Comemorarea Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA 2015

Potrivit UNAIDS, pentru a stopa SIDA ca o amenințare pentru sănătatea publică, este necesar un răspuns accelerat și focusat, prin intermediul  datelor calitative care să permită identificarea persoanelor supuse celui mai mare risc de infectare și a ajunge în regiunile, localitățile sau comunitățile în care au loc cele mai multe cazuri noi de infectare cu HIV. Pentru a sprijini țările în această abordare, UNAIDS a lansat, recent, un nou raport: Concentrarea pe locație și populație: Fast-Track pentru a termina SIDA până în 2030, care oferă exemplele a peste 50 de comunități, orașe și țări care folosesc abordări inovatoare pentru a ajunge la mai multe persoane cu servicii comprehensive de prevenire și tratament HIV.
 
În ultimii ani, UNAIDS și Fondul Global și-au consolidat eforturile în combaterea fenomenului HIV/SIDA și au înregistrat rezultate impresionante. Astfel, până în iunie 2015, UNAIDS estimează că un număr de 15,8 milioane de persoane aveau acces la tratamentul antiretroviral, comparativ cu 7.5 milioane în 2010 și 2.2 milioane în 2005. Totodată, se estimează că în țările susținute de Fondul Global numărul de noi infecții cu HIV a scăzut cu 36 la sută între anii 2000 și 2014, iar decesele legate de SIDA au scăzut cu 42% față de 2004.
 
Cu toate acestea, SIDA este încă principala cauză de deces în rândul femeilor de vârstă reproductivă, și, totodată, una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
 
Conform UNAISD, țările se pregătesc să dubleze numărul de persoane în tratament HIV până în 2020. Abordarea Fast-Track va avea un rol esențial în atingerea obiectivului de tratament al UNAIDS 90-90-90: de a se asigura că 90% din persoanele estimate că trăiesc cu HIV cunosc statutul lor HIV, 90% dintre persoanele care cunosc statutul lor HIV pozitiv sunt în tratament și 90% din oamenii din tratament au suprimată încărcătura virală.
 
În contextul acestei zile, Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a declarat: “Liderii mondiali s-au angajat, în unanimitate, să pună capăt epidemiei SIDA până în 2030, ca parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, adoptate în septembrie. Acest angajament reflectă puterea solidarităţii pentru a crea, dintr-o boală distructivă, una dintre cele mai incluzive mișcări din istoria modernă. Fiecare copil poate fi născut neinfectat cu HIV de la mame (HIV +) care pot nu numai să supraviețuiască, dar și să prospere. Stoparea SIDA este esențială pentru succesul fiecărei femei, fiecărui copil și pentru strategia globală pe care am lansat-o pentru a asigura sănătatea și bunăstarea femeilor, copiilor și adolescenților în cadrul unei generații.”
 
În Republica Moldova, potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, de la declanşarea epidemiei până la finele anului 2014, cumulativ, au fost înregistrate 9389 cazuri de HIV/SIDA, inclusiv 2491 decese. În perioada de 9 luni ale anului 2015, infecţia a fost confirmată la 545 persoane, faţă de 654 în perioada respectivă a 2014. Fiind afectate persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, la un nivel înalt se menţine transmiterea heterosexuală, cu prevalența înaltă în rândul consumatorilor de droguri injectabile (CDI) și lucrătoarelor sexului comercial (LSC).
 
Comemorarea acestei zile în Republica Moldova are loc prin desfășurarea unor campanii naționale ample de încurajare a populației pentru testare HIV și diminuarea prejudecăților; acțiuni de pleadorie realizate de comunitatea persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, dezbateri publice în mass-media și dialoguri naționale între factorii de decizie și societatea civilă.