Moldova – un exemplu in profilaxia HIV/SIDA pentru ţările din Sud – Estul Europei.

La această conferinţă au participat circa 150 de reprezentanţi din mai multe ţări şi organizaţii internaţionale cum ar fi: Consiliul Europei, Grupa Pompidu, UNAIDS, Ministerul Sănătăţii şi sistemul penitenciar din Macedonia, reprezentanţi din Muntenegru, Slovenia, Serbia, Croaţia, Albania, Cipru, Grecia, Israel, Egipt, Liban, Maria Britanie, Olanda, Belgia, Irlanda, Franţa, Georgia şi Moldova.

Veaceslav Toncoglaz a prezentat experienţa ONG ”Proiecte Inovatoare în Penitenciare”, la sesiunea ”Organizarea si implementarea celor mai efective practici de reducere a riscurilor în penitenciare”. Dl Toncoglaz s-a referit în special la iniţiativele de reducere a riscurilor în penitenciarele din  Republica Moldova pe parcursul a 11 ani, inclusiv schimbul de seringi în penitenciare. Prezentarea a avut o mare priza la public deoarece după cum s-a constatat, Moldova este una din puţinele ţări în care se implementează o astfel de activitate în domeniul reducerii noxelor. Un factor important l-a constituit realizarea programului de aşa numiţii deţinuţi voluntari din penitenciarele Republicii  Moldova.

Secretarul Executiv al Grupei Pompidu din CE Patrick Penninckx a remarcat că Programele de reducere a riscurilor ce se implementează în penitenciarele Republicii Moldova sunt cele mai reuşite în combaterea HIV/SIDA şi aduc cele mai bune rezultate. În instituţiile penitenciare în care se implementează proiectul dat au scăzut considerabil cazurile noi de infectare cu HIV, BSS si hepatite virale ”B” şi ”C”. Graţie prezentării la un înalt nivel, membrii  participanţi la conferinţă au evidenţiat succesele remarcabile ale Moldovei si au recomandat experienţa în cauză spre aplicare în penitenciarele ţărilor din Sud – Estul Europei ca unul din cele mai reuşite proiecte de reducere a riscurilor.

Sursa: ONG "Proiecte inovatoare în penitenciare"