Rezultatele şedinţei recente CNC TB/SIDA

Participanţii la şedinţă, 29 membri ai CNC din totalul de 31 şi 28 alţi invitaţi, reprezentanţi ai ministerelor de resort (MS, MMPSF, ME, MF, MJ şi MAI), organizaţiilor internaţionale (OMS, EEAS, UNAIDS, UNDP, UNICEF şi UNFPA), şi ai societăţii civile active în domeniul controlului şi prevenirii TB/HIV/SIDA/ITS pe ambele maluri ale Nistrului (Fundaţia Soros Moldova, Centrul PAS, Reţeaua SIDA, CRPC, UORN, Crucea Roşie, CNPM, GENDERDOC-M, ş.a.) au abordat subiecte cheie privind susţinerea de către Fondului Global (FG) a eforturilor de combatere a maladiilor TB, HIV/SIDA şi ITS în R. Moldova.

Reieşind din priorităţile strategice ale republicii pentru combaterea maladiilor în cauză şi rigorile FG, R Moldova va depune, până la finele 2011, două cereri de solicitare de fonduri pentru completarea deficitului existent la moment în republică. În acest sens, participanţii la şedinţă au pus în discuţie:

  • realizările curente şi paşii care se cer a fi întreprinşi în viitorul apropiat în procesul de aplicare per Program Naţional de Prevenire şi Control  HIV/SIDA şi ITS, perioada 2011-2015;
  • luarea unei decizii comune privind aplicarea pentru finanţare în cadrul rundei a 11, componenta tuberculozei;
  • actualizarea cerinţelor FG faţă de CNC TB/SIDA, în calitatea sa de mecanism naţional de coordonare şi monitorizare a  programelor de control şi profilaxie a TB/HIV/SIDA/ITS şi a resurselor solicitate de la Fond; şi
  • aprobarea mecanismului de selectare a Recipienților Principali pentru gestionarea resurselor financiare solicitate în cadrul rundei 11. 

Forul din 22 septembrie a apreciat eforturile partenerilor implicaţi nemijlocit în coordonarea şi gestionarea procesului de depunere a celor două aplicaţii. Membrii CNC TB/SIDA s-au pronunţat pentru aplicare per runda 11 şi au aprobat mecanismului de selectare a Recipienților Principali.

La finele şedinţei Consiliul a hotărât, de comun acord cu societatea civilă prezentă, să aplice, în modul şi termenii stabiliţi, pentru finanţare din partea FG atât per Program Naţional de Prevenire şi Control  HIV/SIDA/ITS, cat şi per Program naţional de control TB (runda 11). Adiţional, CNC TB/SIDA a aprobat un plan de acţiuni pentru elaborarea celor două aplicaţii, punând în responsabilitatea Secretariatului Consiliului sarcina de a asigura transparenta informaţională pe perioada de elaborare a aplicaţiilor.