Fondul Global a aprobat un nou cadru strategic

În cadrul celor două zile de reuniune la Geneva, membrii Consiliului de administrare au decis să acorde prioritate inițiativelor care vor fi accesibile mai multor persoane și care vor genera un impact mai mare prin abordări inovatoare care să răspundă nevoilor țării. Fondul Global investește anual circa 4 miliarde de dolari SUA în programele implementate la nivelul comunităților din întreaga lume pentru a câștiga lupta împotriva epidemiei HIV/SIDA, tuberculozei și malariei.
 
Potrivit membrilor Consiliului, dezvoltarea noului cadru strategic a avut loc pe parcursul unui an de zile, iar sute de parteneri s-au implicat activ în discuțiile organizate pentru consultarea documentului în cadrul Forumului de parteneriat, care a avut loc la Addis Abeba, Bangkok și Buenos Aires, precum și în cadrul unui e-Forum, care a oferit posibilitatea de a colecta propunerile celor interesați din întreaga lume.
 
Noul cadru strategic este în deplină concordanță cu obiectivele de dezvoltare durabilă adoptate, în septembrie 2015, de statele membre ale Organizației Națiunilor Unite și își propun să susțină tot mai mulți oameni aflați în dificultate și care au nevoie de ajutor, să reducă inegalitățile și să susțină țările aflate în tranziție în procesul de autofinanțare a programelor.
 
Totodată, noul cadru strategic afirmă angajamentul Fondului Global de a dezvolta sisteme viabile pentru menținerea sănătății și politici naționale durabile de sănătate în fiecare țară.
 
În cadrul reuniunii, membrii consiliului au ajuns și la un consens cu privire la necesitatea extinderii programelor care vizează eliminarea barierelor ce împiedică accesul la serviciile medicale și susținerea în continuare a protecției drepturilor omului în ciclul de granturi și strategii de finanțare.
 
Consiliul a recomandat continuarea procesului de îmbunătățire a modelului de alocare a resurselor cu scopul de a spori eficacitatea implementării strategiei pentru țările cu risc sporit de pandemie și capacitate redusă de plată a serviciilor, dar și pentru grupurile vulnerabile și populațiile-cheie care sunt afectate în mod disproporționat de cele trei boli.
 
Ținem să menționăm că din Consiliul de Administrare a Fondului Global face parte și un reprezentant din Republica Moldova - Alexandru Curașov, delegat din partea comunității persoanelor care trăiesc cu HIV (PTH).