Realizarea proiectului ”Mobilizarea Bisericii Ortodoxe din Moldova

Pînă la ora actuală au fost organizate 16 seminare, fiind instruite 421 persoane. Au fost acoperite raioanele Strășeni (4 seminare/34 preoţi), Orhei (6 seminare/59 preoți), Cahul (2 seminare/19 preoţi), Șoldănești (2 seminare/23 preoţi), Ciadîr Lunga ( 2 seminare/25 preoți).

Este remarcabil faptul că prezența preoților la seminare a constituit aprx. 95%! Agenda seminarului include prezentări despre situaţia din domeniul controlului tuberculozei în Republica Moldova, vizionarea filmului ”Să stopăm tuberculoza” realizat la inițiativa Centrului PAS, informații de ordin medical, prezentate de către medicul specialist ftiziopneumonolog, d-na Valentina Vilc, precum şi discuții referitor la aspectele duhovnicești ale luptei cu tuberculoza și suportului social al pacienților cu tuberculoză, prezentate de către preotul paroh.

Seminarele au loc în incinta caselor parohiale sau a bisericilor, fapt ce favorizează prezența maximă a preoților la evenimente. Rezultatele preliminare arată un interes sporit a clerului față de problema tuberculozei și o implicare mai activă în soluționarea problemei la nivel local.

Proiectul este susținut financiar de către Fundatia Soros-Moldova, în cadrul programului „Sporirea rolului pacientului si comunităţii în controlul tuberculozei în Moldova” finanţat de Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, Runda 9, Recipientul Principal-Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS).

 Sursa: www.uorn.wordpress.com