În premieră, consumatorii de droguri din Republica Moldova au acces la preparatul ce salvează vieți

Programele de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile dețin în acest sens dovezi și pe parcursul unui an de zile au pledat pentru necesitatea implementării activităților de prevenire a supradozelor în mediul consumatorilor de droguri prin oferirea accesului la preparatul medical Naloxonă, care constituie un antidot în cazul supradozelor produse de substanțele opiacee. În rezultatul muncii depuse în comun cu colegii din sectorul neguvernamental, colaborării intense cu Dispensarul Republican de Narcologie la începutul anului 2016 acest deziderat a fost realizat prin inițierea activităților în mun. Bălți.
 
Astfel, la data de 14 ianuarie 2015, anul curent, a avut loc prima instruire a clienților Programelor de Reducerea Riscului, din șirul celor preconizate pentru anul 2016, în acordarea primului ajutor în cazul supradozelor cu opioide și utilizarea corectă în acest caz a nalaxonei. Această activitate este prima inițiativă de acest gen în Republica Moldova ce implică nu doar instruirea clienților, dar și oferirea naloxonei pentru administrare în caz de urgență.
 
În cadrul activității specialiștii TDV Bălți și ai serviciului narcologic din mun. Bălți  în comun cu participanții au  identificat efectele pe care le au drogurile asupra organismului omului și cauzele supradozării, la fel, participanții au învățat cum pot să recunoască și să diferențieze supradoza cu opioide sau stimulente în funcție de simptome.
 
Un alt obiectiv al instruirii a fost de a forma la participanți deprinderi corecte de acordare a primului ajutor medical în caz de supradoză. Inițial participanții au oferit exemple concrete din viața personală și modul cum de obicei procedează în asemenea cazuri, după care au primit instrucțiunile corecte privind acordarea primului ajutor medical în caz de supradoze. Mai mult ca atît, participanții la seminar au avut parte și de o sesiune de exerciții practice, unde fiecare a antrenat:
  • Cum să plaseze corect o persoană în cazul cînd o găsește inconștientă;
  • Cum să acorde primul ajutor medical pînă la sosirea ambulanței: respirația artificială și masajul indirect al inimii;
  • Cum să administreze corect nalaxona în cazul supradozei cu opioide;
Beneficiarii Programelor de Reducerea Riscurilor care au participat la cestă instruire la final au realizat un test de evaluare, în baza căruia, fiecare a primit ulterior nalaxona.
 
Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului „Prevenirea HIV/SIDA și ITS în rîndul consumatorilor de drog injectabile din Bălți, Ungheni și Fălești în baza Strategiei Reducerea Riscurilor”, finanțat de Fundația Soros-Moldova din resursele  GFATM.