Moldova, prezentată de UNAIDS ca bună practică în oferirea serviciilor de reducere a riscurilor în sistemul penitenciar

În ajunul Zilei internaționale de reducere a riscurilor, sărbătorită, anual, la data de 7 mai,  UNAIDS încurajează sistemele să asigure acces la prevenirea, tratamentul și îngrijirea HIV în penitenciare, inclusiv accesul la servicii de reducere a riscurilor, servicii care salvează vieți. 

Potrivit UNAIDS, politicile și practicile de reducere a riscurilor îi ajută pe oamenii care consumă droguri să rămână în viață și să-i protejeze de HIV și hepatita C. Astfel, în 2021, numărul estimat de persoane aflate în închisori a crescut cu 24% față de anul precedent, la aproximativ 10,8 milioane de persoane, crescând presiunea asupra sistemelor penitenciare deja supraîncărcate.

Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate estimează că, în unele țări, până la 50% dintre persoanele aflate în penitenciare consumă sau injectează droguri. Practicile nesigure de injectare a drogurilor sunt un factor de risc major pentru transmiterea HIV și a hepatitei C din cauza accesului limitat la serviciile de reducere a riscurilor, inclusiv prezervative, ace și seringi curate, și a lipsei de programe cuprinzătoare de tratament, în special terapia cu agonişti opioizi.

UNAIDS raportează că prevalența HIV în rândul persoanelor din închisori a crescut cu 13% din 2017, ajungând la 4,3% în 2021. Deși datele sunt limitate, se estimează că aproximativ una din patru persoane din totalul populației aflate în penitenciare are hepatită C.

„Accesul la asistență medicală, inclusiv la serviciile de reducere a riscurilor, este un drept fundamental al omului și nimănui nu ar trebui să i se refuze acest drept pentru că este încarcerat”, a declarat Eamonn Murphy, director regional UNAIDS pentru Asia Pacific și Europa de Est și Asia Centrală. „Închisorile sunt prea des ignorate în eforturile țărilor de a răspunde la HIV. Este nevoie urgentă de o abordare multisectorială, cu mai multe fațete, pentru a salva vieți, care să includă accesul la ace și seringi curate, un tratament eficient pentru dependența de opioide și reducerea stigmatizării și a discriminării.”

UNAIDS, UNODC și OMS sprijină de ceva timp extinderea serviciilor de reducere a riscurilor în toate penitenciarele. Cu toate acestea, conform Harm Reduction International, doar 59 de țări la nivel global oferă terapie cu agonişti opioizi în închisori.

În comunicatul lansat de UNAIDS, Republica Moldova este prezentată ca o bună practică în implementarea serviciilor de reducere a riscurilor în penitenciare. În ciuda provocărilor cu care se confruntă afluxul de refugiați și a repercusiunilor războiului din Ucraina, Moldova (care are o prevalență HIV de 3,2% în închisorile sale, comparativ cu 0,4% în rândul populației generale) a investit mult mai multe resurse în sistemele penitenciare.

La începutul anilor 2000, puține dintre închisorile din țară ofereau servicii de reducere a riscurilor. Astăzi, toate cele 17 penitenciare oferă servicii de reducere a riscurilor, inclusiv metadonă (o terapie cu agonist opioid), acces la psihiatri, medici și programe de tratament, schimb de ace și seringi și prevenire, testare, tratament și îngrijire HIV.

Svetlana Plamadeală, director de țară UNAIDS în Moldova, a menționat că: „este despre a pune oamenii în prim-plan, de a-i trata ca pe egali și de a adopta o abordare solidă, de sănătate publică, bazată pe drepturile omului și dovezi”.

UNAIDS, UNODC, UNFPA, OMS, OIM și PNUD recomandă 15 intervenții cuprinzătoare și esențiale pentru a salva vieți și a asigura programarea eficientă a infecției HIV în închisori. Acestea includ prevenirea, testarea și tratamentul HIV, prezervativele, lubrifiantul, terapia cu agonişti opioizi și profilaxia post-expunere. UNAIDS recomandă, de asemenea, țărilor să își modifice legile pentru a dezincrimina deținerea de droguri pentru uz personal.

UNAIDS și-a stabilit obiective ambițioase pentru 2025, care includ: 95% dintre persoanele aflate în închisori și alte instituții închise care își cunosc statutul HIV, 95% dintre persoanele care își cunosc statutul sunt sub tratament; iar 95% la tratament sunt suprimate viral; 90% dintre deținuți au folosit prezervative la ultima activitate sexuală cu un partener neobișnuit; 90% dintre deținuții care se injectează droguri au folosit ace și seringi sterile la ultima injecție; și că 100% dintre deținuți au acces regulat la un sistem de sănătate adecvat sau la servicii conduse de comunitate.

UNAIDS susține ca toate comunitățile să aibă un rol activ în planificarea, furnizarea și monitorizarea serviciilor HIV. Chiar și așa, acest lucru nu este întotdeauna facilitat în mediile penitenciare. Fără implicarea comunităților, va fi imposibil să se atingă țintele globale privind SIDA.

Sursa: UNAIDS

gfhbfgh