc cadrul pentru politica de dezvoltare la nivel mondial către anul 2030.  Obiectivele țin de eradicarea sărăciei şi foamei, sănătate, educație, egalitate de gen, apă curată şi sanitație, energie curată, crearea locurilor de muncă şi creșterea economică, inovație şi infrastructură, mediu, climă şi rezistență la dezastre, dezvoltare democratică, parteneriate şi finanțare.

Cele 17 obiective se bazează pe realizările Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului stabilite de  Organizația Națiunilor Unite în 2000, care au inclus și angajamentul de a stopa și descrește epidemia SIDA. De atunci, a fost intensificat răspunsul la HIV, ceea ce a permis nu doar atingerea, dar și depășirea obiectivului privind controlul SIDA.

În cadrul noii agende de dezvoltare, cel de-al III obiectiv – Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți, la toate vârstele, își propune drept țintă eradicarea epidemiilor SIDA, TB și malariei până în anul 2030, cât și combaterea hepatitelor. O altă țintă a acestui obiectiv ține de consolidarea măsurilor de prevenire și tratament a abuzului de substanțe narcotice și consumului nociv de alcool. https://sustainabledevelopment.un.org/topics

În calitatea sa de promotor al parteneriatului pentru eliminarea HIV/SIDA, tuberculozei si a malariei, Fondul Global susține pe deplin abordarea comprehensivă a provocărilor legate de dezvoltare, subliniind necesitatea unei coordonări eficiente între sectoarele sănătate și educație, fapt care pune adolescentele și tinerele femei în centrul atenției.

"Provocările extraordinare cu care ne confruntăm, cer o abordare și atitudine integrată", a declarat Mark Dybul, Directorul executiv al Fondului Global. "Lupta împotriva HIV, tuberculozei si a malariei este strâns legată de numeroase alte eforturi care ajută oamenii să creeze oportunități. Pentru a preveni infecții cu HIV in rândul adolescentelor, trebuie să ridicăm nivelul educației. Pentru a lupta împotriva TB în mahalale urbane aglomerate, trebuie să îmbunătățim condițiile de viață. Pentru a scăpa de malarie, trebuie să construim sisteme de sănătate puternice și durabile."

”Țintele prevăzute în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ne oferă o foaie de parcurs pentru a rezolva unele dintre cele mai stringente provocări ale lumii”, susține Michel Sidibé, Directorul Executiv al UNAIDS. UNAIDS a stabilit acum un curs ferm de a pune capăt epidemiei cu SIDA până în anul 2030. Pentru a realiza acest lucru UNAIDS a dezvoltat o abordare de tratament Fast-Track pentru a atinge un set de obiective specifice până în anul 2020.

Atingerea celor 17 ODD presupune un efort conjugat al comunității persoanelor afectate, societății civile, guverne, organizații internaționale și sectorul privat.

Lansarea unui nou parteneriat pentru îmbunătățirea serviciilor de asistență medicală primară

Subliniindu-se nevoia urgentă de transforma modul în care sunt prestate serviciile de îngrijire/sănătate în țările cu venituri mici și medii, în timpul Asambleii ONU de la New York,   Fundația Bill & Melinda Gates, Grupul Băncii Mondiale și Organizația Mondială a Sănătății au anunțat recent lansarea unui nou parteneriat pentru a sprijini țările în îmbunătățirea serviciilor de asistență medicală primară. Asistența medicală primară este pilonul sistemelor de sănătate și este esențială pentru prevenirea epidemiilor ca Ebola; îmbunătățirea sănătății femeilor și copiilor; combaterea bolilor infecțioase majore HIV și TB; și gestionarea poverii bolilor netransmisibile.

 

OMS a propus un nou Ghid privind tratamentul ARV

La 30 septembrie curent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un Ghid cu noi recomandări privind Utilizarea medicamentelor antiretrovirale (ARV) ca un pas major spre îmbunătățirea calității vieții persoanelor ce trăiesc cu HIV și reducerii transmiterii virusului.

http://www.who.int/hiv/pub/guidelines/earlyrelease-arv/en/.

Ghidul ”Să tratăm toate persoanele care traiesc cu HIV și să oferim tratament ARV ca măsură suplimentară de prevenire a infecției pentru persoanele în risc "substanțial" de infecție” recomandă ca tratamentul ARV să fie prescris imediat persoanelor cărora le-a fost stabilit diagnosticul HIV, indiferent de nivelul CD4 (CD4 măsoară sănătatea sistemului imunitar). Ghidurile, de asemenea, recomandă ca persoanele în risc sporit de infectare să aibă acces la profilaxia pre-expunere, ca parte a strategiei combinate de prevenire HIV.

Se mizează ca Ghidul, realisat cu suportul UNAIDS, să permită, de asemenea, consolidarea abordării Fast Track, care include atingerea țintelor 90-90-90 către anul 2020. Țintele presupun ca: 90% din persoanele care trăiesc cu HIV, să-și cunoască statutul, 90% din persoanele care își cunosc statutul pozitiv HIV - să aibă acces la tratament ARV, iar 90% din persoanele în tratament - să atingă supresia încărcăturii virale. Acestea, de asemenea, includ reducerea cu 75% a infecțiilor noi și atingerea nivelului 0 discriminare.

Grație noilor recomandări, numărul persoanelor HIV+ din întreaga lume care pot beneficia de tratament ARV va crește substantial - de la 28 milioane la 37 de milioane.

La fel ca și întreaga comunitate a agențiilor active în domeniu, FG salută recomandările recente ale OMS. "Salutăm lansarea timpurie a acestui ghid. Cele două recomandări sunt deosebit de importante pentru abordarea tratamentului ”fast-track” și obiectivele de prevenire. Extinderea accesului la TARV și prevenire, în special pentru populațiile cheie și fetele adolescente, este acum o provocare majoră de sănătate la nivel mondial, care necesită angajamentul nostru colectiv și determinare. Noi trebuie să acceptăm obiective ambițioase, dacă dorim să eliminăm HIV ca o amenintare pentru sanatatea publica" a menționat Mark Dybul, Directorul executiv al FG.