Membrii GTL din domeniul HIV au decis: RM va înainta FG o solicitare de finanțare pentru acopirirea tratamentului ARV pentru anul 2015


Această propunere a apărut în urma numeroaselor discuții și consultări, care au avut loc pe parcursul ultimelor luni, când a devenit clar că cele 8 milioane dolari, la care Republica Moldova urma să aplice în calitate de aplicant-interim în perioada de tranziţie la noul model de finanţare la Fondul Global, sunt insuficiente pentru susţinerea intervenţiilor critice, care sunt în riscul de a fi întrerupte din cauza deficitului financiar.
 
Amintim că în luna februarie 2013, Consiliul Național de Coordonare (CNC) TB/SIDA din Republica Moldov a răspuns pozitiv invitaţiei Fondului Global de a aplica pentru o nouă solicitare de finanţare în legătură cu riscul întreruperii finanţării unor servicii esenţiale (tratamentul ARV, prevenirea HIV în grupurile cu risc sporit de infectare ș.a.). În calitate de aplicant interim, ţara a fost invitată să aplice o propunere de finanţare în perioada de tranziţie la noul model de finanţare pentru anii 2014-2016, plafonul maxim fiind de 8 mln. dolari SUA.
 
Reprezentanții Recipienților Principali ai granturilor Fondului Global în Republica Moldova, prezenți la ședință (Victor Volovei, directorul IP RSS UCIMP și Viorel Soltan, directorul Centrului PAS) au reiterat că aceasta ar fi cea mai bună soluție care ar exista la moment pentru țară. Anume – asigurarea tratamentului antiretroviral pentru persoanele infectate cu HIV pentru anul 2015 (prin intermediul aplicației care urmează să fie înaintată până la sfârșitul lunii noiembrie curent) și pregătirea unei noi aplicații/solicitări de finanțare pe parcursul anului 2014 pentru susținerea activităților critice pentru țară pentru următorii trei ani (2015-2017), paralel cu elaborarea unui nou Program Național pentru profilaxia și controlul HIV/SIDA/ITS.
 
Decizia respectivă a fost susținută de membrii GTL din domeniul HIV și urmează a fi propusă spre examinare membrilor Consiliului Național de Coordonare TB/SIDA în cadrul viitoarei ședințe de lucru. Pentru agenda viitoarei ședințe a CNC TB/SIDA, participanții GTL din domeniul HIV au mai propus și alte subiecte, printre care: Discutarea priorităților pentru grantul de susținere a activității Consiliului Național de Coordonare TB/SIDA pentru anii 2014-2015; Adresarea către CNAM pentru obținerea suportului în dezvoltarea activităților de reducere a noxelor și implementarea programelor de terapie de substituție cu metadonă în RM din sursele CNAM;  ș.a.