Nicolas Cantau: „Fondul Global nu-și retrage toată finanțarea pentru programele de prevenire a HIV, dar Moldova trebuie să aștepte mai puțini bani de la organizație”

 
Domnule Cantau, acum că Fondul a decis să se retragă încet-încet din regiune, ce speranțe vă puneți în Republica Moldova?
 
Noi susținem Republica Moldova deja de 10 ani în programele de prevenire a tuberculozei și infecției HIV. Avem o colaborare foarte bună. Am oferit în această perioadă 100 de milioane de dolari pentru lupta cu TB și HIV și continuăm să lucrăm împreună. Acum, Guvernul Moldovei și-a asumat un pas îndrăzneț – preluarea unei părți de finanțare din bugetul național a programelor de prevenire a infecției și tratamentului antiretroviral. Noi avem speranțe mari că pe viitor Moldova își va asuma o parte din aceste cheltuieli. Fondul Global nu poate garanta finanțarea din partea organizației după anul 2017. Mai exact nu știm câți bani anume vor decide donatorii să ofere Republicii Moldova.
 
Înseamnă că Fondul Global va avea partea lui de contribuție în finanțarea programelor, doar că acestea vor fi mai mici…
 
Fondul va oferi resurse financiare, dar deja mai puține. Moldova trebuie să fie pregătită să preia programele cele mai prioritare în controlul TB și HIV. E vorba despre programe pe care le-am discutat în cadrul acestui Dialog Național cu autoritățile, societatea civilă și beneficiarii. Este vorba de reducerea riscurilor, accesul la testarea HIV. Deci, ceea ce așteptăm noi de la Moldova este să preia o parte din aceste cheltuieli. Fondul nu își retrage toată finanțarea. Ceea ce nu va putea acoperi Moldova, vom prelua noi. Este un proces din ambele părți. Dacă vom vedea că nu există niciun progres, ne va fi complicat să asigurăm finanțarea în aceleași tempo-uri ca până acum.
 
Se știe deja cu cât se va diminua finanțarea pentru Moldova?
 
Deocamdată nu știm. Totul depinde de fondurile care se vor acumula, scopurile pe care și le vor propune donatorii și modul în care se va decide repartizarea resurselor. Vreau să spun că Moldova nu este o prioritate pentru Fondul Global, și Slavă Domnului. Cele mai mari finanțări vor fi alocate țărilor din Africa, unde problema e mult mai acută. Moldova trebuie să aștepte mai puțini bani de la Fondul Global și trebuie să-și asume partea sa de cheltuieli.
 
Credeți că vom reuși având în vedere instabilitatea politică din Moldova și schimbarea frecventă a Guvernelor?
 
Ar putea sau nu afecta acest lucru procesul de trecere de la finanțarea externă la cea internă? Înțeleg ce mă întrebați. Dacă Ministerul Sănătății va fi o instituție independentă și va face politici corecte, atunci o să vă reușească.
 
Ce pași concreți trebuie să facă autoritățile din sănătate ca să treacă fără impedimente și corect la finanțarea unor programe din bugetul național?
 
De exemplu, ar trebui să înceapă să finanțeze acele organizații neguvernamentale care au acces direct la grupurile care au riscul cel mai mare de infectare cu HIV, celor care deja sunt infectați sau care pot transmite, de exemplu, tuberculoza. Este un drept constituțional al acestor oameni să le fie protejată sănătatea. Dacă vor fi sprijiniți acești oameni și ei se vor simți bine, atunci vor putea să-și întemeieze familii, să muncească și nu se vor infecta unii pe alții. Va fi convenabil pentru toți, atât pentru pacienți, cât și pentru responsabilii din sănătate. Statul trebuie să aibă curajul să aloce bani pentru reducerea riscurilor sau pentru reformarea serviciilor de tratament a tuberculozei, care sunt foarte costisitoare acum și ineficiente.
 
Ce riscuri întrezărește Fondul Global, dacă Guvernul nu va aborda problema corect și nu se va mișca suficient de repede până în 2018?
 
Riscurile țin de răspândirea epidemiei. Dacă e să ne referim la tuberculoză, atunci se vor răspândi formele de tuberculoză rezistente, care nu vor putea fi tratate. Se poate întâmpla ca tuberculoza și infecția HIV să se răspândească împreună și va fi ca în alte țări, unde aceste maladii nu pot fi tratate. De aceea, acum există posibilități și totul depinde de liderismul politic al Ministerului Sănătății ca să facă pași corecții. Astfel comunitatea internațională și inclusiv Fondul Global va susține în continuare Republica Moldova. Noi ne punem mari speranțe în țara dvs.
 
Domnule Cantau, vă mulțumim pentru discuție.