Noutăţi ale conferinţei a XVIII-cea privind SIDA

Mulțumită terapiei antiretrovirale, multe persoane cu HIV au o speranță de viață apropiată de cea determinată în populația generală. Dar Lewin a subliniat că prognosticul lor este totuși mai slab în raport cu persoanele HIV-negative și chiar la nivele foarte scăzute ale replicării HIV, sistemul imunitar poate fi afectat și chiar sănătatea per ansamblu.

La o sesiune dinaintea conferinței, Steven Deeks de la Universtitatea din San Francisco, California, a explicat că încărcături virale chiar foarte scăzute tot asigură un teren propice pentru apariția unor probleme de sănătate precum afecțiunile cardiace și cele hepatice.

„Există o problemă legată de HIV care determină ca cei infectați să se îmbolnăvească mai devreme decât s-ar fi îmbolnăvit în alte condiții”, a declarat acesta.

Costurile pe termen lung ale terapiei antiretrovirale au fost de asemenea evidențiate de Lewin, care a remarcat că tratarea a 80% dintre pacienții eligibili în zonele cu resurse limitate ar costa 35 de miliarde de dolari până în 2030.

Pentru a se obține o vindecare, vor trebui eradicate celulele de tip T infectate cu HIV latent și rezervoarele de virus din creier și intestine, a declarat Lewin.

Interleukina 7 (IL-7) este investigată ca posibil tratament pentru aceste celule infectate latent și pentru rezervoarele de virus. Scopul este activarea celulelor latente și scoaterea HIV din ascunzătoare. O altă strategie folosește compuși numiți inhibitori de deacetilază histonică (HDAC) pentru a declanșa mecanismul genetic al HIV.

Cu toate acestea, tratamentul care aduce vindecarea nu este chiar la un pas distanță.

„Conferința Internațională din Viena nu este conferința la care vom anunța tratamentul vindecător,” a încheiat Lewin, „dar va marca începutul unui viitor în care vom prioritiza descoperirea unui tratament care să aducă vindecarea.”


„Nu daţi înapoi- finanţaţi în continuare lupta împotriva SIDA”

Deschiderea celei de-a XVIII-a Conferințe Internaționale (SIDA 2010) care are loc în această săptămână la Viena, a fost marcată de furia îndreptată împotriva națiunilor donatoare care nu își respectă promisiunea de a continua finanțarea luptei împotriva HIV.

Două mii de activiști au organizat o demonstrație până la centrul de conferință unde odată ajunși au ocupat scena purtând o pancartă uriașă cu mesajul „Nu dați înapoi- finanțați în continuare lupta împotriva SIDA”.

Julio Montaner, Președintele Societății Internaționale SIDA, a declarat că nu și-a putut disimula „dezamăgirea și profunda frustrare legate de recentele întâlniri G8 și G20”.

Acesta a declarat că deși guvernele donatoare au avut probleme în a identifica surse de finanțare a angajamentelor ce privesc lupta împotriva SIDA, nu au întâmpinat nici o dificultate în a le oferi suport financiar „prietenilor corporatiști” și bancherilor.

Finanțările din donații pentru răspunsul global împotriva SIDA s-au diminuat ușor în 2009.

„Reducerea investițiilor pentru programele anti-SIDA dăunează eficienței răspunsului global la SIDA” a declarat Michel Sidibé, Directorul Executiv al UNAIDS.

Acesta a propus ‘taxa Robin Hood’, o taxă pe tranzacțiile financiare globale din care să se finanțeze inițiativele globale pentru sănătate.

Promisiunile încălcate de a finanța tratamentul și îngrijirile pentru infecția HIV au fost comparate de un vorbitor cu niște „cecuri fără acoperire”.

Din materialele disponibile pe site-ul oficial al conferinţei