Republica Moldova este prezentă în cadrul celei de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății

Astăzi, la Geneva, a început cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății, care se desfășoară în perioada 20-28 mai 2019. Republica Moldova este reprezentată de Silvia Radu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

La eveniment participă delegați din toate statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar agenda de lucru se axează pe subiectele pregătite de Comitetul Executiv, subiectul principal în 2019 fiind acoperirea universală cu servicii medicale.

Alte subiecte care vor fi discutate sunt: aprobarea bugetului pentru Programul general de lucru 2020-2021,  implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, promovarea sănătății, acoperirea universală cu servicii medicale, răspunsul la urgențe de sănătate publică, dezvoltarea asistenței medicale primare, prevenirea și controlul bolilor comunicabile și non-comunicabile,  accesul la medicamente și vaccinuri, schimbările climatice etc.

În cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, ministrul va ține un discurs privind acoperirea universală cu servicii medicale - pentru fiecare și oriunde. Aceasta se va referi la acțiunile Guvernului Republicii Moldova privind asigurarea cu servicii medicale calitative populației, reformele din domeniul asistenței medicale primare și a sănătății publice, inclusiv dreptul la sănătatea sexuală și reproductivă și îmbunătățirea accesului la medicamente esențiale. 

Silvia Radu a avut o  întrevedere oficială cu  directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus și cu Zsuzsanna Jakab, director general adjunct al OMS și director regional al OMS pentru Europa, în cadrul căreia au discutat despre politicile și reformele din sistemul de sănătate din țara noastră și asistența din partea OMS în realizarea acestora. Oficialii OMS și-au exprimat angajamentul de a susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor în sănătate. Ea a mai purtat discuții cu ministrul sănătății din Cehia, Adam Vojtěch și cu profesorul Michel Kazatchkine, reprezentantul Secretariatului General ONU pentru HIV/SIDA. 

Adunarea Mondială a Sănătății este structura decidentă supremă pentru Organizația Mondială a Sănătății şi reunește anual, reprezentanți de nivel înalt din cele 194 de state membre ale organizației.

Menționăm că, parteneriatul dintre Organizația Mondială a Sănătății şi Republica Moldova este reglementat prin Acordul Bienal de Colaborare, OMS fiind unul dintre principalii partenerii internaționali strategici ce acordă suport sistemului național de sănătate.

Sursa: MSMPS

kkkk
ffff