Tuberculoza în penitenciare: angajament asumat, probleme şi soluţii

Atelierul a avut scopul de a prezenta rezultatele obţinute de către penitenciare în diagnosticarea şi tratamentul tuberculozei şi infecţiei HIV/SIDA, de a elucida care sînt dificultăţile de implementare a programelor  de control a  acestor maladii, asumarea angajamentelor clare de către fiecare partener în vederea atingerii obiectivelor propuse.

În acest context, domnul Vitali Moroşan, Coordonator Direcţia Medicală AO „Carlux”,  a prezentant date alarmante despre situaţia tuberculozei în penitenciarele din estul ţării: incidenţă de zeci de ori mai mare decît în sectorul civil, de asemenea rate joase de depistare şi de succes a tratamentului.

Andrei Golişa, reprezentant al sistemului penitenciar din regiunea de est, a afirmat că în sistemul penitenciar din estul republicii primesc tratament în conformitate cu strategia DOTS – 28 pacienţi, 29 pacienţi necesită tratament al tuberculozei multidrogrezistente, care nu este oferit deţinuţilor. De fapt, tratarea bolnavilor cu tuberculoză MDR  necesită asumarea unor responsabilităţi, altfel există riscul dezvoltării tuberculozei suprarezistente. Partenerii care au participat la eveniment au luat decizia de a implementa un proiect pilot în unul din penitenciare, prin care să se ofere tratament în conformitate cu strategia DOTS+ (pentru pacienţii cu tuberculoză rezistentă).

Grupul interdepartamental se adună trimestrial cu scopul de a monitoriza şi evalua situaţia în domeniu, de a sprijini sistemul penitenciar din regiune în controlul maladiilor sus-menţionate.

Un atelier similar a avut loc la Chişinău, la data de 25 martie 2011, la care au participat şefii secţiilor medicale din întreg sistemul penitenciar, reprezentanţi ai Biroului OMS, Fundaţiei Soros-Moldova, Ministerului Sănătăţii şi asociaţiei obşteşti „Carlux”.

Atelierele de lucru au fost organizate în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea accesului deţinuţilor de pe ambele maluri ale Nistrului la serviciile de sănătate – prevenirea eficientă a tuberculozei prin campanie de comunicare” realizat de Asociaţia Obştească „Carlux” cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Sursa: Inga Binzari, Asistent comunicare AO "Carlux"