19 mai - Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA

Pe data de 19 mai 2019, comunitățile și populațiile cheie afectate din întreaga lume se reunesc pentru a comemora persoanele care au murit din cauza SIDA.

Cu suportul financiar al Fondului Global de Combatere SIDA, TB și Malariei și UNAIDS Moldova în țară se desfășoară, în perioada 15-31 mai, campania socială „Sfidează virusul, nu oamenii!”, care promovează sloganul: „Te privește! Privește pe fiecare! Testează-te la HIV”. În perioada respectivă sunt planificate mai multe activități de informare a populației despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV și populațiile-cheie și reducerea nivelului de discriminare, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV pentru populație, inclusiv grupurilor cu risc sporit de infectare, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV.

Conform datelor UNAIDS, de la începutul epidemiei, 77,3 de milioane persoane au fost infectate cu HIV și 35,4 milioane au decedat de boli asociate SIDA. La nivel mondial, în 2017, trei din patru persoane (75%) își cunoșteau statutul HIV, patru din cinci persoane (79%) din care își cunoșteau statutul HIV au accesat tratamentul antiretroviral, supresiva virală fiind constata la patru din cinci persoane care au accesat tratamentul antiretroviral.

În Republica Moldova infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populației cheie – persoane utilizatoare de droguri  injectabile, lucrătoare a sexului comercial şi bărbați care fac sex cu bărbați. Conform datelor statistice la 01.01.2019 au fost înregistrate 12784  cazuri de infecție cu HIV, din 15835 estimate. În 2018 au fost înregistrate 905 cazuri noi de infecţie cu HIV, inclusiv 225 în teritoriile de Est (a. 2017 – 832 şi 217, respectiv). Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Sursa: http://ansp.md/

jhj