Mesajele celor mai influenți lideri mondiali în domeniul HIV cu ocazia Zilei Internaționale de Combatere HIV/SIDA 2016

Această zi în calendar vrea să atragă atenția întregii populații că epidemia HIV/SIDA nu mai este echivalent cu o sentință la moarte și că atitudinea negativă a oamenilor face ca persoanele seropozitive să se simtă discriminate și înjosite, deseori, fiindu-le frecvent încălcate drepturile.

Cei mai influenți parteneri mondiali în domeniul HIV/SIDA au adresat omenirii cu mesaje încurajatoare și poziții determinate spre stoparea epidemiei HIV/SIDA către 2030.

Mark DYBUL, Director Executiv, Fondul Global: „Un element indispensabil al eforturilor noastre de a pune capăt epidemiei HIV este prevenirea – care a rămas prea mult în urmă, și care permite ca prea mulți oameni să fie infectați cu acest virus. Se estimează ca aproximativ 2,1 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în 2015. Acesta cifră include 1,9 milioane de adulți - un număr care a rămas constant 2010-2015 - precum și mai mult de 150.000 copii. Toți acești oamenii acum trăiesc cu o boală care putea fi prevenită. Numărul persoanelor care au acces la tratamentul HIV este în continuă creștere - în prezent, mai mult de 18 milioane – iar această cifră reprezintă rezultatele unei muncii impresionante în multe țări ale lumii, lucru care trebuie să continue și să se extindă.

În același timp, pentru a stopa epidemia HIV, trebuie să revitalizăm mișcarea HIV, cu o abordare cuprinzătoare, care să includă metode medicinale de prevenire și, totodată, abordarea tuturor care pun oamenii în pericol și subminează accesul la servicii. Trebuie să ne reînnoim angajamentul nostru față de acei oameni care au fost lăsați în umbră.

În 2015, aproximativ 7500 de femei tinere au fost diagnosticate cu HIV în fiecare săptămâna. De aceea, pentru a avea succes în prevenirea HIV, trebuie să lucrăm mai repede și mai strâns cu acest grup de oameni, dar și alții, precum: lucrătoarele de sex comercial, bărbații care întrețin relații cu alți bărbați, comunitățile transgender, persoanele consumatoare de  droguri, migranți și deținuți.

Fondul Global s-a angajat să stimuleze mai mult eforturile de prevenire HIV în rândul tuturor persoanelor care au fost neglijate în acest sens. Vom lucra pentru a accelera accesul la serviciile HIV complete - inclusiv furnizarea de intervenții de prevenire combinate - în rândul populațiilor cheie și vulnerabile, precum și investiții în resurse umane centrate în răspunsul HIV la nivelul comunității.

Noi recunoaștem că pentru a apleca curba infecțiilor cu HIV, trebuie să continuăm să construim alianțe mai puternice în sprijinirea serviciilor de prevenire. Angajamentul statelor membre ONU în  declarația politică 2016 de a investi cel puțin un sfert din resursele HIV la nivel mondial în programe eficiente de prevenire primara este un mare pas făcut în direcția cea bună.

OMS sprijină cu un accent sporit prevenirea eficientă, alături de o extindere a terapiei antiretrovirale. Totodată, susține inovațiile în testarea HIV, pentru a ajunge la cei 14 de milioane de persoane infectate HIV care încă nu-și cunosc statutul lor. Ne-am angajat să sprijinim țările în extinderea intervențiilor inovatoare HIV, care ne ajută să stopăm epidemia cu HIV, ca o amenințare la adresa sănătății publice. În acest sens, salutăm lansarea noului Ghid OMS cu privire la Auto-testarea HIV și notificarea partenerului HIV asistat, care coincide cu Ziua Mondială SIDA 2016.
 
Partenerii din domeniul sănătății la nivel mondial toți ar trebui să susținem împreună această inițiativă și toate celelalte eforturi care încearcă să reducă noile infecții cu HIV. Prevenirea HIV accelerată este cel mai sigur mod de a face un tratament durabil. Numai prin răsturnarea echilibrului împotriva infecțiilor cu HIV putem cu adevărat stopa HIV ca o epidemie.”

Michel SIDIBÉ, Director Executiv, UNAIDS: “Astăzi, comemorăm Ziua Internațională de Combatere SIDA – suntem solidari cu cele 78 de milioane de persoane care au fost infectate cu HIV și ne aducem aminte de cele 35 de milioane de persoane care au decedat de o boală cauzată de SIDA, începând cu primul caz raportat cu HIV.

Omenirea s-a angajat să stopeze epidemia SIDA până în 2030 ca parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabile. Țările se aliniază scopurilor strategiei Fast-Track – mai mult de 18 milioane de persoane sunt în tratament HIV pentru menținerea vieții, și tot mai multe țări sunt pe cale să elimine, practic, transmiterea HIV de la mamă la făt. Avem rezultate semnificative în controlul SIDA, dar nu înregistrăm progres pretutindeni. Numărul de infecții noi HIV nu este în scădere în rândul adulților, iar femeile tinere, în special, au un risc sporit de infectare cu HIV.

Coinfecțiile persoanelor care trăiesc cu HIV, cum ar fi tuberculoza (TBC), cancerul de col uterin și hepatita C, împiedică realizarea obiectivului către 2020 - mai puțin de 500 000 de decese legate de SIDA. TB a provocat aproximativ o treime din decesele legate de SIDA în 2015, în timp ce femeile care trăiesc cu HIV sunt expuse unui risc de patru sau cinci ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin. Integrarea SIDA rămâne un deziderat imperativ, în cazul în care lumea își propune să atingă obiectivul pentru 2020.

Accesul la tratament lungește viața persoanelor care trăiesc cu HIV. Investiția în tratamentul acestora este eficientă, doar că persoanele în vârstă de peste 50 de ani care trăiesc cu HIV, inclusiv persoanele care sunt în tratament HIV, au un risc crescut de a dezvolta boli non-comunicabile asociate vârstei, care afectează progresia infecției cu HIV.

Lupta cu SIDA nu a luat sfârșit, însă ar fi, dacă adaptăm răspunsul la nevoile individuale de vârstă. Oricare ar fi situația noastră individuală, cu toții avem nevoie de acces la instrumente necesare pentru a ne proteja de HIV și acces la medicamente antiretrovirale, în cazul în care acestea sunt necesare. Abordarea HIV bazată pe ciclul vieții, care găsește soluții pentru toate persoanele în fiecare etapă a ei, poate adresa complexitatea HIV. Riscurile și provocările se schimbă pe parcurs ce oamenii trec prin viață, subliniind necesitatea de a adapta strategiile de prevenire și tratament HIV, de la naștere până la bătrânețe.

Succesul pe care l-am realizat până în prezent ne dă speranță pentru viitor, si rezultatele frumoase nu sunt motiv de complăcere. Nu avem voie să ne oprim acum. Este momentul să mergem înainte împreună pentru a ne asigura că toți copiii încep viața liberi de HIV, că tinerii și adulții cresc și rămân neinfectați cu HIV și că tratamentul devine mai accesibil, astfel încât fiecare pacient să nu atingă stadiul SIDA.”

Margaret CHAN, Directorul General al OMS: „Milioane de oameni infectați cu HIV sunt încă lipsiți de tratamentul ce le poate salva viața, și care, de asemenea, poate preveni  transmiterea virusului HIV la alte persoane. Auto-testarea HIV ar trebui să deschidă ușa mai multor oameni care încă nu-și cunosc statutul HIV și care să fie informați despre serviciile de tratament și de prevenire a acestuia.”

În ajunul Zilei Mondiale de Combatere SIDA, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un nou Ghid cu privire la auto-testarea la HIV. Conform noului Raport de progres 2016 al OMS: "Preveniți HIV, asigurați testarea și tratamentul tuturor", lipsa unei diagnoze HIV reprezintă un obstacol major în implementarea recomandărilor Organizației pentru ca fiecărei persoane infectate cu HIV să i se ofere tratament antiretroviral (TARV). Raportul arată că mai mult de 18 milioane de persoane infectate cu HIV, în prezent, beneficiază de tratament ARV și un număr similar încă nu are acces la tratament, majoritatea dintre care încă nu-și cunosc statutul HIV pozitiv. 

Ban KI-MOON, Secretarul General al ONU: “De aproape treizeci și cinci de ani de la apariția SIDA, comunitatea internațională poate privi înapoi cu oarecare mândrie, însă trebuie să privească și înainte cu determinare și angajament pentru a atinge scopul de a stopa epidemia SIDA către 2030.
 
Au fost înregistrate progrese serioase în ce privește diminuarea acestei maladii. Mai multe persoane ca niciodată beneficiază de tratament. Începând cu 2010, numărul copiilor infectați cu HIV prin transmiterea materno-fetală a scăzut la jumătate. Mai puține persoane mor de boli cauzate de SIDA în fiecare an. Și persoanele care trăiesc cu HIV se bucură de vieți mai lungi.

Numărul persoanelor care au acces la medicamente vitale s-a dublat pe parcursul ultimilor cinci ani, ajungând la 18 milioane. Făcând investiții corecte, lumea poate accelera eforturile și atinge ținta de 30 de milioane de persoane în tratament către 2030. Accesul la medicamente pentru prevenirea transmiterii materno-fetale este disponibil acum pentru mai mult de 75% din cei care au nevoie de acesta.

Chiar dacă vorbim despre progrese reale, aceste victorii rămân fragile. Femeile tinere sunt, îndeosebi, vulnerabile în țările cu prevalență înaltă HIV, mai ales Africa sub-sahariană. Populațiile cheie continuă să fie afectate de HIV în mod disproporționat. Infecțiile noi sunt în creștere atât printre persoanele care își injectează droguri, cât și printre bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați. Epidemia SIDA este în creștere în Europa de Est și Asia Centrală, alimentată de stigmă, discriminare și legi punitive. La nivel global, persoanele care sunt dezavantajate economic nu au acces la servicii și îngrijire. Criminalizarea și discriminarea produc infecții noi în fiecare zi. Femeile și fetele sunt, în special, afectate de infecție.

Agenda 2030 de Dezvoltare Durabilă a adoptat promisiunea de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Și aceasta este foarte important în abordarea SIDA. Sprijinul acordat tinerilor, persoanelor vulnerabile și marginalizate vor schimba cursul epidemiei. Cadrul strategic al UNAIDS este aliniat cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, și acestea subliniază măsura în care eforturile de control ale SIDA sunt legate de progresele în educație, egalitate de gen, pace și drepturile omului. Sunt mândru să realizez ca Națiunile Unite și UNAIDS, prin liderismul lui Michel Sidibe, sunt angajate să găsească soluții noi și mai eficiente pentru stoparea acestei epidemii.

În primul deceniu, grupurile afectate refuzau să accepte inacțiunea, mediocritatea și ineficiența răspunsului SIDA. Curajul acestora a condus spre progresul de a îmbunătăți sănătatea femeilor și copiilor, scăderea costurilor medicamentelor vitale și abilitarea celor care de obicei nu sunt auziți. Trebuie să ne unim în jurul acestui spirit intransigent. În ziua mondială de combatere a SIDA, salut efortul neobosit al liderilor, societății civile, colegilor ONU și sectorului privat de implicare în rezolvarea acestei cauze.

Deoarece mă pregătesc pentru încheierea mandatului meu de Secretar General, fac un apel ferm către toți: să ne reangajăm, împreună, să atingem viziunea noastră de a avea o lume fără SIDA.”
 
Material pregătit de Adelina Sochircă, Consultant Comunicare CNC TB/SIDA