UNICEF: Tinerii din Asia Centrală şi Europa de Est care trăiesc cu HIV suferă de blamare şi excludere

Studiul "Blamare şi excludere: epidemia ascunsă HIV afectează copiii din Europa de Est şi Asia Centrală" pune accentul pe problemele cu care se confruntă copiii infectaţi de HIV, adolescenţii cu un comportament riscant, femeile însărcinate consumatoare de droguri şi cei peste un million de copii şi tineri care locuiesc sau lucrează pe străzile din această parte a Europei.
Tinerii marginalizaţi sunt expuşi zilnic la multe riscuri, inclusiv consumul de droguri, sexul comercial şi alte metode de exploatare şi abuz, fiind supuşi unui pericol mai mare de infectare cu HIV. Tendinţele sint deosebit de îngrijorătoare, deoarece în regiune există 3,7 milioane de utilizatori de droguri injectabile – aproape un sfert din numărul total la nivel mondial. Pentru mulţi dintre ei, consumul de droguri începe în adolescenţă.
Serviciile existente de sănătate şi protecţie socială nu sunt adaptate la necesităţile adolescenţilor cu risc înalt, care deseori se confruntă cu prejudecăţi morale şi chiar urmăriri penale atunci când solicită tratament şi informaţii despre HIV.
„Copii şi adolescenţii care trăiesc la marginea societăţii au nevoie de acces la serviciile de sănătate şi protecţie socială, dar nu de o atitudine dezaprobatoare dură", a spus Anthony Lake, Directorul Executiv al UNICEF.
Pentru a ajuta tinerii infectaţi cu HIV sau supuşi riscului de contaminare cu HIV, autorităţile medicale şi civile trebuie să creeze servicii prietenoase care să nu-i condamnă şi să abordeze necesităţile speciale ale adolescenţilor marginalizaţi.
În Federaţia Rusă, de exemplu, au fost create peste 100 de centre de facilitare pentru tineri, care oferă servicii de sănătate sexuală şi reproductivă, informaţii, consiliere şi asistenţă psihologică. Centrul de sănătate „Atis” din Republica Moldova este o altă iniţiativă promiţătoare care salvează vieţi.
"Noi nu putem schimba traiectoria epidemiei de SIDA din Europa de Est şi Asia Centrală fără a fortifica, proteja copiii şi adolescenţii", a spus Michel Sidibé, directorul executiv al UNAIDS. "Noi nu trebuie să le răpim copilăria."
"Este responsabilitatea noastră să le asigurăm accesul la serviciile de prevenire şi tratament a HIV."
Un centru de prevenire şi tratament HIV din Tadjikistan a eliminat  barierele de neîncredere ale adolescentelor care se prostituează. Potrivit unui tânăr beneficiar al centrului, "La început, nu am crezut că verificările medicale, tratamentul şi prezervativele sunt cu adevărat gratuite şi anonime. Am crezut că e o altă capcană a poliţiei. Prima dată am fost de acord să merg acolo doar însoţit de un lucrător al centrului, dar acum merg singur acolo şi, la rândul meu, încurajez prietenii să profite de aceste servicii. "
Un studiu recent al PNUD efectuat în şase state din regiune arată că mulţi dintre adulţii care trăiesc cu HIV se tem mai mult de stigma socială decât de boala în sine, astfel împingând epidemia şi mai mult spre o soartă clandestină.
Stigma împotriva persoanelor care tăriesc cu HIV nu se limitează la adulţi şi adolescenţi. Deseori copiilor infectaţi de HIV li se refuză accesul la şcoală şi grădiniţă, iar atunci când statutul lor se face cunoscut, aceşti copii suferă respingere şi abuz. Alla, asistentul parental profesionist a unui copil care trăieşte cu HIV, povesteşte cum băiatul a fost exclus după ce cineva a povestit mai multor familii despre statutul său. "Colegii să de şcoală îl numesc "scârbos" şi nu vor să se joace cu el", a spus Alla.
"Acest raport este un apel de a proteja drepturile şi demnitatea tuturor persoanelor care trăiesc cu HIV sau sunt expuşi riscului de contaminare cu HIV, dar în special, a tinerilor şi copiilor vulnerabili. Noi trebuie să creăm un mediu de încredere şi grijă, dar nu unul de prejudecată şi excludere ", a spus Lake. "Numai prin contracararea discriminării împotriva persoanelor infectate cu HIV, Europa de Est şi Asia Centrală pot începe să oprească răspândirea epidemiei."

Despre UNICEF
UNICEF activează în peste 150 de state şi teritorii pentru a ajuta copiilor să supravieţuiască şi să aibă o viaţă mai bună.  Fiind cel mai mare distribuitor de vaccinuri în lume, UNICEF sprijină programe în domeniul sănătăţii, nutriţiei, accesului la apă potabilă şi sanitaţie, educaţie de calitate pentru toţi băieţii şi fetele, protecţia copiilor împotriva violenţei, exploatării şi a SIDA. UNICEF este finanţat în totalitate din donaţii voluntare ale persoanelor private, agenţilor privaţi, fundaţiilor şi guvernelor.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:
Kate Donovan, UNICEF New York, 43 699 195 405 08 sau 1 917 378 2128, kdonovan@unicef.org
Angela Munteanu sau Lina Botnaru, UNICEF Moldova, (+373) 22 269 153 sau (+373) 22 269 235, amunteanu@unicef.org, lbotnaru@unicef.org
John Budd, UNICEF Geneva, + 41 22 909 5429, jbudd@unicef.org